fbpx

Αγοράζουν Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας

0 50

Σέρβοι, Ρώσοι, Μαυροβούνιοι, Ουκρανοί, Σκοπιανοί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, διαμερίσματα, ακόμη και ξενοδοχειακά συγκροτήματα μέσω Βουλγαρίας ή Κύπρου. Μόνον έτσι μπορούν να αποφύγουν την ρήτρα της παραμεθορίου και των περιορισμών που αυτή θέτει στους μη Ευρωπαίους πολίτες. Σέρβοι, Ρώσοι, Μαυροβούνιοι, Ουκρανοί, Σκοπιανοί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα, διαμερίσματα, ακόμη και ξενοδοχειακά συγκροτήματα μέσω Βουλγαρίας ή Κύπρου. Μόνον έτσι μπορούν να αποφύγουν την ρήτρα της παραμεθορίου και των περιορισμών που αυτή θέτει – συμπεριλαμβάνεται στο Ν. 1892/90- στους μη Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτή την οδό ακολούθησε πρόσφατα Σκοπιανός επενδυτής, ο οποίος προκειμένου να αγοράσει το τουριστικό συγκρότημα που τον ενδιέφερε στην Χαλκιδική συνέστησε ανώνυμη εταιρεία στην Βουλγαρία. Πέρασε έτσι σε ελάχιστο χρόνο στην ιδιοκτησία του η μονάδα που τον ενδιέφερε, έναντι 3 εκατ. ευρώ. Κατά τον ίδιο τρόπο, Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε πρόσφατα ξενοδοχείο στον ίδιο νομό.

Οι πληροφορίες προέρχονται από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Κώστα Γεωργάκο, ο οποίος επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός κάποιων νομών της Βορείου Ελλάδος αλλά και νησιών ως παραμεθόριων περιοχών, αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο για την έλευση ξένων επενδυτών. Εξαιτίας αυτού και ο ίδιος έχασε πέρυσι τρεις επενδυτές, έναν Μαυροβούνιο, έναν Σέρβο και έναν Σκοπιανό. Σύμφωνα με τον Ν. 1892/90 –στον οποίο περιλαμβάνεται προεδρικό διάταγμα του 1927- παραμεθόριες περιοχές για τους κατοίκους εκτός Ε.Ε. θεωρούνται οι Δωδεκάνησα, Έβρος, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κιλκίς, Λέσβος, Ξάνθη, Ροδόπη, Σάμος, Φλώρινα, Χίος, Κρήτη, Σκύρος, Θήρα, Έδεσσα, Δράμα, Ιωάννινα και τα όρη Όλυμπος, Παγγαίο και Βέρμιο.

Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι αυτές που κατεξοχήν προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν ποσά που φτάνουν και τα 20 εκατ. ευρώ. Οι Σέρβοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Καβάλα και την Πιερία. Οι Ρώσοι ζητούν κυρίως ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη, ενώ οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται για τη Χαλκιδική και την Πιερία.

Αλλά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο ένας επενδυτής που δεν προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να αγοράσει στην Ελλάδα το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, εάν δεν πάρει έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η διαδικασία χορήγησης της έγκρισης, σύμφωνα με το δικηγόρο Γιάννη Παπαϊωάννου, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Απαιτούνται από έξι μήνες μέχρι και πέντε χρόνια. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει περισσότερα από δέκα πιστοποιητικά, καθένα από τα οποία επιδίδεται σε έξι αντίγραφα. Μεταξύ άλλων απαιτούνται λεπτομερής περιγραφή του ακινήτου αλλά και της περιοχής όπου βρίσκεται, ποινικό μητρώο, άδεια διαμονής ή θεώρησης εισόδου στη χώρα, ληξιαρχική πράξη γέννησης με σφραγίδα Χάγης κ.ά. Και υπάρχει το ενδεχόμενο η έγκριση εν τέλει να μην χορηγηθεί, οπότε ο επενδυτής χάνει ακόμη και την προκαταβολή που κατέβαλε για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει.

Ως αποτέλεσμα, μας λέει ο Κώστας Γεωργάκος, κανένας σώφρων επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, ακόμη κι αν το επιθυμεί διακαώς, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα με τους Σέρβους. Μας αποκαλύπτει ότι πρόσφατα συναντήθηκε με Σέρβο επιχειρηματία που ήθελε να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 500.000 ευρώ. Αλλά μόλις πληροφορήθηκε πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να του χορηγήσει την έγκριση το Υπουργείο, υπαναχώρησε.

Μας γνωστοποιεί επίσης ότι η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδος ζήτησε πρόσφατα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο να τροποποιηθεί ο νόμος. Με βάση τελευταίες πληροφορίες κάτι τέτοιο θα γίνει προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά. Ειδικότερα, θα μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την χορήγηση της έγκρισης, κάποιοι δε νομοί θα αποχαρακτηριστούν ως παραμεθόριες περιοχές. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έλευση επενδυτών από χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More