fbpx

Αδύναμο δολάριο και επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη

0 55

Μικτή συνεδρίαση για το αμερικανικό νόμισμα κατά τη χθεσινή ημέρα, αφού στη διάρκεια της συνεδρίασης οι παράγοντες που θα μπορούσαν να το σπρώξουν σε άνοδο περιορίστηκαν, αναφέρει σε ανάλυσή της η FXCM.

Μικτή συνεδρίαση για το αμερικανικό νόμισμα κατά τη χθεσινή ημέρα, αφού στη διάρκεια της συνεδρίασης οι παράγοντες που θα μπορούσαν να το σπρώξουν σε άνοδο περιορίστηκαν, αναφέρει σε ανάλυσή της η FXCM.

Ο φόβος για πολεμική σύγκρουση στη Κορέα άρχισε να υποχωρεί καθώς ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Στην Ευρώπη η κατάσταση του ευρωπαϊκού χρέους έχει περάσει και πάλι στο παρασκήνιο, αλλά οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στο ευρωπαϊκό νόμισμα θα πρέπει να μας απασχολήσουν καθώς αυτό συνέβη σε μια ημέρα όπου η ρευστότητα ήταν περιορισμένη και το δολάριο κινούνταν αδύναμα, ενώ δεν υπήρχε και κάποια σημαντική οικονομική ανακοίνωση. Υπήρχαν όμως κάποια γεγονότα που ξέφυγαν της προσοχής των επενδυτών αλλά είναι σημαντικά. Η ΕΚΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τις αγορές περιφερειακών ομολόγων, τα οποία έδειξαν ότι αυτές περιορίστηκαν στα €600 εκατ. όταν το προηγούμενο μήνα ήταν €2,7 τρισ. Απομένει να δούμε αν η απόσυρση της στήριξης θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι καταστροφικό.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα χρέους της Γαλλίας (CDS), να σημειώσουν άνοδο πάνω από τις 100 μονάδες γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές για τη χώρα και δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ότι ευρωπαϊκό υπάρχει. Μάλιστα υπάρχουν φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Moody’s ενώ σύμφωνα με τη τρέχουσα τιμή των CDS, η υποβάθμιση θα μπορούσε να είναι πάνω από πέντε βαθμίδες. Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί αυτό το οποίο η Γερμανία και η Γαλλία ίσως θεωρούσαν απίθανο όταν αποφάσιζαν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να βγουν ισχυρές από τη κρίση. Υπάρχει πλέον η πιθανότητα η κρίση να φθάσει στο πυρήνα της Ευρώπης και τότε η Γερμανία θα αναγκαστεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Το γεγονός αυτό τονίζουν και οι οικονομικοί αξιωματούχοι του Πεκίνου, οι οποίοι έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Χθες ο υπουργός εμπορίου, Chen, δήλωσε ότι η Κίνα είναι ανήσυχη με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θέλει να δει ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της και να λύσει το πρόβλημα με αποφασιστικές και ουσιαστικές πολιτικές.

Η ισοτιμία EUR/USD σημείωσε έντονη πτώση στα 1,3100 για να αντιδράσει αργότερα ανοδικά, ενώ η ισοτιμία EUR/CHF σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό στα 1,2636. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK της Γερμανίας ανακοινώθηκε στις 5,4 μονάδες, χειρότερος από τις εκτιμήσεις για 5,8 μονάδες. Στα 1,93 δισ. φράγκα ανακοινώθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελβετίας με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1,98 δισ. φράγκα. Το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να δέχεται κεφάλαια με αποτέλεσμα η ισοτιμία USD/CHF να διαπραγματεύεται στα 0,9625 κοντά στα ιστορικά χαμηλά, ενώ στα 1,4980 κινείται η ισοτιμία GBP/CHF.

Η Ιαπωνία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα εύρος μεταξύ 0,00% και 0,10% συνεχίζοντας το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και τις αγοράς κατοικίας με αγορές μετοχών εταιριών διαχείρισης ακινήτων αλλά και εγχώριων διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs). Ο διοικητής της BOJ, Shirakawa τόνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. Η ισοτιμία USD/JPY διαπραγματεύεται στα 83,70 γεν δείχνοντας αδυναμία να κινηθεί και να παραμείνει πάνω από τα 84,00 γεν.

Ανοδικά έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη, ενώ μικτό ήταν το κλείσιμο για τους αμερικανικούς δείκτες. Οι ασιατικοί δείκτες είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε απόσταση από τα υψηλά έτους, ενώ ο DAX χθες σημείωσε νέο υψηλό έτους πριν διορθώσει λίγο πριν το κλείσιμο. Ανοδικά κινήθηκαν και τα εμπορεύματα.

Το έλλειμμα της Αγγλίας ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το Νοέμβριο, δείχνοντας τη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός της χώρας David Cameron, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις πιο σκληρές δημόσιες περικοπές των τελευταίων χρόνων.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα αυξήθηκε στα 22,8 δισ. στερλίνες χειρότερα των εκτιμήσεων οι οποίες έκαναν λόγο για 16,8 δισ. στερλίνες. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου, γίνεται μια συνεχής μάχη στο παρασκήνιο μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να βρεθεί η λύση για το πώς θα σταματήσει η αιμορραγία των δημόσιων οικονομικών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή είναι επιτακτική, δήλωσε ο Philip Shaw οικονομολόγος της Investec Securities και συνέχισε ότι περιμένουν μια αισθητή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών από την εφαρμογή του προγράμματος περικοπών, αν φυσικά η οικονομία καταφέρει να αντέξει αυτά τα μέτρα. Η στερλίνα σημειώνει πτώση έναντι του δολαρίου στα 1,5495.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More