fbpx

Αλ. Τουρκολιάς: Το επόμενο βήμα να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

8

Ενώπιον επιχειρηματιών στη Λάρισα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς  υπογραμμίζοντας ότι η αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημοσιονομική σταθεροποίηση συνοδεύεται από συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, που αντανακλάται στην αυξανόμενα θετική ανταπόκριση των αγορών.

«Η οικονομική δραστηριότητα εμφανίζει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης μετά από εξαετή σχεδόν ύφεση – πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα μεταπολεμικά – και υποστηρίζεται από τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς.

Και εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης.

Όπως είπε, «η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η οικονομική πολιτική αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις, — δικαιώνοντας κατ’ ουσίαν τις θυσίες των τελευταίων ετών — θα καθορίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε πως είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν.

Αναφερόμενος στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών να περάσει στην πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς της τομείς.

«Το οφείλουμε στους πελάτες και τους υγιείς και καινοτόμους παραγωγούς και επιχειρηματίες, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε πιο ενεργά τα επόμενα χρόνια. Και είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Αρκεί ένα και μόνο παράδειγμα» πρόσθεσε σχετικά.

Όπως είπε, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, και χωρίς κομπασμό, πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο,  120%.

«Δηλαδή έχουμε, πέραν των άλλων, και δυνάμεις-κεφάλαια για δάνεια. Όσο και αν φαίνεται απλοϊκό, αναζητάμε εμείς επενδυτικά σχήματα και σχέδια, καινοτόμα, εξωστρεφούς προσανατολισμού για να τα στηρίξουμε» πρόσθεσε.

Και κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να δρέψει τους καρπούς της αυριανής επιτυχίας.

Όπως είπε ο κ. Τουρκολιάς, χρέος μας είναι να εξασφαλίσουμε βέλτιστη χρήση των περιορισμένων, ακόμη, πόρων ρευστότητας σε όσους αναλάβουν την αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς και σε αυτούς, που εξαιτίας συγκυριακών και μόνο παραγόντων, έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More