fbpx

Ετοιμάζονται να μας… καταπιούν

0 102

Σαν τα κοράκια που πετούν πάνω από το πτώμα, οι ξένοι επιχειρηματίες περιμένουν να βγει η τελευταία πνοή της Ελλάδας, για να κάνουν «επίθεση» στα φιλέτα, όπως έχει προειδοποιήσει η fmvoice.gr από τον περασμένο Μάιο. Σαν τα κοράκια που πετούν πάνω από το πτώμα, οι ξένοι επιχειρηματίες περιμένουν να βγει η τελευταία πνοή της Ελλάδας, για να κάνουν «επίθεση» στα φιλέτα, όπως έχει προειδοποιήσει η fmvoice.gr από τον περασμένο Μάιο.

Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης

Ήταν τότε που όλοι συζητούσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και βρισκόμασταν στον τρίτο ή τέταρτο εκβιασμό των εκπροσώπων της τρόικας.

Είχαμε πει (από τότε και αργότερα) πως Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, Καταριανοί, Ρώσοι και άλλες δυνάμεις έχουν αποφασίσει να περιμένουν την πλήρη χρεοκοπία της χώρας και στη συνέχεια να αρχίσουν να «μαζεύουν» ό,τι πολύτιμο υπάρχει, σε τιμές εξευτελιστικές.

Όπως έχουμε αποκαλύψει τον προηγούμενο Ιούνιο, κάποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες στην Κεντρική Ευρώπη, συζητούν και κινούνται σαν να έχουν ήδη εξαγοράσει τις ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους…

Η ροή των εξελίξεων δικαιώνει απόλυτα την www.fmvoice.gr, καθώς ήδη κάποιοι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού σπεύδουν να δημιουργήσουν συμμαχίες και να δώσουν τη μελλοντική μάχη των εξαγορών από καλύτερες θέσεις.

Αυτό προκύπτει από τη συνεργασία της MIG με την ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Abu Dhabi Mar, από τη συμμαχία των Alpha Bank και Eurobank με κεφάλαια από το Κατάρ, που εποφθαλμιούν και το Ελληνικό, αλλά και με τη συμφωνία για συμμετοχή των Καταριανών στη «χρυσή» επένδυση του Ελλάκτωρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιβεβαιώνεται και κάτι άλλο, που επίσης έγκαιρα σας είχε αναφέρει η www.fmvoice.gr: Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν να επιλέξουν μεταξύ της «Αρετής» και της «Κακίας»!

Η πρώτη έχει να κάνει με εγχώριες συμμαχίες, ένας δύσκολος δρόμος, αλλά ο μόνος για να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια και οι τελευταίες βιομηχανικές μονάδες που απέμειναν σε αυτό τον τόπο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απόκτηση από τον Ευάγγελο Μυτιληναίου του βωξίτη που κατέχει η S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Ο δρόμος της «Κακίας» δείχνει εύκολος στην αρχή του, καθώς η συμμαχία με ισχυρούς ξένους «παίκτες» μπορεί να δώσει ανάσες, αλλά προοπτικά σημαίνει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγουν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο, αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν παραρτήματα μεγάλων διεθνών ομίλων… Με άλλα λόγια, η εκποίηση δεν θα γίνει μόνο από το δημόσιο, αλλά και από ιδιώτες!

Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν προς πώληση το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου ευτελή. Για λιμάνια, αεροδρόμια και άλλες υποδομές ενδιαφέρονται Κινέζοι, Αμερικανοί και Γερμανοί. Όλοι θέλουν να φτιάξουν διαμετακομιστικά κέντρα…

Στην ενέργεια, ιδιαίτερο (και παραδοσιακό) ενδιαφέρον δείχνουν οι Ρώσοι, αλλά θα πρέπει να «συγκρουστούν» με Γερμανούς και αμερικανικά fund. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και οι συμμαχίες μεταξύ τους… Μάλιστα, εάν αληθεύουν τα στοιχεία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κρήτη, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν, για όλους τους «μνηστήρες»!

Οι Άραβες ενδιαφέρονται κυρίως για ακίνητα (βλέπε Βουλιαγμένη) και περιπτώσεις όπως το Ελληνικό, όπου θέλουν να φτιάξουν το ευρωπαϊκό Λας Βέγκας.

Όσο για τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι εξελίξεις κινούνται εις βάρος τους, όσο καθυστερούν τις επόμενες κινήσεις τους. Το υπερβολικά βαρύ κόστος δανεισμού κάνει απαγορευτικό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των σχεδίων τους.

Κι αυτές οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται μόνο με συμμαχίες τύπου Μυτιληναίου-Κυριακόπουλου. Όλους τους υπόλοιπους θα τους… καταπιούν οι ξένοι!

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More