fbpx

Ιαπωνία: Δείχνουν εμπιστοσύνη στην οικονομία

0 14

Μπορεί η καταστροφή που έπληξε την χώρα να είναι βιβλική, ωστόσο, όλοι δείχνουν να πιστεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία θα τα καταφέρει. Μέχρι και πέντε χρόνια μπορεί να χρειαστεί η ανασυγκρότηση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Μπορεί η καταστροφή που έπληξε την χώρα να είναι βιβλική, ωστόσο, όλοι δείχνουν να πιστεύουν ότι η ιαπωνική οικονομία θα τα καταφέρει. Μέχρι και πέντε χρόνια μπορεί να χρειαστεί η ανασυγκρότηση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Οργανισμός τόνισε πως η εμπειρία του διδάσκει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011.

«Η ανάπτυξη ωστόσο θα πρέπει να ανακάμψει στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι προσπάθειες ανασυγκρότησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και πέντε χρόνια, ανεβάζουν στροφές» σημείωσε η Τράπεζα.

Τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι οι ζημιές μπορεί να ανέλθουν στα 122-235 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι επιδράσεις στο ΑΕΠ αναμένεται να έχουν μια ήπια βραχυπρόθεσμη επίδραση στην περιοχή, ενώ θα παρατηρηθεί και δυσλειτουργία στις εμπορικές και επενδυτικές ροές.

Όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, οι κλάδοι του αυτοκινήτου και των ηλεκτρονικών ειδών, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από όλους.

Σύμφωνα με το report του Οργανισμού, οι ενέσεις ρευστότητας από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ανατίμηση του γιεν, καθώς οι traders εγκαταλείπουν το carry trade εν μέσω σπέκουλας ότι θα υπάρξει επαναπατρισμός κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της χώρας, «συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων».

Ευκαιρίες βλέπει ο Buffett

Αγοραστική ευκαιρία βλέπει ο Warren Buffett στην Ιαπωνία μετά το σεισμό, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πουλήσει τις μετοχές του στη χώρα και ότι το μέλλον της δεν έχει αλλάξει.

Σημειώνεται ότι ο Buffett ακύρωσε ένα ταξίδι αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία προκειμένου να επισκεφθεί ένα εργοστάσιο στην Tungaloy Corp της Iscar στη Fukushima, της οποίας ελέγχει το 80%.

«Εάν είχα ιαπωνικές μετοχές, είναι σίγουρο ότι δεν θα τις πουλούσα εξαιτίας των γεγονότων των τελευταίων δέκα περίπου ετών», δήλωσε ο Buffett μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Daegu της Ν. Κορέας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο άνευ προηγουμένου συμβάν, στα αλήθεια δημιουργεί αγοραστική ευκαιρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση, αλλά δεν θα αλλάξει το οικονομικό μέλλον της Ιαπωνίας.

Ξεκινά εκ νέου η παραγωγή σε Sony και Nissan

Οι Sony Corp και Nissan Motor ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή σε κάποια εργοστάσια στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα, η Sony σχεδιάζει να ξεκινήσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου που κατασκευάζει επαναφορτιζόμενες μπαταρίες στην περιοχή Tochigi στη Βόρεια Ιαπωνία, από τις 22 Μαρτίου.

Η Nissan, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία έξι εργοστασίων αύριο και κάποιων άλλων από τις 24 Μαρτίου.

Moody΄s: Απειλές για τις αξιολογήσεις

Οι υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν δαπάνες της ιαπωνικής κυβέρνησης με σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας, μπορεί να επιταχύνουν μια δημοσιονομική κρίση στις αγορές κρατικού χρέους της Ιαπωνίας, όπως αναφέρει η Moodys.

Ο οίκος, ωστόσο, δηλώνει πως δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Χρηματοδοτώντας τις προσπάθειες ανάκαμψης με επιπρόσθετο κυβερνητικό δανεισμό, αναμένεται να καθυστερήσει την οποιαδήποτε επιστροφή σε μια τροχιά δημοσιονομικής ενοποίησης, και μπορεί να επισπεύσει το σημείο όπου οι επενδυτές στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα θα χάσουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το χρέος της», επισημαίνει η Moody’s σε report της.

Ο οίκος αξιολόγησης τόνισε πως εάν τα πράγματα πάνε χειρότερα από ό,τι αναμένονται, η οικονομία της Ιαπωνίας ίσως να μην ανακάμψει όπως αναμένεται στο β΄ μισό, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το δημοσιονομικό κόστος της ανάκαμψης και να πλήξει τις προσπάθειες εξισορρόπησης του προϋπολογισμού μέχρι το 2020.

Ακόμη, δήλωσε ότι το ρίσκο μιας ξαφνικής απώλειας εμπιστοσύνης στην ιαπωνική αγορά ομολόγων, είναι «απομακρυσμένο».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More