fbpx

Ιαπωνία: Η οικονομική διάσταση του σεισμού

0 17

Σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας βλέπουν οι αναλυτές ως επακόλουθο του πρόσφατου σεισμού, που ωστόσο βλέπουν την παγκόσμια δραστηριότητα να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα. Σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας βλέπουν οι αναλυτές ως επακόλουθο του πρόσφατου σεισμού, που ωστόσο βλέπουν την παγκόσμια δραστηριότητα να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών:

Goldman Sachs: Τρία σενάρια

Σε τρία σενάρια στήριξε τις εκτιμήσεις της η GS. Α) στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι διακοπές ρεύματος θα διαρκέσουν έως το τέλος Απριλίου (όπως άλλωστε εκτιμά και η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο), β) οι διακοπές να διαρκέσουν έως τέλη Ιουνίου και γ) οι διακοπές να διαρκέσουν έως τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το β’ τρίμηνο αλλά θα επανέλθει σε ανάπτυξη 2% το γ’ τρίμηνο, μόλις υποχωρήσουν οι επιπτώσεις της διακοπής ρεύματος. Σε αυτή την περίπτωση το πραγματικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει γύρω στο 0,5%.

Σε περίπτωση που οι διακοπές ρεύματος υπερβούν τον εκτιμώμενο χρόνο όπως στην περίπτωση β’ και γ’, η συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θα ανέλθει στο 2%, ενώ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται αν οι διακοπές συνεχιστούν μέχρι τέλη Δεκέμβρη.

Societe Generale: Βλέπει οικονομικές απώλειες της τάξης των 10 τρισ. γεν

Στην αρχή θα υπάρξει μια έντονη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας για έναν ή δύο μήνες, αλλά στη συνεχεία θα ακολουθήσει απότομη ανάκαμψη. Ο βασικότερος κίνδυνος είναι μια σημαντική και εκτεταμένη έλλειψη ενέργειας.

Bank of America Merill Lynch: Βλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,5%

H συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς τα έργα ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας που θα διαρκέσει έως και το 2012

JP Morgan: Στο 1,4% η ανάπτυξη το 2011

Το οικονομικό κόστος της καταστροφής θα είναι πολύ μεγάλο. Σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες σε οικονομικές πηγές και η οικονομική δραστηριότητα θα πληγεί τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες ακόμα από τις ζημίες που υπέστησαν οι υποδομές. Παρά όλα αυτά, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσουν θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνου του έτους.», σχολιάζει η JP Morgan.

IHS Global: Το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2%-0,5% σε αυτό το έτος, αμελητέα επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη φέτος

Όσον αφορά το ΑΕΠ, εάν οι πυρηνικοί φόβοι εξελιχθούν σε πλήρη καταστροφή τότε οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη φέτος θα είναι μεγαλύτερες. Η μεγάλη αβεβαιότητα είναι ότι περίπου το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού ενδέχεται για κάποιους μήνες να είναι ανενεργό, με αποτέλεσμα σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε κάποιους κλάδους της ιαπωνικής βιομηχανίας.

Credit Suisse

Οι συνολικές οικονομικές απώλειες θα φτάσουν τα 14-15 τρισ. γεν, λιγότερα από τα μισά του σεισμού Kobe το 1995 ενώ η ανάκαμψη θα κοστίσει 4-5 τρισ. τα επόμενα τρία χρόνια υπολογίζει η C.S που προσθέτει πως η αρχική αντιμετώπιση των καταστροφών θα κοστίσει 2 τρισ. γεν, με χρηματοδότηση κυρίως από τα αποθεματικά έκτακτης ανάγκης, επομένως η ανάγκη έκδοσης κρατικών ομολόγων θα είναι περιορισμένη.

Τέλος, μειώνει την εκτίμηση ανάπτυξης για το 2011 κατά 0,2%, αλλά εκτιμά κίνδυνο κάμψης της φετινής ανάπτυξης κατά 0,5%-1%

Citigroup: 5-10 τρισ. γεν σε ανοικοδόμηση κατοικιών και έργα υποδομών, μικρότερη ανάπτυξη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για το α’ εξάμηνο, αλλά ταχύτερη το β’ εξάμηνο λόγω των έργων ανοικοδόμησης

Κάποιο μέρος των καταστροφών θα δημιουργήσει ζήτηση για έργα ανοικοδόμησης και θα ενισχύσει τη δραστηριότητα τους προσεχείς μήνες, καθώς θα ξεκινά η αποκατάσταση.

UBS: Στο 1,4% και 2,5% το ΑΕΠ το 2011 και 2012 αντίστοιχα

Οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι προσωρινές. Οπότε θα υπάρξει μια συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά φυσικά μετά από αυτό μια διαδικασία ανάκαμψης. Καθώς θα αποκατασταθούν τα έργα υποδομής τους προσεχείς μήνες, θα εμφανιστεί μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι τώρα αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Barclays Capital: Ζημιές 15 τρισ. γεν ή 3% του ΑΕΠ

Οι τελικές ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνες του σεισμού Kobe. Υπάρχει επίσης, η ανάγκη να εξεταστεί η πιθανή αρνητική επίδραση στις άλλες περιοχές λόγω του εμπορικού χαρακτήρα της οικονομίας της περιοχής Tohoku.

Οι σεισμοί συρρικνώνουν όχι μόνο τη ζήτηση αλλά και την ενδεχόμενη ανάπτυξη μέσω της καταστροφής των υλικών πάγιων στοιχείων και του ανθρώπινου κεφαλαίου. Σε όρους πληθωρισμού, εκτιμάται πως η επίδραση θα είναι ουδέτερη.

Nomura: Οι ελλείψεις ενέργειας θα αφαιρέσουν 0,29% από το ονομαστικό ΑΕΠ

Δεδομένου του τι συνέβη μετά το σεισμό του Kobe, μια ολική ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας είναι υπερβολικά απαισιόδοξη. Ωστόσο, και μια ανάκαμψη τύπου V είναι απίθανη. Πλέον, αναμένουμε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι. Ιούλιος-Σεπτέμβριος ή πιθανώς Οκτώβριος-Δεκέμβριος είναι οι πιθανοί περίοδοι εξόδου, ενώ η σταθερή οικονομική ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Standard Chartered Bank: Το κόστος αναδιάρθρωσης τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, πιθανή αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Δεδομένου πως οι ιαπωνικές αρχές μπορούν να περιορίσουν μια πυρηνική κρίση, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί αρνητικά το Μάρτιο-Απρίλιο, αλλά να ανακάμψει στους επόμενους μήνες. Η αποτίμηση της καταστροφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και υπάρχουν φόβοι πως η κατάσταση στου πυρηνικούς αντιδραστήρες θα επιδεινωθεί.

OCBC Bank: Το κόστος αναδιάρθρωσης μπορεί να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε διπλασιασμό του προγράμματος αγοράς asset. Παράλληλα, διοχέτευσε 15 τρισ. γεν στο τραπεζικό σύστημα λόγω ανησυχιών ρευστότητας. Οι επιπλέον ενέσεις ρευστότητας αναμένεται να ενισχύσουν ελαφρώς τον πληθωρισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More