Κ. Καραφωτάκης: «Αυτό που συμβαίνει με τη Forthnet είναι υπερβολή»

0 1

Τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία περί επιστροφής του Πάνου Γερμανού στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών έβαλε χθες, ο κ. Κώστας Καραφωτάκης διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olympia Development, συμφερόντων του επιχειρηματία.

Όπως ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους «δεν είμαστε μέσα στις εξελίξεις των τηλεπικοινωνιών», επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να βλέπεις μια κρυμμένη αξία» για να επενδύσεις και «δεν έχει κάτι άμεσα να δούμε στα telecoms».

Ερωτήθηκε πολλές φορές για τις εξελίξεις στα telecoms, και κυρίως για όσα εκτυλίχθηκαν στα της Forthnet, και ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει με την Forthnet είναι υπερβολή, τα πάντα έχουν σωστό χρονισμό και τιμή». Εκτίμησε δε, ότι οι Άραβες της EIT είναι αυτοί που θα πυροδοτήσουν τις επόμενες εξελίξεις, πιθανόν από κοινού με τη Vodafone, έστω και αν «σε αυτή τη φάση μπορεί να μην λειτουργούν συντονισμένα».

Ο κ. Καραφωτάκης τόνισε ότι τα 30 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν επαρκούν, χαρακτηρίζοντάς τα «σταγόνα στον ωκεανό» και ότι η εταιρεία χρειάζεται νέα κεφάλαια.

Αναφορικά με την εμπορική συμφωνία με την Wind, η οποία επικεντρώνεται στα καταστήματα Public, ο επικεφαλής του ομίλου Olympia Development, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία της, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η option που θα δίνει ποσοστό της Wind στην Olympia. Αυτό αναμένεται να γίνει όταν η συμφωνία κλείσει 18μηνο, οπότε η εταιρεία συμφερόντων του Π. Γερμανού θα βρεθεί με το πρώτο 2,5% της Wind.

Ενδιαφέρον ξένων

Ο κ. Καραφωτάκης επεσήμανε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια αρκεί να αλλάξουν -σε αρκετές περιπτώσεις- τη νοοτροπία τους και να δεχθούν να συνεργαστούν, κάνοντας λόγο για τους «επιχειρηματικούς εγωισμούς» που θα πρέπει να παρακαμφθούν. Πρόσθεσε δε ένα παράδειγμα του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι το γνωστό αμερικανικό fund ThirdPoint απέκτησε πρόσφατα το 10% της Play, το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος η οικογένεια Ρέστη.

O κ. Καραφωτάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 50 επενδυτικά funds κάθε είδους, τα οποία διαθέτουν κεφάλαια 20-30 δισ. ευρώ, και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναζητώντας τους κατάλληλους συνεργάτες προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε καμία μελλοντική συνεργασία-συμμαχία του ομίλου με ξένους επενδυτές και funds.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι τράπεζες, το real estate αλλά και ο πρωτογενής τομέας. «Κάτι έχει αλλάξει στα μάτια των ξένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Development, ο οποίος τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους χρηματοδότησης καθώς «η εποχή των εύκολων δανειακών χρημάτων τελείωσε». Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών, λέγοντας ότι αυτή την εποχή δεν σημαίνει τίποτα το EBITDA (λειτουργική κεροδοφορία), «το πιο σημαντικό είναι να έχεις free cash flow».

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν προχωρούν deals γιατί οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν ακόμη λάθος νοοτροπία, θεωρούν εαυτούς αλάνθαστους και δεν προχωρούν σε αναδιάρθρωση των εσωτερικών λειτουργιών των εταιρειών τους.

haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More