fbpx

Μεγάλες ευκαιρίες, μικροί αυτοί που τις διαχειρίζονται

0 134

Ευνοϊκό, οικονομικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ξεκάθαροι και τεχνοκρατικοί οι όροι των επιδοτούμενων προγραμμάτων σε αντίθεση με τον Ελληνα που ψάχνει γνωστό στην κρατική μηχανή για να κάνει δουλειά, απουσία απεργιακών κινητοποιήσεων, διάθεση για επιμόρφωση και ανάπτυξη σε αντίθεση με τον έλληνα που δεν διοχετεύει την ενέργεια του στην απόκτηση νέων γνώσεων, διάθεση για λήψη νέων πρωτοβουλιών και υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών. Ευνοϊκό, οικονομικό περιβάλλον, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ξεκάθαροι και τεχνοκρατικοί οι όροι των επιδοτούμενων προγραμμάτων σε αντίθεση με τον Ελληνα που ψάχνει γνωστό στην κρατική μηχανή για να κάνει δουλειά, απουσία απεργιακών κινητοποιήσεων, διάθεση για επιμόρφωση και ανάπτυξη σε αντίθεση με τον έλληνα που δεν διοχετεύει την ενέργεια του στην απόκτηση νέων γνώσεων, διάθεση για λήψη νέων πρωτοβουλιών και υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών.

Ετσι αποτυπώνεται η εικόνα της αγοράς των logistics και εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κύπρο, όπως διεξοδικά την περιέγραψε στην εκπομπή logistics voice, ο καλεσμένος της Ελενας Ερμείδου, κος Δημήτρης Παπασωτηρίου, Προέδρος της Κυπριακής Εταιρείας Logistics CLA), Αντιπρόεδρος της Κρητικής Εταιρείες Logistics (LAC), Συντονιστής Επιστημονικού Προγράμματος Diploma Logistics της ΕΕΔΕ, Μέλος της EEL από το 1995, Μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Logistics Management, του Ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών, της ΕΕΔΕ και άλλων φορέων εντός και εκτός Ελλάδος

Μιλώντας ο κος Δ. Παπασωτηρίου στην εκπομπή logistics voice για τον Κυπριακό Σύνδεσμο Logistics, CLA τόνισε ότι ο CLA έχει αναλάβει την διάδοση και ανάπτυξη των logistics και των logistician στην Κύπρο. Για το σκοπό αυτό, ο σύνδεσμος αναλαμβάνει και φέρνει εις πέρας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ποίκιλλες δράσεις, και μία από τις τελευταίες είναι και η διοργάνωση της 4ης Εσπερίδας Logistics, 17 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Classic στην παλαιά Λευκωσία στην Κύπρο, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου διανομής, ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να συνάψουν διάφορες ευκαιρίες εμπορικής συνεργασίας.

Ευκαιρίες έχει η Ελλάδα για ανάπτυξη με συγκριτικά πλεονεκτήματα τονίζει, ο κος Δ. Παπασωτηρίου ωστόσο ό ίδιος στέκεται στο γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει συντριβεί τελείως και το ελληνικό κράτος δεν κάνει απολύτως τίποτα για εξυγίανση και ενδυνάμωση. Και, από την άλλη πλευρά οι όποιες προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα μέχρι στιγμή είναι αποσπασματικές. Ο ίδιος δεν είναι σίγουρος αν τελικά η Ελλάδα επιθυμεί να υιοθετήσει και να ακολουθήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για ανάπτυξη. .Μεταξύ των άλλων, και με δεδομένο ότι ακούγεται από την δεκαετία του 90, επιφυλακτικός είναι και με το διαγωνισμό στο Θριάσιο. Παράλληλα, κατηγορεί ανοιχτά το ελληνικό κράτος που επιτρέπει να περνάνε οι Τούρκικες νταλίκες από την Εγνατία Οδό, χωρίς να καταβάλλουν διόδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘το ελληνικό κράτος επιδοτεί τις τουρκικές εξαγωγές’.. Αντίθετος φυσικά με το μότο των τελευταίων ετών ‘ο τουρισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη’ αφού μεταξύ των άλλων ούτε και αυτή την ευκαιρία εκμεταλλευόμαστε.

Αναφερόμενος, τώρα στις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, τόνισε το ενδιαφέρον για τις συνεργασίες αυτές είναι πολύ μεγάλο ενώ τα οικονομικά οφέλη φτάνουν τα 2 δις ευρώ ετησίως. Ενώ, την ίδια στιγμή μιλώντας για τον τρόπο που οι επιχειρήσει του κλάδου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση διατείνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να μειώσουν το κόστος logistics, βελτιώνοντας ανάμεσα στα άλλα την εσωτερική τους οργάνωση.

Τέλος μιλώντας για τις δραστηριότητες της ΕΕΔΕ, ο κος Δ. Παπασωτηρίου έκανε μια εκτενή αναφορά στο Diploma Logistics Management, ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάρκειας 1 έτους της ΕΕΔΕ που απευθύνεται στο έλληνα Logistician, για όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αυτό το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 150 στελέχη επιχειρήσεων, 25% διευθυντικά στελέχη ένα άλλο ένα 40% βελτίωσε την θέση του στην επιχείρηση που δούλευε. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε Αθήνα και Κρήτη ενώ μελετώνται οι προοπτικές να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό και στην Βόρεια Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More