fbpx

Νευρικότητα από συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων

0 61

Τα οικονομικά νέα που ανακοινώνονται και η εξέλιξη των γεγονότων που είναι γνωστά εδώ και μέρες δίνουν έντονο ρυθμό στην αγορά, με το δολάριο συνολικά να είναι κερδισμένο, σύμφωνα με ανάλυση της FXCM για τη γεωπολιτική επίδραση στην πορεία των νομισμάτων. Τα οικονομικά νέα που ανακοινώνονται και η εξέλιξη των γεγονότων που είναι γνωστά εδώ και μέρες δίνουν έντονο ρυθμό στην αγορά, με το δολάριο συνολικά να είναι κερδισμένο, σύμφωνα με ανάλυση της FXCM για τη γεωπολιτική επίδραση στην πορεία των νομισμάτων.

Στην Ευρώπη η άρνηση της Γερμανίας για αύξηση του ποσού του μηχανισμού σταθερότητας πέρα από την αστάθεια, δημιουργεί και τριβές μεταξύ διαφόρων μελών. Νέα κόντρα έχει προκύψει μεταξύ Μέρκελ και Γιούνκερ, για τα ευρωομόλογα. Η Μέρκελ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς νόμους, προκαλώντας την αντίδραση του Γιούνκερ που απάντησε για προχειρότητα της γερμανικής κυβέρνησης, με το ευρώ να ανεβοκατεβαίνει κάθε φορά που έκαναν δηλώσεις. Στα στοιχεία της αγοράς τώρα, αμερικανοί μεγαλοεπενδυτές αλλά και διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνουν ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι σίγουρα οι επόμενες χώρες που θα ζητήσουν τη διάσωσή τους από το ΔΝΤ, καθώς η Ευρώπη δε διαχειρίζεται σωστά τη κρίση που έχει ξεσπάσει με αποτέλεσμα η πτώση του ευρώ να συμπαρασύρει ολόκληρες οικονομίες. Στην Ιρλανδία επιτυχημένη θεωρείται η πρώτη ψηφοφορία που αφορά τον προϋπολογισμό.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου ενώ η ισοτιμία EUR/GBP σημείωσε έντονη πτώση. Θετική έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας η οποία σημείωσε άνοδο κατά 2,9% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 1,1%. Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η Γερμανία ευνοείται από το χαμηλό ευρώ το οποίο επιθυμεί, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις της κ. Μέρκελ για ισχυρό ευρώ.

Στην Αμερική όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν για τόνωση της αγοράς εργασίας αλλά και τις αγοράς κατοικίας. Και οι δυο αυτές αγορές βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και αποτελούν τα δυσκολότερα εμπόδια στη προσπάθεια της Αμερικής να βγει από τη κρίση. Η Αμερική θα ήθελε να δει τα αμερικανικά κεφάλαια να επιστρέφουν και σε αυτό βοηθά τόσο η ευρωπαϊκή κρίση και η πτώση του ευρώ όσο και η αστάθεια που προκαλείται από τη νέα επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσε η Βόρεια Κορέα εναντίον της Νότιας.

Τα futures των δεικτών προμηνύουν άνοδο, καθώς η διάθεση για ανάληψη ρίσκου φαίνεται να ανακάμπτει κατά τις ώρες των ευρωπαϊκών συναλλαγών. Οι μετοχές στην Ασία εκτοξεύθηκαν, ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Ιαπωνίας, ενώ τα στοιχεία από τον τομέα απασχόλησης της Αυστραλίας ήταν σχεδόν διπλάσια από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το Νοέμβριο.

Η απόφαση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται στο επίκεντρο της ημέρας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Οι επενδυτές δεν αναμένουν κάποια μεταβολή στη νομισματική πολιτική της τράπεζας (επιτόκια και πρόγραμμα χρηματοδότησης), ενώ είναι πιθανό να μην υπάρξει και συνοδευτική δήλωση, ύστερα από την ανακοίνωση όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές. Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα στραφεί στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης σε δύο εβδομάδες.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More