fbpx

Παπακωνσταντίνου: Έρχονται νέα μέτρα

0 35

Για την λήψη πρόσθετων μέτρων, όχι μόνο στην πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων, για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Για την λήψη πρόσθετων μέτρων, όχι μόνο στην πλευρά των δαπανών αλλά και των εσόδων, για να καλυφθούν οι αστοχίες του 2011 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε ενημέρωση αναφορικά με τα αποτελέσματα του Εurogroup, o ΥΠΟΙΚ επιχείρησε να αιτιολογήσει τις αστοχίες του φετινού προϋπολογισμού, παραδεχόμενος υστέρηση στα έσοδα στο πρώτο δίμηνο, τα οποία όμως, όπως είπε, αντισταθμίζονται από αντίστοιχες περικοπές δαπανών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος του ελλείμματος.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι αν το πρόβλημα δε λυθεί, θα πρέπει τους επόμενους μήνες να αποφασιστούν μέτρα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται τόσο από το σκέλος των δαπανών όσο και των εσόδων.

Επιπλέον στο ποσό αυτό, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου προσέθεσε το αποθεματικό του 2011 (περίπου 500 εκατ. ευρώ) αλλά και την παρακράτηση του 1/14 των ετήσιων δαπανών, η οποία δεν θα αποδοθεί αν δεν τηρηθεί κατά γράμμα ο προϋπολογισμός του 2011.

Δεν απέκλεισε επίσης μέτρα, όπως π.χ. η τιτλοποίηση εσόδων από διόδια.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ΟΤΕ, δεν απέκλεισε ούτε επιβεβαίωσε πώληση νέου πακέτου του Οργανισμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνεχείς επαφές του ιδίου με την Deutsche Telekom.

Στο κομμάτι αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί ακίνητα αξίας 8 δισ. ευρώ, μόνο στα χαρτοφυλάκια των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να σχηματίσει ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι άδειες εκμετάλλευσης ακινήτων, προεξοφλώντας μελλοντικά έσοδα, τα οποία θα μειώνουν άμεσα το χρέος.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων τα θέματα θα συζητηθούν αύριο, με βασικό στόχο την εύρεση συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις «πρώτης γραμμής» και τη συζήτηση του συνολικού πλαισίου.

Ένα πρώτο σχέδιο θα ανακοινωθεί στην Τρόικα τις επόμενες εβδομάδες αφού πρώτα εγκριθεί από του υπουργικό συμβούλιο, ενώ δεν είναι δεδομένη η έγκρισή του από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αύριο δεν αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα ακίνητα προς αξιοποίηση, καθώς άμεσος στόχος είναι η καταγραφή της περιουσίας και το «καθάρισμα» των ακινήτων.

Άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε νομοθετικές π[πρωτοβουλίες που να ξεκαθαρίζουν τους όρους δόμησης (πολεοδομικούς, χωροταξικούς) καθώς και τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ερωτηθείς για το Ελληνικό, είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας δεν αποκλείει εξελίξεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της ανάγκης ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς όπως είπε μία μείωση κατά 20 δισ. ευρώ του χρέους προκαλεί περιστολή δαπανών για τόκους. και άρα εισπρακτικών μέτρων της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Στον τραπεζικό τομέα, αναφέρθηκε στη ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, αλλά και στο ότι παραμένει η πολιτική βούληση για κρατικό πυλώνα.

Στο κοινοτικό πεδίο, είπε ότι αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα (επιμήκυνση, επιτόκιο, αγορές ομολόγων από το EFSF).

Αυτή τη στιγμή οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 θα είναι 66 δισ. ευρώ, όπως είπε, από τα οποία τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, 25 δισ. ευρώ από την πρωτογενή αγορά και τα υπόλοιπο από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, stock flow adjustment και έντοκα γραμμάτια.

Αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο εύρεσης 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2015 ανέφερε ότι οριστικοποιείται από δύο πλευρές έως την 1η Απριλίου. Από τη μία πλευρά «κλειδώνει» η κατανομή του ποσού περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ανά υπουργείο και από την άλλη το κάθε υπουργείο σε συνεργασία με ορκωτούς ελεγκτές εξειδικεύει τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να «κουμπώσουν» με τους στόχους.

Ερωτηθείς για την αδυναμία υπουργείων για περικοπή δαπανών ισόποσα με τον οριζόντιο στόχο (8,5 δισ., ευρώ) ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ως εναλλακτική λύση την εύρεση πρόσθετων εσόδων αντί για μείωση δαπανών, χωρίς να διευκρινίσει από πού θα προέλθουν αυτά τα έσοδα.

Εν συνεχεία θα ληφθεί μία πολιτική απόφαση τελικής κατανομής των παρεμβάσεων, οι οποία θα λάβει υπόψη της μία σειρά από «κόκκινες γραμμές»: Τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να μην περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις κλπ.

Η Τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Απρίλη για να συζητήσει τα μέτρα με την κυβέρνηση, τα οποία έως τα μέσα του ίδιου μήνα θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο, θα αποσταλούν στα κοινοτικά όργανα και τους εκπροσώπους της Τρόικας και στις 15 Μαΐου θα γίνουν νόμος του κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More