fbpx

Ραντεβού τον Γενάρη

0 63

Τα τέσσερα «καυτά» νομοσχέδια που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση (ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, τυχερά παιχνίδια, έλεγχος φοροδιαφυγής), τελικά αντί να συζητηθούν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, μετατέθηκαν για τις αρχές του νέου έτους. Τα τέσσερα «καυτά» νομοσχέδια που προωθεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση (ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα, τυχερά παιχνίδια, έλεγχος φοροδιαφυγής), τελικά αντί να συζητηθούν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, μετατέθηκαν για τις αρχές του νέου έτους.

Ειδικότερα, τα νομοσχέδια αφορούν:

* Την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ.

* Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

* Τη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων.

* Την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και το σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση, εξουσιοδότησε τον κ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει τα νομοσχέδια, προκειμένου να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις γιορτές.

Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει μεγάλο όγκο νομοθετικού έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επεσήμανε παράλληλα ότι εξίσου μεγάλης σημασίας με την ψήφιση των νόμων, είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Προέτρεψε να αξιοποιηθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να βοηθηθεί η γραφειοκρατία των υπουργείων στην εφαρμογή των νέων νόμων και να συνταχθούν ειδικές εγκύκλιοι, υπό τύπον οδηγιών εφαρμογής της νομοθεσίας, με την οποίαν επέρχονται αλλαγές και τομές στη λειτουργία της χώρας.

Έπιασαν «τόπο» οι αντιδράσεις

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, μετατίθεται πιθανότατα για το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τις αντιδράσεις των θιγόμενων επαγγελματιών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υπεραμύνθηκε του σχεδίου για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβατή υποχρέωση του μνημονίου, αλλά και παράλληλα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις περισσότερο από δεκαετία.

Ωστόσο, υπουργοί αντέτειναν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τι θα απαντούν στις συναντήσεις με τους φορείς που αφορά η ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε όπως το υπουργείο Οικονομικών θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς το σχέδιο για την άρση των περιορισμών στα «κλειστά» επαγγέλματα, και κατόπιν αφού ολοκληρωθεί, θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, του 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο θέτει προθεσμία μέχρι και το Μάρτιο του 2011.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το γενικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις εφοριών και πρόσθετα μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

Αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι προτεραιότητες για άμεσες κινήσεις εντός του 2011 είναι η ΔΕΠΑ το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενώ ανακοινώθηκε και η πρώτη λίστα με 13 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις τουριστικής αξιοποίησης με πρώτη επιλογή τη μέθοδο των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, με τη διαδικασία fast-track.

Θα απαιτηθεί νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπεται η σύσταση των διαφόρων γραμματειών και επιτροπών μελέτης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται:

– ο διαχωρισμός των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

– η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

– το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης και η αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

– η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ

– η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό

– η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ

– η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αττικό λιμενικό σύστημα

– η μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων

– η μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες)

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ

– η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα και ΕΥΑΘ,

– η παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου,

– η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ

– η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας και

– η μετοχοποίηση/είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).

Τυχερά παιχνίδια

Στις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια που θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, ρυθμίσεις για τα γνωστά «φρουτάκια», αλλά και για το ιντερνετικό στοίχημα.

Ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους ομολόγους του ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι αυστηρό.

Όπως ανέφερε θα υπάρχουν ειδικοί χώροι, όπου θα μπορούν να παίζονται τυχερά παίγνια μέσα από αυστηρότατο έλεγχο, ελεγχόμενα και όχι ανεξέλεγκτα, όπως γίνεται σήμερα, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη για τα «φρουτάκια».

Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2002 που απαγορεύτηκε η διεξαγωγή ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στη χώρα πρόστιμα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά στο ιντερνετικό στοίχημα, αυτή τη στιγμή είναι μεν παράνομο στη χώρα, αλλά εντούτοις παίζεται και ο προϋπολογισμός χάνει έσοδα από τη μη φορολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει νομιμοποιηθεί και να φορολογηθεί με υψηλούς συντελεστές.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More