fbpx

Τα πράγματα αλλάζουν σε οικονομία, αγορά

0 84

Με διακυμάνσεις στα επίπεδα των 1650-1700 μονάδων αναμένεται να κινηθεί το εγχώριο χρηματιστήριο, το επόμενο διάστημα κι έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προέβλεψε ο γενικός διευθυντής της Attica Bank Χρήστος Καλαμπόκης, μιλώντας στην fmvoice.gr και στην εκπομπή «Ο Καλός και ο Κακός Βγαίνουν Βόλτα στη Σοφοκλέους».

Με διακυμάνσεις στα επίπεδα των 1650-1700 μονάδων αναμένεται να κινηθεί το εγχώριο χρηματιστήριο, το επόμενο διάστημα κι έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, προέβλεψε ο γενικός διευθυντής της Attica Bank Χρήστος Καλαμπόκης, μιλώντας στην fmvoice.gr και στην εκπομπή «Ο Καλός και ο Κακός Βγαίνουν Βόλτα στη Σοφοκλέους».

Μπορεί ακόμη οι αλλαγές στην οικονομία να μην είναι εμφανείς, αλλά οι εξελίξεις στα δημοσιονομικά κινούνται προς το καλύτερο κι αυτό καθησυχάζει τις αγορές και τους εγχώριους επενδυτές, ανέφερε το στέλεχος της Τράπεζας.

Επεσήμανε επίσης ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος με την αξιοποίηση μίας απόφασης της Ε.Ε. από το 2008, για προεξόφληση μέρους του ΕΣΠΑ, χωρίς να είναι απαραίτητη η εθνική συμμετοχή.

Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν χορηγήσεις από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση έργων, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν, τουλάχιστον άμεσα, το δημόσιο χρέος.

Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις με αναπτυξιακή προοπτική, τη στιγμή κατά την οποία τα μηνύματα που προέρχονται από την οικονομία είναι θετικά, όπως για παράδειγμα η σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, πως οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις καταλαβαίνουν πως ο εξωστρεφής προσανατολισμός τους δίνει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τόσο στο ΕΤΕΑΝ (το ταμείο που αντικατέστησε το ΤΕΜΠΜΕ), για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, ωστόσο κι εδώ υπάρχει η αίσθηση πως θα κινηθούν πιο γρήγορα.

Σχετικά με την επιστροφή στο Δημόσιο των κεφαλαίων από το πακέτο στήριξης των Τραπεζών, ο γενικός διευθυντής της Attica Bank επεσήμανε πως υπάρχει απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων για επιστροφή των 102 εκατ. ευρώ που έκανε χρήση τα δύο τελευταία χρόνια.

Η απόφαση αυτή υπόκειται στην έγκριση της ΤτΕ η οποία ωστόσο εμφανίζεται διστακτική, καθώς όπως όλα δείχνουν περιμένει τα αποτελέσματα του επόμενου stress test, που θα γίνει μέσα στο Μάρτιο.

Σε αυτά τα stress test θα τεθεί στο μικροσκόπιο της ΤτΕ και η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από την επάρκεια κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, η Attica Bank διαθέτει το μεγαλύτερο δείκτη επάρκειας συνολικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά, με 17-18%, ενώ ο δείκτης Tier I βρίσκεται στο 12%, που επίσης είναι από τους μεγαλύτερους στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Για τα επίπεδα τιμών της μετοχής της Τράπεζας, ο κ. Καλαμπόκης τα απέδωσε στη χαμηλό διασπορά, καθώς το 85% ελέγχεται από τους τρεις βασικούς μετόχους, ενώ τόνισε πως η διοίκηση της Τράπεζας δεν χρησιμοποιεί παπαγαλάκια ή άλλες μεθόδους για τεχνητή άνοδο της μετοχής.

Επεσήμανε, πάντως, πως σε μεγάλο βαθμό η άνοδος του τραπεζικού κλάδου οφείλεται σε πραγματικά δεδομένα, ενώ προέβλεψε πως έως τον Μάρτιο και τη Σύνοδο Κορυφής, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα σημειώσει διακυμάνσεις στην περιοχή των 1650-1700 μονάδων.

Εάν οριστικοποιηθεί η απόφαση για την ευρωζώνη, θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads, επιφέροντας σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα των Τραπεζών.

Ο κ. Καλαμπόκης επανήλθε στη θέση του γενικού διευθυντή της Attica Bank έπειτα από δύο χρόνια, αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες των θυγατρικών εταιρειών.

Επεσήμανε πως σε περιόδους ύφεσης δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες, τις οποίες θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει για τις θυγατρικές του ομίλου, που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο, στα Αμοιβαία Κεφάλαια, στην ασφαλιστική αγορά και στα ακίνητα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More