fbpx

Το «μνημόνιο» με τις ΗΠΑ για τα εθνικά…

0 67

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δη σε ότι αφορά το Αιγαίο και το Κυπριακό. Εξελίξεις που δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελούν μέρος της αποπληρωμής του δανείου διάσωσης της χώρας. Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δη σε ότι αφορά το Αιγαίο και το Κυπριακό. Εξελίξεις που δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελούν μέρος της αποπληρωμής του δανείου διάσωσης της χώρας.

Ήδη από το επεισόδιο με την αποστολή Free Gaza και τη στάση που είχε κρατήσει σε αυτή η ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τη μετέπειτα επίσκεψη Νετανιάχου στην Ελλάδα, φάνηκε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Τα τεκταινόμενα στο ΝΑΤΟ με την υιοθέτηση του νέου στρατηγικού του δόγματος και οι αλλαγές που προωθούνται στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, καθιστούν σαφές πως η κυβέρνηση Ομπάμα έβαλε τους όρους της στην ελληνική πλευρά πριν αναλάβει τη διαμεσολάβηση που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ενταχθεί στον μηχανισμό διάσωσης. Έτσι οι αμερικανοί «έπεισαν» τη Μέρκελ για την αναγκαιότητα σύστασης του ελληνικού μηχανισμού στήριξης και ανέλαβαν να βάλουν στο παιχνίδι το ΔΝΤ, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα την ελληνική συναίνεση στα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που στα μάτια των περισσοτέρων φαντάζει -και είναι- ως μονά ζυγά, μονόζυγα δικά τους (των ΗΠΑ).

Η συγκυρία της κρίσης επιχειρείται να αποτελέσει το άλλοθι της κυβερνητικής πολιτικής παραχωρήσεων στο Αιγαίο, καθώς, όπως και στις απόπειρες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας (βλ. Ελληνικό, Αστακό κ.α.), κάποιοι θα θελήσουν να μας πείσουν πως με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα καλύψουμε ελλείμματα και χρέη, αλλά θα γίνουμε και πλούσιοι.

Μια προσεκτική ματιά, όμως, στις εξελίξεις στο διπλωματικό επίπεδο μαρτυρούν πως κάτι τέτοιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά προφάσεις εν αμαρτίαις καθώς ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύονται τα πράγματα τριχοτομεί την εκμετάλλευση του Αιγαίου, βάζοντας στο παιχνίδι και τις ΗΠΑ. Και ως γνωστόν …δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία.

Με βάση το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ, ως εγγυητής της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, αποκτούν ένα ποσοστό συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, με το υπόλοιπο κομμάτι να μοιράζεται ανάμεσα στους γείτονες. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των εκκρεμών ζητημάτων όπως της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων με τη λύση «ακορντεόν» του διαφορετικού εύρους των τελευταίων ανά περιοχές να είναι αυτή που έχει προκριθεί.

Οι Αμερικανοί προκειμένου να γλιτώσουν μάλιστα από τους συχνούς πονοκεφάλους που προκαλούν στους νατοϊκούς οι συχνές ελληνοτουρκικές κόντρες γύρω από τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου στα πλαίσια της συμμαχίας, αποφάσισαν να αφήσουν αμφότερους εκτός νυμφώνος. Έτσι φαίνεται να προχωρούν στην κατάργηση του Στρατηγείου της Σμύρνης αλλά και του Υποστρατηγείου της Λάρισας, με τη μεταφορά του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου στο στρατηγείο του Ραμστάιν, στη Γερμανία.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν την πρώτη φάση «διαρθρωτικών αλλαγών» που συνυπέγραψε η Αθήνα προκειμένου να εκταμιευθούν οι πρώτες δόσεις του δανείου…

Την Παρασκευή θα επανέλθουμε με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» Ελλάδας-ΗΠΑ που περιλαβάνει το Κυπριακό…

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More