fbpx

Το πετρέλαιο στη δίνη της επέμβασης

0 37

Αγωνία και για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου προκαλεί η επέμβαση στη Λιβύη αλλά και ο φόβος εξάπλωσης της αραβικής εξέγερσης, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις την Κυριακή και στη Συρία. Αγωνία και για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου προκαλεί η επέμβαση στη Λιβύη αλλά και ο φόβος εξάπλωσης της αραβικής εξέγερσης, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις την Κυριακή και στη Συρία.

Γράφει ο Μωυσής Λίτσης

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εξακολουθούν να κινούνται σαν ασανσέρ, καταγράφοντας πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ακόμη και μέσα στην ημέρα. Την προηγούμενη Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έκλεισε στα 113,94 δολάρια το βαρέλι, έχοντας μέσα σε μία εβδομάδα κερδίσει 4,2%.

Η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η παραγωγή της οποίας φέρεται να έχει παγώσει μετά την εξέγερση που άρχισε εδώ και ένα μήνα, απειλεί να βάλει νέες φωτιές, καθώς παραμένει αβέβαιο αν ο Καντάφι ανατραπεί.

Αλλά και στην περίπτωση που τελικά παραδώσει την εξουσία στους αντιφρονούντες, οι οποίοι δεν φαίνεται να αποτελούν συμπαγές μπλοκ, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει με την παραγωγή πετρελαίου και κυρίως με τα δεκάδες συμβόλαια που είχε μοιράσει «δεξιά» και «αριστερά» ο Λίβυος δικτάτορας.

Ακόμη και τώρα ο Καντάφι υπόσχεται να δώσει απευθείας συμβόλαια στην Κίνα, την Ινδία και όποια άλλη χώρα θεωρεί φιλική, δεν έχει πάρει δηλαδή ξεκάθαρη θέση εναντίον του και υπέρ των εξεγερμένων.

Με το που ξέσπασε η κρίση στη Λιβύη, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έφθασε στο υψηλότερο από το 2008 επίπεδο, των 119,79 δολ. το βαρέλι, κινούμενη έκτοτε σε ένα εύρος έξι-επτά δολαρίων την ημέρα, αναλόγως το πως η αγορά κρίνει τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις.

Στο χορό του αραβικού ντόμινο μπήκε και η Συρία, με χιλιάδες άτομα να ζητούν την κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα εδώ και 48 χρόνια.

Η Συρία δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην αγορά πετρελαίου, ωστόσο οι φλόγες της εξέγερσης απειλούν να ανατρέψουν το παγιωμένο εδώ και σαράντα χρόνια στάτους κβο στον αραβικό κόσμο και κυρίως να συμπαρασύρουν και τη Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ αλλά και θεματοφύλακας των ιερών τόπων του Ισλάμ.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο φόβος δεν είναι τόσο η Λιβύη, με το 2% της παγκόσμιας παραγωγής αλλά η Σαουδική Αραβία. Η εξέγερση στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών του πετρελαίου περί το 20% μέχρις στιγμής φέτος.

Τον Μάρτιο η τιμή του μπρεντ έχει ενισχυθεί μόνο 2%, καθώς ο καταστροφικός σεισμός στην Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ζήτηση.

Μακροπρόθεσμα όμως η ζήτηση από την Ιαπωνία πιθανότατα να αυξηθεί, τόσο λόγω της αναμενόμενης ανοικοδόμησης, όσο και λόγω του ότι η χρήση πυρηνικής ενέργειας ενδεχομένως να περιοριστεί. Ακόμη λοιπόν και αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο(άραγε πως;), το θέμα πετρέλαιο έχει δρόμο να διανύσει.

Αν μάλιστα συνεχιστεί το ράλι στις τιμές, τότε θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και τελικά τα επιτόκια, σε πρώτη φάση από την ΕΚΤ, όπως άλλωστε έχει κατ’ επανάληψη έχει αφήσει να νοηθεί ο πρόεδρος της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More