fbpx

Τράπεζες: Οι τυχεροί θα φύγουν με εθελουσίες…

4

Περισσότεροι από 6.000 τραπεζοϋπάλληλοι είναι οι τυχεροί που αξιοποιώντας τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώνουν αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα έχουν αποχωρήσει συνολικά μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του 2014.

 

 

Τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης, όσο εγκρίνονται από την τρόικα, είναι μια λύση-ανάσα, τουλάχιστον για εκείνους τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση. Και αποτελούν την πρώτη φάση στο μεγάλο σχέδιο περιστολής κόστους για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων από την μισθοδοσία και την υπερπληθώρα καταστημάτων. Πολύ δε, περισσότερο εάν το ΥΠΟΙΚ βάλει φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όπως έχουν διαρρεύσει προθέσεις του, καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό μη ελκυστικές τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων.

Την σκυτάλη της εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού παρέλαβε από χθες η Eurobank. Οι όροι της εθελουσίας της εγκρίθηκαν προ δύο εβδομάδων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και βάσει του προγραμματισμού έπρεπε να ανακοινωθούν την προηγούμενη Παρασκευή. Ωστόσο, ανακοινώθηκαν χθες,  επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες της FMVoice.gr.

Η εθελούσια έξοδος που προωθεί η διοίκηση της Eurobank αφορά τουλάχιστον 700 άτομα, σε ένα πρόγραμμα ανοικτό για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα, με δικαιούχους και εκείνους που δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το ανώτατο ποσό που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν δεν θα ξεπερνά τις 170.000 ευρώ (συνολικά αποζημίωση και bonus).

Αναμένει στο… ακουστικό της η Εθνική

Αντίθετα, στις… τροϊκανικές καλένδες παραμένει η εθελουσία της Εθνικής Τράπεζας. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) και η τρόικα πιέζουν για να τεθεί σε εκκαθάριση το Ταμείο Αυτασφάλειας Προσωπικού ΕΤΕ (στο οποίο εισφορές πληρώνουν και οι εργαζόμενοι), κρατώντας… παγωμένο το θέμα της εθελουσίας. 

Στόχος της Εθνικής είναι να αποχωρήσουν περί τους 2.000-2.200 εργαζόμενους ή το 15% του προσωπικού που έχει ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνει δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας. Η διοίκηση της τράπεζας είχε εκτιμήσει ότι το πρόγραμμα θα της απέφερε εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους περί των 100-150 εκατ. ευρώ το χρόνο. 

Η DGComp είπε όχι στο πρόγραμμα λόγω του… μίγματος των κινήτρων που ήθελε να προσφέρει η Εθνική, καθώς προβλεπόταν η ενίσχυση του Ταμείου Αυτασφάλειας Προσωπικού ΕΤΕ από την τράπεζα με εισφορά της τάξης του 2%, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εθελουσίας και να συνεχίζει να δίνει εφάπαξ. Αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε ουσιαστικά κρατική ενίσχυση. Οι πληροφορίες της FMVoice.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει επεξεργαστεί άλλο σχέδιο για την παροχή κινήτρων, ώστε υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους η εθελουσία, και θα το υποβάλει εντός των ημερών προς έγκριση στην DGComp.

Η Alpha Bank, όπως έχει εξαγγείλει η διοίκηση της δεν θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέχρι το τέλος του 2013, μεταφέροντας την λήξη αποφάσεων για το 2014. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε πρώτη φάση περί τα 600 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι η Εμπορική είχε ολοκληρώσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου πριν περάσει στην Alpha, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις σε 400 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους της Εμπορικής (σε σύνολο 1.100).

Τέλος, πρόγραμμα εθελούσιας αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα και η Τράπεζα Αττικής, το οποίο θα αφορά τουλάχιστον 100 εργαζομένους της.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Σεπτέμβριο αποχώρησαν και 2.182 εργαζόμενοι από τον όμιλο της Πειραιώς, αξιοποιώντας το πρόγραμμα εθελουσίας που εφάρμοσε η τράπεζα.

 haikouroi@gmail.com

Twitter @haikouroi

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More