ΤΧΣ: Εποπτεία στις τράπεζες ακόμη και χωρίς μετοχές
τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο βαθμό που του επιτρέπεται, θα είναι οι τράπεζες που έχουν λάβει κεφαλαιακή στήριξη από αυτό. Ακόμη και αν μηδενιστεί το ποσοστό του, αρκεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης (restructuringplan) να είναι σε ισχύ.
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο «συνάπτει συμφωνίες-πλαίσιο με τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι μόνο στην περίπτωση που κατέχει μετοχές τους αλλά και στην περίπτωση που, λόγω προηγούμενης λήψης κρατικής ενίσχυσης, τα ιδρύματα αυτά έχουν σε ισχύ σχέδια αναδιάρθρωσης, την εφαρμογή των οποίων παρακολουθεί το Ταμείο». Μάλιστα, πρόκειται για αποσαφήνιση σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη ενδοπαραπομπή του νόμου».
Οι συμφωνίες – πλαίσιο είναι ιδιαίτερα «βαριά» νομικά κείμενα, αποκαλούνται RFΑ, τις οποίες έχει συνάψει το ΤΧΣ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και του 2014, και ορίζουν τα δικαιώματά του ως μετόχου με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Ταμείο, τα δικαιώματα veto του κτλ.
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών εγκρίθηκαν πέρυσι από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) και είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2017.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η… αποσαφήνιση αυτή δεν έρχεται τυχαία χρονικά, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη το Ταμείο θα περιορίσει αισθητά τη συμμετοχή του Ταμείου στις τράπεζες.
Στην AlphaBank που κάλυψε συνολικά τις κεφαλαιακές της ανάγκες με το δυσμενές σενάριο το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στηνπεριοχή του 20% από 62,2% που είναι σήμερα.
Στη Eurobank το ποσοστό του ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα κατέλθει περίπου στο 6% από 35% που είναι σήμερα. Στην Πειραιώς, το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιοριστεί κοντά στο 25% από 66,9% που είναι σήμερα και στην Εθνική από 52,7% εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 40%.
Πώληση μετοχών
Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι μετατίθεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να διατεθούν οι μετοχές που κατέχει το Ταμείο στα πιστωτικά ιδρύματα σε πενταετία από την έναρξη ισχύος του ν. 4340/2015, αντί πενταετίας από την συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που ισχύει σήμερα.
Το Ταμείο, κατά την πώληση των μετοχών πρέπει να διασφαλίζει ότι η τιμή διάθεσης εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, προς χάριν του οποίου λειτουργεί όπως προβλέπεται στο σκοπό του. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στις πωλήσεις πακέτων μετοχών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τιμή διάθεσης είναι ικανοποιητική και για την αποφυγή φαινομένων ασύμφορων πωλήσεων (firesales), ο υπουργός Οικονομικών έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε απόφαση του ΤΧΣ όταν η προτεινόμενη τιμή πώλησης βρίσκεται εκτός του εύρους που προσδιορίζουν οι σχετικές εκθέσεις αποτίμησης.
Επίσης, μειώνεται σε 7 από 15 μέρες η προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης υπέρ των παλαιών μετόχων, όταν η Γενική Συνέλευση του πιστωτικού ιδρύματος αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου, στο πλαίσιο χορήγησης κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα ανάκλησης παλαιότερων αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων τραπεζώ, για αύξηση ή μείωση μετοχικού τους κεφαλαίου, σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από αυτό ή της τρέχουσας τιμής αγοράς, εφόσον είναι σύμφωνες με το σκοπό του Ταμείου και την αναφερόμενη έκθεση ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας για την αποφυγή ασύμφορων πωλήσεων. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του κ.ν. 2190/1920.
[email protected]
Twitter @haikouroi