fbpx

Υποθηκεύουν το μέλλον

0 108

Τον δρόμο που οδηγεί όχι απλά σε αδιέξοδο, αλλά στον… γκρεμό, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Έχοντας στο συρτάρι της νέα μέτρα, πολεμάει το χρέος με «όπλα» που χειροτερεύουν, παρά βελτιώνουν την κατάσταση της χώρας. Τον δρόμο που οδηγεί όχι απλά σε αδιέξοδο, αλλά στον… γκρεμό, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Έχοντας στο συρτάρι της νέα μέτρα, πολεμάει το χρέος με «όπλα» που χειροτερεύουν, παρά βελτιώνουν την κατάσταση της χώρας.

Προεξόφληση μελλοντικών εσόδων

Με στόχο την εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ, τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους μέχρι το 2013, η κυβέρνηση προχωρά στην προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από ακίνητα, συμμετοχές σε ΔΕΚΟ, συμβάσεις παραχώρησης, και άλλα.

Ωστόσο, στοχεύοντας μόνο στο χρέος και όχι στο έλλειμμα, με τον τρόπο αυτό το δημόσιο στερείται για πολλά χρόνια ρευστό, το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία «ανάσα» στα κρατικά ταμεία, χωρίς να χρειάζονται συνεχώς νέα επώδυνα μέτρα.

Ορθολογικοποίηση των φορολογικών εκπτώσεων

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση διάφορων φοροαπαλλαγών (όπως είναι η έκπτωση στα ενοίκια ή ποικίλες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες). Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είχα ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επομένως η κατάργησή τους θα οδηγήσει σε νέα άνοδό της και άρα σε μείωση των κρατικών εσόδων.

Ενοποίηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκτιναχθούν σε ακόμη υψηλότερα, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης έρχεται να βάλει «φωτιά» στις τσέπες των νοικοκυριών.

Η ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η οποία έχει ψηφιστεί και θα ισχύει από τον Οκτώβριο του 2011, αναμένεται να επιβαρύνει περεταίρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να προσδοκά ενίσχυση των εσόδων από την αύξηση του φόρου, ωστόσο, μία πιθανή μείωση της ζήτησης μπορεί να επιφέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Εξάλλου, αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Μετά το «πάγωμα» των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, ένα νέο «χαστούκι» περιμένει την κτηματαγορά. Μπορεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές να μειώσει την φοροδιαφυγή, ωστόσο, η άνοδος των τιμών θα οδηγήσει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την αγορά ακινήτων.

Μείωση ζήτησης= Λιγότερα έσοδα στα ταμεία

Οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα αυτήν των αναψυκτικών, αναμένετε να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την ζήτηση και επομένως τα κρατικά έσοδα. Η ζήτηση, όμως, αναμένεται να επηρεαστεί δραματικά και από την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Από την μία, το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία το 2011 θα εκτοξευθεί στο 22%, αισθητά υψηλότερα από το 16,5% που προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχοντας ξεχάσει την λέξη «ανάπτυξη», ετοιμάζει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Η συνταγή, όπως είναι ολοφάνερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην… αποτυχία. Γίνεται να μην το βλέπουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More