Απορρίπτεται η …απόρριψη των εσόδων
Θύμα των τρεχουσών -κακών- οικονομικών συνθηκών και της ανάγκης του κράτους για έσοδα ο περίφημος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που στοίχειωνε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων τα τελευταία 50 χρόνια, «ρίπτεται» στη λήθη, σύμφωνα με εισήγηση επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Θύμα των τρεχουσών -κακών- οικονομικών συνθηκών και της ανάγκης του κράτους για έσοδα ο περίφημος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων που στοίχειωνε τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων τα τελευταία 50 χρόνια, «ρίπτεται» στη λήθη, σύμφωνα με εισήγηση επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών.
Το πόρισμα της επιτροπής, εφόσον γίνει αποδεκτό, θα ενσωματωθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2012. Σε αυτό, προβλέπεται η αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον «Κανονισμό Απεικόνισης Συναλλαγών» που, σε περίπτωση επιχειρηματικών παραβάσεων αντί για την απόρριψη των βιβλίων της επιχείρησης, υιοθετεί την επαύξηση των εσόδων και των κερδών των παραβατών, προσδοκώντας βέβαια στην είσπραξη μεγαλύτερου φόρου.
Υπογραμμίζεται, ότι και στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, τα βιβλία των επιχειρήσεων θα εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ακριβή και επαρκή, καθώς …απορρίπτεται η έννοια της απόρριψης.
Συγκεκριμένα, καθιερώνεται ένα point system όπου στην περίπτωση παραβάσεων στα έσοδα και αφού προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα, θα γίνεται «προσθήκη στα ακαθάριστα έσοδα της αποκρυβείσας αξίας και επαύξηση αυτής με συντελεστή ο οποίος θα συναρτάται με τη βαρύτητα της παράβασης ή την επανάληψη». Η κλίμακα των συντελεστών προσαύξησης αναμένεται να διαμορφωθεί από το υπουργείο. Η προσαύξηση λοιπόν των ακαθάριστων εσόδων μιας επιχείρησης θα καθορίζεται :
– από την αξία της συναλλαγής που διαπιστώνεται η παράβαση
– από έναν συντελεστή που θα πολλαπλασιάζει την αξία της αποκρυβείσας συναλλαγής και θα βαίνει αυξανόμενος ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης
– από δεύτερο συντελεστή που επίσης θα βαίνει αυξανόμενος ανάλογα με την επανάληψη των παραβάσεων
Με ανάλογο τρόπο θα αντιμετωπίζονται και οι παραβάσεις που αφορούν τα έξοδα μιας επιχείρησης, όπου αφού προσδιοριστεί το καθαρό κέρδος (έσοδα μείον έξοδα), «οι παραβάσεις αφενός προσαυξάνουν το εισόδημα των επιχειρήσεων και περαιτέρω καθορίζουν το συντελεστή προσαύξησης με βάση κλίμακα προκειμένου να διαμορφωθεί το συνολικό καθαρό εισόδημα».
Σύμφωνα με το πόρισμα το φορολογητέο κέρδος των επιχειρήσεων θα υπολογίζεται με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) αλλά προβλέπεται και εξαίρεση με εξωλογιστικό υπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός θα γίνεται εξωλογιστικά , με τον πολλαπλασιασμό των ακαθάριστων εσόδων από τον Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους, όταν δεν τηρούνται, ή δε διαφυλάττονται, ή δεν προσκομίζονται μετά από δύο τουλάχιστον προσκλήσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου τα παρακάτω:
– Βιβλία στα οποία καταχωρίζονται οι πρωτογενείς εγγραφές.
– Το βιβλίο απογραφών.
– Το βιβλίο αποθήκης και τεχνικών προδιαγραφών.
– Πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, καθώς και αυτά που ορίζονται με υπουργική απόφαση.
– Τα φορολογικά στοιχεία, τα δικαιολογητικά έγγραφα και τα συνοδευτικά στοιχεία των συναλλαγών.
– Οι ταμειακές μηχανές ή τα φορολογικά συστήματα.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση προσαύξησης των καθαρών κερδών σε περίπτωση παραβάσεων θα εφαρμόζεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Και εκπτώσεις κάνουμε και δεύτερη ευκαιρία δίνουμε…
Με στόχο λοιπόν, αφενός την αύξηση των εσόδων του κράτους και αφετέρου την μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που τελικά δεν εισπράττονται, το πόρισμα της επιτροπής προβλέπει «κίνητρα συμμόρφωσης», μικρότερα πρόστιμα και μια «δεύτερη ευκαιρία» για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο της …παρανομίας.
Στην περίπτωση λοιπόν που μια επιχείρηση πληρώσει το επιβαλλόμενο πρόστιμο και δεν υποπέσει σε άλλες παραβάσεις για τις επόμενες δύο διαχειριστικές περιόδους θα της επιστρέφεται το 30% του καταβληθέντος ποσού ως επιβράβευση. Επιπλέον προβλέπεται έκπτωση μέχρι και 60% του ποσού του προστίμου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του, αλλά και έκπτωση 40% στην περίπτωση διακανονισμού με δόσεις.
Το ύψος των προστίμων δεν θα υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ για περιπτώσεις χρήσης πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων και τις 100.000 ευρώ για τις λοιπές περιπτώσεις, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τα όρια προσαυξάνονται κατά 50%.
Για μια σειρά παραβάσεων που θα διαπιστωθούν για πρώτη φορά θα δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» για συμμόρφωση χωρίς την επιβολή προστίμου, αλλά σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει προσαύξηση με συγκεκριμένους συντελεστές.
Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για εκείνους που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα ώστε, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις εφόσον αυτές τους εξασφαλίζουν μικρότερα πρόστιμα.