Μπαρόζο: Να μην υποκύψουμε στις πιέσεις των ευρωφοβικών
Έκκληση προς τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitique.
Οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί δεν πρέπει να εγκαταλείψουν και να υποκύψουν στις πιέσεις των ευρωφοβικών, οι οποίοι με τη σειρά τους διαδίδουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα, ένα μήνυμα που μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση εν καιρώ εκλογών, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του στην Ευρωβουλή για την κατάσταση της Ένωσης, ο Μπαρόζο θεωρεί ότι επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε θέσει, δηλαδή να παρουσιάσει στους φιλοευρωπαίους το περίγραμμα της πολιτικής της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2014 θα λάβει χώρα ένας διάλογος υπέρ ή κατά της Ευρώπης.
Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, η κρίση παραδόξως μας έχει βοηθήσει όσον αφορά την ενημέρωση: «Οι Έλληνες συζητούν τη γερμανική πολιτική και στις γερμανικές πολιτικές εκπομπές διεξάγονται συζητήσεις για την κυπριακή οικονομία».
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η σαφής αλληλεξάρτηση που είναι εμφανής και ο σχετικός διάλογος έχουν πολώσει τους Ευρωπαίους και πως δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις επικίνδυνες για την Ευρώπη προκαταλήψεις που υπάρχουν. Αντιθέτως, υποστηρίζει, πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαλόγου, να εξηγήσουμε ότι αυτή η κρίση δεν έχει προηγούμενο και το τι έχουμε κάνει για την αντιμετώπισή της.
Στη συνέχεια, χαρακτηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων ευρωεκλογών (ορισμός επικεφαλής από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες – ο εν λόγω επικεφαλής θα είναι και υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα) ως μια προσπάθεια «εξευρωπαϊσμού» των εκλογών, που θα ωθήσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες να καταρτίσουν τα προγράμματά τους γύρω από ένα πρόσωπο και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα.
Αν και γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν θεμελιωδώς, πιστεύει πως η νέα διαδικασία αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αντί της μέχρι σήμερα διεξαγωγής μιας σειράς εθνικών εκλογών την ημέρα των ευρωεκλογών με την Ευρώπη ως πρόσχημα. Ο ορισμός των επικεφαλής των ψηφοδελτίων των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των τελευταίων ενώ, κατά την άποψή του, ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων θα είναι ενδιαφέρων και θα μπορούσε να κινητοποιήσει τον ευρωπαίο ψηφοφόρο.
Κληθείς να απαντήσει αν επιθυμεί τρίτη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής, ο Ζοζέ Μπαρόζο απαντά ότι δεν θέλει να δηλώσει κάτι επί του παρόντος και επισημαίνει ότι έχει ήδη θητεύσει δέκα χρόνια.
Ερωτηθείς, τέλος, για τη θέση των Βρετανών έναντι της Ε.Ε.,υπενθυμίζει ότι έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές εποικοδομητικές δράσεις και εκτιμά πως οι Βρετανοί θα χάσουν μια ευκαιρία αν μιμηθούν τους ευρωφοβικούς.
«Αν δεν συμφωνούν, να δεσμευτούν να βελτιώσουν την Ευρώπη χωρίς να απομακρυνθούν» από αυτή, σημειώνει. Όσον αφορά το αν θα πρέπει η Ε.Ε. να επαναδιαπραγματευτεί τις Συνθήκες με το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει ότι τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη – μέλη επιθυμούν την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. αλλά θεωρεί πως τα κράτη – μέλη δεν είναι πρόθυμα να στηρίξουν μια πολιτική δημιουργίας μιας «Ευρώπης α λα καρτ».