Ο Φρανσουά μας… επιμηκύνει!
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» ήταν το μήνυμα του Φρανσουά Ολαντ, αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, στα Ηλύσια Πεδία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. «Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» ήταν το μήνυμα του Φρανσουά Ολαντ, αμέσως μετά από τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, στα Ηλύσια Πεδία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής.
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος παρέπεμψε σε αποφάσεις για το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είπε και στο Βερολίνο: «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη» και «αέρα για να αναπνεύσουμε», επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης. Επιπλέον σημείωσε με νόημα πως Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια.
Οι δηλώσεις Ολάντ, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτηρίστηκαν ως σαφώς πιο θερμές από της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως εφόσον επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, «η Ευρώπη θα πρέπει να πράξει αυτό που οφείλει να πράξει».
Η συνάντηση Ολάντ-Σαμαρά διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε με νόημα ότι θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως δεν θα χρειαστεί να τεθεί ποτέ ξανά το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο που μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα γαλλικά, εκφράζοντας ευχές προς τον γαλλικό λαό για την επέτειο της απελευθέρωσης του Παρισιού από τη ναζιστική κατοχή.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει και θα καταφέρει» προσθέτοντας ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και θα παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει την κρίση της. Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας στο ακέραιο», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, αναφερόμενος στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογική δικαιοσύνη, ενώ επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε ανάπτυξη», καθώς οι οικονομίες που είναι σε ύφεση δεν μπορούν να εξυγιανθούν.
Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, καθώς και ότι «οι λαοί που υποφέρουν θα πρέπει να βοηθηθούν να διατηρήσουν τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την κοινωνική συνοχή».