Ποδαρικό με κρίσιμες δημοπρασίες
Γερμανία και Γαλλία ανοίγουν μες στη βδομάδα την αυλαία των δημοπρασιών του 2012, και η στάση των αγορών απέναντι στα ευρωπαϊκά ‘ΑΑΑ’ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον σε μία χρονιά – ορόσημο για το παρόν και το μέλλον της ευρωζώνης. Γερμανία και Γαλλία ανοίγουν μες στη βδομάδα την αυλαία των δημοπρασιών του 2012, και η στάση των αγορών απέναντι στα ευρωπαϊκά ‘ΑΑΑ’ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον σε μία χρονιά – ορόσημο για το παρόν και το μέλλον της ευρωζώνης.
Το Γενάρη του 2011, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν οι πρώτες χώρες που είχαν δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών και, μολονότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενομένου, η συνέχεια δεν αποδείχτηκε ανάλογη.
Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι φετινές έξοδοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΟΝΕ στις αγορές συμπίμπτουν με την ευρωπαϊκή μετάβαση σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, αντιλαμβάνεται ότι τα αποτελέσματα τους θα σηματοδοτήσουν πολλά αναφορικά με τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο δρόμο οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, η Γερμανία θα εκδώσει ομόλογα 5 δισ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη η Γαλλία θα πραγματοποιήσει δημοπρασία ομολόγων ύψους 7-8 δισ. ευρώ με λήξεις το 2021, 2023, 2035 και 2041. Για το σύνολο του Ιανουαρίου η συνολική ευρωπαϊκή παροχή ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 95 δισ. ευρώ, την ώρα που η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους κάνει λόγο για έκδοση ομολόγων ύψους 800 δισ. ευρώ.
Κύρια πηγή πιέσεων για τις οικονομίες της ευρωζώνης αποτελεί η αυξανόμενη ανησυχία ότι το 2012 θα αποτελέσει χρονιά ύφεσης για τη Γηραιά Ήπειρο, με το φόβο μάλιστα αυτή να μην περιοριστεί στις περιφερειακές χώρες της Ένωσης αλλά να απειλεί άμεσα και τις πλέον ισχυρές ή ανεπτυγμένες οικονομίες της.
Την ίδια ώρα, τα εγγενή προβλήματα της γαλλικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τρέχον έτος αποτελεί χρονιά εκλογών για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης επιτείνουν τη ρευστότητα, ενώ η απειλή της υποβάθμισης της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζει να πλανάται πάνω από το Παρίσι.
Με άλλα λόγια η έξοδος της Γαλλίας την Πέμπτη στις αγορές θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό ευρωπαϊκό crash test, δεδομένης της βαρύτητας που έχει η γαλλική οικονομία σε σχέση με την τύχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης. Ως εκ τούτου μοιραία όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι.