Συνοδεία… αλκοολούχων η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και αμηχανίας από την συμπολίτευση, η κυβέρνηση προσδοκά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο για τις δόσεις των 10+2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις Επιτροπές της Βουλής με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, με μερικούς εξ’ αυτών να απειλούν ακόμη και με καταψήφιση του άρθρου για τον φόρο στο κρασί.
Συγκεκριμένα, κατά τις συνεδριάσεις των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, το νομοσχέδιο έλαβε έγκριση κατά πλειοψηφία, τόσο στο σύνολο του όσο και κατ’ άρθρο.
Παρόλα αυτά, η διαφωνία αρκετών βουλευτών, με χαρακτηριστική την στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛΛ, για τον επίμαχο φόρο του κρασιού, ανάγκασε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη να δηλώσει πως «ξανασυζητάμε το θέμα του κρασιού».
Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις βουλευτών στην προωθούμενη διάταξη, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να απειλούν πως θα τον καταψηφίσουν, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας πρότεινε την απόσυρση του φόρου, και την αντικατάστασή του με έναν αντίστοιχο στα εισαγόμενα οινοπνευματώδη ποτά.
Παράλληλα, η έντονη κριτική που άσκησε το σύνολο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για την συμφωνία με τους δανειστές στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και των κόκκινων δανείων, προδιαθέτει για έντονες συγκρούσεις.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας να τονίσουν το γεγονός πως επίκεινται πλειστηριασμοί κατοικιών «με την κυβέρνηση της Αριστεράς», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και το Ποτάμι.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου δεν άφησαν το γάντι να πέσει κάτω, υπογραμμίζοντας πως το νομοσχέδιο παρέχει προστασία στο 60% των δανειοληπτών που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως αυτό το ποσοστό είναι το πιο αδύναμο.
Ωστόσο, οι φορείς δεν έχουν την ίδια άποψη, αφού τονίζεται πως χάρη στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα των δανείων από τις τράπεζες, και όχι πρωτίστως η πρώτη κατοικία.
Χαρακτηριστική και η αποστροφή του νομικού συμβούλου της ΕΚΠΟΙΖΩ, που σημείωσε πως οι ρυθμίσεις του νόμου «κάθε άλλο παρά προστατεύουν την πρώτη κατοικία».
Πάντως, ανάλογη ήταν η στάση των φορέων και απέναντι στις υπόλοιπες διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοθέτημα, με τους φαρμακοποιούς να διαμαρτύρονται πως γίνεται πως επιλεκτική μεταχείριση υπέρ του ακριβού φαρμάκου, τους πράκτορες ΟΠΑΠ να υποστηρίζουν πως εκατοντάδες πρακτορεία θα κλείσουν με την επιβάρυνση των τυχερών παιχνιδιών, και τους οινοπαραγωγούς να χαρακτηρίζουν τον φόρο στο κρασί ως «τραγική επιλογή».
Σε κάθε περίπτωση, στη σημερινή Ολομέλεια θα φανεί εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να αλλάξει τον φόρο του κρασιού που θέτει εν αμφιβόλω την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα, με την κυβέρνηση να αναμένει ακολούθως το Euro Working Group της Παρασκευής, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων.