Τράπεζες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όχι για τα κέρδη των λίγων
Για την οικονομία, τις τράπεζες, την Ευρώπη και την πρόταση της Αριστεράς μίλησε στην εκπομπή ‘Ειδήσεις χωρίς Κούρεμα’ και στους Παναγιώτη Αθανασιάδη και Μαρίζα Θεοτοκάτου, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη β’ περιφέρεια του Πειραιά, Σταυρούλα Συράκου. Για την οικονομία, τις τράπεζες, την Ευρώπη και την πρόταση της Αριστεράς μίλησε στην εκπομπή ‘Ειδήσεις χωρίς Κούρεμα’ και στους Παναγιώτη Αθανασιάδη και Μαρίζα Θεοτοκάτου, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη β’ περιφέρεια του Πειραιά, Σταυρούλα Συράκου.
Η κα Συράκου αφού ξεκαθάρισε ότι ‘η Αριστερά πρέπει να απαντά στο σήμερα με πραγματικούς όρους, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αν δεν αρχίσουμε σήμερα να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που σαφώς θα κοιτάει σε ένα διαφορετικό αύριο’, εξήγησε ότι για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο θα μπορεί να δώσει και ελπίδα για την επόμενη μέρα, οικοδομώντας μια κοινωνία προς όφελος των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει αυτό να έχει στον πυρήνα του τις δυνάμεις της Αριστεράς, προσθέτωντας πως ‘γι’ αυτό και απευθύνουμε πρόσκληση για συνεργασία σε προγραμματική βάση σε ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ’.
Ερωτηθείσα για την οικονομική πολιτική υπενθύμισε πως όταν μιλάμε για οικονομία δεν μιλάμε για αριθμούς αλλά για τις επιπτώσεις σημαντικών επιλογων στις ζωές ανθρώπων και έθεσε ως πρώτο βασικό μέτρο την ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων που έχουν ληφθεί την τελευταία διετία.
Περαιτέρω, συμπλήρωσε, ‘θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επαρκή φορολόγηση των εισοδημάτων άνω του ενός εκατ. ευρώ, στην άρση της ιδιότυπης φορολογικής ασυλίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών στο 45% και συνολικά σε μια αναδιανεμητική πολιτική που θα διορθώσει τις αδικίες που έχει υποστεί η κοινωνία και θα αντιστέψει τις συνθήκες φτωχοποίησης που έχει δημιουργήσει η ακολουθούμενη πολιτική’.
Σε ότι αφορά τις τράπεζες παραδέχτηκε ότι παίζουν κομβικό ρόλο σε οποιαδήποτε οικονομική πολιτική και ανέφερε πως ‘αν στο παρόν σύστημα ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει παίξει το ρόλο του εργαλείου της διασφάλισης των κερδών των λίγων, σε μία πολιτική που θέλει οι τράπεζες να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, κατά τη γνώμη μας αυτές δεν μπορούν παρά να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο, ούτως ώστε να συμβάλουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας’.
Ερωτηθείσα για το θέμα της Ευρώπης, αφού υπενθύμισε ότι άλλοι κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τον νοιάζει λιγότερο για τους Έλληνες και περισσότερο για τους ξένους ή ότι, όπως λέει πολλές φορές το ΚΚΕ, είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ μία από τις δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου, ενώ άλλοι τον κατηγορούν ότι θέλει τη δραχμή, εξήγησε ότι η ριζοσπαστική αριστερά είναι αντίθετη με τη μνημονιακή προοπτική της Ελλάδας και την τροϊκανή προοπτική της Ευρώπης, αντίθετα παραμένει ένεθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αλληλεγγύης, η οποία, όπως υπενθύμισε δεν σταματάει ούτε τελειώνει στη συγκρότηση της ΕΕ και της ΟΝΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι Αριστερά συστρατεύται με τους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών που αμφισβητούν την ακολοθούμενη πολιτική, προσέτωντας πως στην ουσία είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι Επιτροποι που αναιρούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μετατρεπόμενοι σε Επιτρόπους της Τρόικας. Για να το τεκμηριώσει αναφέρθηκε στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο, Ν. ΧΟυντή, για την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και το χαράτσι στο ρεύμα, εξηγώντας πως αν και αυτές οι δύο ρυθμίσεις παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι επίτροποι της ΕΕ, με τις απαντήσεις τους το απαρνήθηκαν