1,5% κάτω οι τιμές του πετρελαίου
Φρένο στην άνοδο που κατέγραφαν οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μετά τη χθεσινή προσθήκη των 5 και πλέον δολαρίων, σήμερα έχουν επανέλθει σε αρνητικό έδαφος, με τις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση να κάμπτουν τους φόβους για περιορισμένη προσφορά.
Αναλυτικότερα, το πετρέλαιο Brent Σεπτεμβρίου κινείται με απώλειες 1,4% και διαπραγματεύεται στα 104,7 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 1,44 δολάρια.
Παρομοίως, το αμερικανικό WTI βλέπει το δικό του παραδόσεως Αυγούστου, που λήγει την Τετάρτη, να σημειώνει απώλειες 1,6% και βρίσκεται στα 100,9 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει σήμερα 1,59 δολάρια.
Μετά από καιρό οι τιμές του αργού χτες ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία, καθώς η πτώση του δολαρίου σε συνδυασμό με την επίκληση από την Gazprom “ανωτέρας βίας” που την αναγκάζει να παραδίδει μειωμένους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενεργοποίησαν τους αγοραστές.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στις οικονομίες η επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, έκαναν σήμερα την επανεμφάνισή τους, πιέζοντας εκ νέου τις τιμές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παράγοντες της αγοράς δεν αναμένουν ότι το πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει για μεγάλο διάστημα πτωτικά.
“Οι υποκείμενες πιέσεις στο ισοζύγιο ζήτησης/προσφοράς είναι πιο έντονες από ποτέ”, επισημαίνει σε σημείωμά του ο Τζέφρι Χάλεϊ της OANDA.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να έφτασαν σε τοπικά υψηλά αλλά είναι σαφές ότι δεν φαίνεται πως θα κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα από το σημείο που βρίσκονται σήμερα, εκτός αν δούμε μια τεράστια αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+”.
Το πρόσφατο ταξίδι του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία απέτυχε πάντως να αποκομίσει κάποια δέσμευση από τον κορυφαίο παραγωγό της πετρελαίκής συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητά από τους παραγωγούς του Κόλπου να επισπεύσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και στη μείωση του πληθωρισμού.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής Εμπορεύμάτων της ING, Γουόρεν Πατέρσον, αναφέρει σε δικό του σημείωμα ότι η αγορά είχε χρόνο να αφομοιώσει την επίσκεψη Μπάιντεν με το συμπέρασμα ότι μοιάζει απίθανο βραχυπρόθεσμα ο OPEC και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+), να αυξήσουν την παραγωγή τους πιο επιθετικά από ό,τι έχει προγραμματιστεί.
Στάση αναμονής στο φυσικό αέριο με το βλέμμα στην Gazprom
Την ίδια ώρα επιφυλακτικά κινούνται οι επενδυτές στην αγορά του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αναμένοντας να δουν τι πρόκειται να κάνει τελικά η Gazprom με τις ροές, αν θα τις συνεχίσει και σε τι όγκους.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χτες, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός επικαλέστηκε “ανωτέρα βία” σχετικά με τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε επιστολές προς τουλάχιστον τρεις πελάτες της – ο ένας εκ των οποίων ο διαχειριστής στη Γερμανία Uniper.
Από την πλευρά της σήμερα, η Κομισιόν δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει πως οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream, θα ξαναρχίσουν όταν ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη συντήρησή του.
“Εργαζόμαστε με το σενάριο ότι δεν θα επιστρέψει (ο αγωγός) σε λειτουργία”, είπε σε δημοσιογράφους ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, στο περιθώριο συνεδρίου στη Σιγκαπούρη.
Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του φυσικό αερίου διαπραγματεύεται σήμερα στο Άμστερνταμ με ανεπαίσθητες διακυμάνσεις ουσιαστικά, σε σχέση με την μεταβλητότητα που επικρατεί στο σύνολο του 2022, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο 1,5% στα 159,5 ευρώ η μεγαβατώρα.