Τα 10 «φιλέτα» του δημοσίου…
«Περάστε κόσμε…» φώναξε χθες η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, με τις αποφάσεις των αρχηγών τους, για τον κατάλογο των «ώριμων» έργων προς αποκρατικοποίηση. Πρόκειται για 10 «φιλέτα» που θα πουληθούν όσο-όσο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση… «Περάστε κόσμε…» φώναξε χθες η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, με τις αποφάσεις των αρχηγών τους, για τον κατάλογο των «ώριμων» έργων προς αποκρατικοποίηση. Πρόκειται για 10 «φιλέτα» που θα πουληθούν όσο-όσο, με πρόσχημα την οικονομική κρίση…
Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης
Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά στο νομικό σκέλος της υπόθεσης και στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων, που απαιτούνται.
Η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν 10 «ώριμα έργα», δηλαδή ισάριθμα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, που έχουν τοποθετηθεί στη βιτρίνα των προσφορών και αναζητούν αγοραστές.
Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η κυβέρνηση «δε έχει στόχο για φέτος» αναφερόμενος στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Και πώς να έχει άλλωστε, όταν όλα είναι σε εκκρεμότητα; Ωστόσο, υπάρχει ο κρυφός πόθος να τελειώσει η υπόθεση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, εάν η δεύτερη φάση (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Τα 10 «φιλέτα», ωστόσο, στα οποία θα δώσει βάρος η κυβέρνηση είναι ακίνητα και επιχειρήσεις του Δημοσίου, που έχουν ακουστεί πολλές φορές ως τμήματα των προγραμμάτων αποκρατικοποίησης στις τελευταίες 10ετίες. Τώρα, ωστόσο, πωλούνται και παραχωρούνται πολύ πιο φθηνά! Κι αυτό λόγω κρίσης!
Ποια είναι αυτά τα έργα; Το περιβόητο «Ελληνικό», οι εκτάσεις Αφάντου στη Ρόδο και Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων (IBC), το Golden Hall, τα Κρατικά Λαχεία, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου, που δεν παρουσιάζουν εκκρεμότητες ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.
Τα 10 έργα αναλαμβάνει να τα «τρέξει» η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον πρώην διοικητή της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τη δουλειά, αν και τυπικά αναλαμβάνει από τις 20 Αυγούστου, έπειτα από τη σχετική έγκριση από τη Βουλή.
Βεβαίως, βασικό στοιχείο για να χαρακτηριστούν επιτυχείς οι αποκρατικοποιήσεις είναι το τίμημα που θα καταβάλουν οι αγοραστές. Ωστόσο, πέρα από αυτό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τι αποχωρίζεται το ελληνικό δημόσιο, κάτι που σημαίνει ότι πωλώντας μία επιχείρηση, θα απολέσει έσοδα από μερίσματα, αλλά και τον έλεγχο σε συγκεκριμένες αγορές.
Για παράδειγμα, τα 48 ακίνητα μπορεί να φέρουν ένα ποσό στα ταμεία, αλλά θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο όφελος, εάν σε αυτά στεγάζονταν υπηρεσίες του δημοσίου, που σήμερα βρίσκονται στο… νοίκι!
Κι αυτή είναι η πιο… light εκδοχή, διότι υπάρχουν και οι πιο… hard, όπως η απώλεια δυνατότητας παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου, ενός κρίσιμου τομέα της ενέργειας, που αγγίζει και τα όρια των εθνικών συμφερόντων, αλλά και της ασφαλούς τροφοδοσίας της χώρας…
Πολύ περισσότερο, όταν κάθε χρόνο η ΔΕΠΑ δίνει στο ελληνικό δημόσιο όλο και μεγαλύτερα μερίσματα και καταβάλει αυξημένους φόρους.
Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» και η αποτυχία ιδιωτικοποίησης των δυο συγκεκριμένων επιχειρήσεων ενδεχομένως να είναι πιο επωφελής για την οικονομία και την κοινωνία!