fbpx

Δύσκολο και το 2011 για την κτηματαγορά

0 82

Oι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα την προσεχή διετία αλλά και η πρόβλεψη του οίκου Fitch ότι αναμένεται μείωση στις τιμές κατά 15% το συγκεκριμένο διάστημα ήταν το θέμα της σημερινής εκπομπής Market Voice. Oι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα την προσεχή διετία αλλά και η πρόβλεψη του οίκου Fitch ότι αναμένεται μείωση στις τιμές κατά 15% το συγκεκριμένο διάστημα ήταν το θέμα της σημερινής εκπομπής Market Voice.

Στο πλαίσιο αυτό, ο. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας μολονότι προέβλεψε ότι και το 2011 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την πώληση ακινήτων αλλά και για τον κλάδο της οικοδομής γενικότερα υπογράμμισε ότι δεν αναμένει περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων. Οι οποίες όπως τόνισε βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να αναθερμανθεί η αγορά πρέπει να αλλάξει και η ψυχολογία του Έλληνα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο λόγω κυρίως των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών αλλά και των ανεφάρμοστων εξαγγελιών, όπως η απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας που εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά.

Παρόλα ταύτα, ο ίδιος θεωρεί ότι ‘η επαναφορά της αναστολής του πόθεν έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας είναι δίκαιη και αναγκαία. Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό, αν θέλουμε να υπάρξει σταθερότητα, αναθέρμανση της Κτηματαγοράς, τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, με παράλληλη μείωση της ανεργίας και αύξηση των εσόδων του κράτους’ σημείωσε ο Γιάννης Ρεβύθης. Πρέπει να γίνουν και άλλες τονωτικές ενέσεις στην αγορά, όπως επί παραδείγματος να διευρυνθεί η αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου μέχρι 1.000.000 ευρώ για όσο ισχύει το Μνημόνιο, να υπάρξει ελεύθερη αγορά από μη κατοίκους της ευρωπαϊκής κοινότητας, να υπάρξει απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ή μείωση του κατά 50% για αγορά διατηρητέων ακινήτων που αποδεδειγμένα μέσα σε μία τριετία θα ανακαινιστούν κ.λπ.

Δύσκολο αναμένεται να είναι και το 2011 για την κτηματαγορά, σύμφωνα με τον Κώστα Γεωργάκο, Αντιπρόεδρος Μεσιτών Ελλάδος(omase.gr) και

Ειδ. Γραμματέας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μεσιτών-Υπεθ. Ν.Α.Ευρώπης. Όπως λέει χαρακτηρηστικά, το ακίνητο χτυπιέται –αύξηση αντικειμενικών αξιών- τη στιγμή που έχει σχεδόν μηδενιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον . Την ίδια στιγμή επισημαίνει ο ίδιος, «η πολιτεία κλείνει τα αυτιά της στην μόνιμη πρόταση για άρση του πόθεν εσχες για αγορά ακινήτων μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ και για δύο χρόνια. Είναι η καλλίτερη και αποτελεσματικότερη λύση και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα για να κουνηθεί η αγορά ακινήτου. Έτσι το κράτος θα εισπράξει φόρους από την αγοροπωλησία και ο Έλληνας θα νιώσει την σιγουριά της σωστής επένδυσης». Τέλος ανέφερε ο ίδιος ο σωστός τρόπος αύξησης ή και μείωσης των αντικειμενικών αξιών είναι η δημιουργία επιτροπών στα κατά τόπους επιμελητήρια με την συμμετοχή μεσιτών.

Έτσι θα μπορεί το κράτος να έχει τις εμπορικές τιμές των ακινήτων σε αντικειμενικές αξίες και όχι όπως σήμερα όπου σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι δύο και τρείς φορές πάνω από τις εμπορικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More