fbpx

Στο 30% η αδήλωτη εργασία

0 76

Η αδήλωτη εργασία, αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα και αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% – 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων. Η αδήλωτη εργασία, αγγίζει το 25% με 30% στην Ελλάδα και αποτελεί τη βασικότερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους στο 45% – 50% του ακαθάριστου μισθού, λειτουργεί αποτρεπτικά για την πρόσληψη νέων εργαζομένων.

Είπε ακόμη ότι στη χώρα μας υπάρχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά δύσκολη την αύξηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, από τα 4,5 εκατ. εργαζομένους, σχεδόν το 1 εκατ. άτομα εργάζονται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα 1,7 εκατ. είναι αυτοαπασχολούμενοι, τα 1,3 εκατ. εργάζονται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα και μόλις 400.000 είναι οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Παραδέχτηκε ότι η τόνωση της απασχόλησης σε περίοδο ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι ο ΟΑΕΔ θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια 23 επιμέρους προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 2,7 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσουν περίπου 794.000 άτομα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην επανένταξη των ανέργων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας των ανέργων, στην ενθάρρυνση της απασχόλησης σε ευπαθείς ομάδες και στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην τοποθέτησή του στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist είπε πως ‘το 2010 είναι ο χρόνος που έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην πορεία διασφάλισης της οικονομικής ισορροπίας των ασφαλιστικών ταμείων’.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι ‘πριν ένα χρόνο τα ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας’ και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να πάρει ‘επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, όπως αυτό της περικοπής των δώρων στους συνταξιούχους’. Ένα μέτρο που -όπως τόνισε- θα είχαμε αποφύγει ‘εάν τα άλλα μέτρα που εφαρμόζουμε σήμερα είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια’.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι σήμερα ‘βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θεωρούμε ότι είναι υπό έλεγχο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και πολύ μεγάλο έργο να επιτελέσουμε’.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ‘τις βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ που προβλεπόταν, στο 15,5% του ΑΕΠ περίπου, για να μην ξεπεράσει η αύξηση από τώρα και μέχρι το 2060 το 2,5% του ΑΕΠ’.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η έξοδος της χώρας από τη μεγάλη κρίση, καθώς επίσης και η επάνοδος στην ανάπτυξη και στην παραγωγή νέου πλούτου, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του λαού μας συνολικά που σήμερα δοκιμάζεται, αλλά ‘πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί να βάλουμε τη χώρα σε μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής’.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τομέα Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης εκτίμησε ότι ο ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ‘έχει χαρακτήρα προσωρινό’.

‘Η κυβέρνηση ψήφισε με προχειρότητα ένα νόμο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και 7 μήνες μετά δεν έχει ακόμη προχωρήσει’, τόνισε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας: ‘Στο ισχύον σύστημα μειώνεται η σύνταξη. Ο νόμος ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και τα ΄μαύρα΄. Αντί να απλοποιεί καταστάσεις, δημιουργεί πολυπλοκότητα, ενώ παράλληλα έχει αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του συστήματος’.

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ‘πρέπει να διασφαλίσει ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν θα αποτελούν φορείς αιμορραγίας’ και να λάβει ‘μέτρα που θα βασίζονται στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη’.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση ‘να επανεξετάσει άμεσα την περικοπή των κοινωνικών μεταβιβάσεων για τις πολύτεκνες οικογένειες’ και να προχωρήσει σε ‘διαρθρωτικές κινήσεις και άμεσες ρυθμίσεις για την περιστολή των δαπανών της υγείας, οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις’.

‘Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση. Κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση θα στηριχθεί από τη Ν.Δ.’, κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More