50 δισ. ευρώ τα ”κόκκινα δάνεια”
Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνονται τα ‘κόκκινα δάνεια’, αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνονται τα ‘κόκκινα δάνεια’, αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με καθυστέρηση από 90 μέρες και πάνω, ανέρχονται ή και ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, όταν τον Μάιο τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανέρχονταν σε 242δισ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 20% των δανείων είναι προβληματικά ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όταν οι εκτιμήσεις ήθελαν τις επισφάλειες να φθάνουν αυτό το ποσοστό στα τέλη του 2012 και μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις αυξάνονται κατά 1% το μήνα!
Η αύξηση των καθυστερήσεων εκτρέπει κάθε σχεδιασμό των τραπεζών, αλλά και όσα προβλέπει η διαγνωστική μελέτη της BlackRock, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη επίσημα από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι αμερικανοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει τις ζημίες από επισφάλειες στα 30 δισ. ευρώ στην τριετία.
Οι τραπεζίτες είναι απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι από τον Σεπτέμβριο η εικόνα θα γίνει χειρότερη, καθώς ιδιώτες και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν τις δόσεις για το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το ΕΤΑΚ κλπ.
Η κατάσταση είναι δραματική στο κομμάτι των καταναλωτικών δανείων, αφού πλέον 4 στα 10 δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι από τα συνολικά καταναλωτικά δάνεια, τα οποία τον Μάιο ήταν 32 δισ. ευρώ, σχεδόν 13 δισ. ευρώ είναι ‘κόκκινα’.
Αυτό που κυρίως, όμως απασχολεί τα τραπεζικά στελέχη, είναι η ραγδαία άνοδος των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, η οποία φθάνει το 18%-20%. Αυτό σημαίνει από τα 77 δισ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων, «κόκκινα» είναι τουλάχιστον τα 14 δισ. ευρώ.
Τέλος, στο 20% βρίσκονται οι «κόκκινες» οφειλές στα επιχειρηματικά δάνεια, με το ‘φέσι’ να φτάνει στα 23 δισ. ευρώ.