Έχουμε μιλήσει πολλές φορές – και δεν θα σταματήσουμε – για το πόσο καταστροφικό είναι να αφήνουμε το άγχος μας ανεξέλεγκτο. Η καθημερινή ζωή γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και για την υγεία μας.

Και πολλές φορές αγνοούμε τα πρώτα σημάδια ότι το άγχος μας είναι αυξημένο και χρειάζεται προσοχή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πιο ασυνήθιστα συμπτώματα του στρες, και ας διαχειριστούμε την κατάσταση αναλόγως.

Οι μύες σας είναι συνέχεια σφιγμένοι

Ακόμα και σε στιγμές που δεν το καταλαβαίνετε, μπορεί ξαφνικά να νιώσετε ότι σφίγγετε το σαγόνι, τις γάμπες ή τους ώμους σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος δημιουργεί στο σώμα την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει. Μακροπρόθεσμα, αυτό δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση, επειδή έχουμε να αντέξουμε και μυϊκούς πόνους. Ένας καλός τρόπος για να χαλαρώνετε τους μυς σας είναι η γιόγκα, αλλά και η γυμναστική γενικότερα.

Δεν αντέχετε στην ιδέα ότι χαλαρώνετε

Νιώθετε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ώρες στην ημέρα για να κάνετε όλα αυτά που θέλετε, και η ιδέα ότι θα πάρετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε… σας μοιάζει οριακά εγκληματική; Τότε το πρόβλημα υπάρχει ήδη, και είναι πολύ σημαντικό να μάθετε όχι μόνο να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αλλά και να κοιμάστε καλύτερα. Επειδή τις περισσότερες φορές, αυτό το πρόβλημα “χτυπάει” πολύ άσχημα το ωράριο του ύπνου μας.

Χασμουριέστε συχνά

Μιλήσαμε για κακό ύπνο; Αν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά τη νύχτα, οι συνέπειες την επόμενη ημέρα είναι λίγο-πολύ γνωστές. Μακροπρόθεσμα, όμως, μειώνουν τη λειτουργικότητά σας σε σοβαρό βαθμό. Το χασμουρητό μπορεί όμως να είναι και άμεση αντίδραση του σώματος στο στρες, καθώς μία από τις λειτουργίες του είναι να αποφορτίζει τον εγκέφαλο.

Έχετε συχνά ζαλάδα ή την αίσθηση ότι θα λιποθυμήσετε

Η ζάλη είναι και αυτή αντίδραση του εγκεφάλου που προκαλείται από την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Καθώς το μυαλό μας πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο ή σε ευάλωτη θέση, δουλεύει υπερωρίες για να μας βγάλει από αυτήν. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η πιθανότητα να μας έρθει πονοκέφαλος.

Έχετε προβλήματα με το στομάχι

Σε γενικές γραμμές, όταν ο οργανισμός είναι αγχωμένος, δεν ασχολείται και πολύ με τον μεταβολισμό μας – η προσοχή του είναι στραμμένη αλλού, ακόμα και αν η απειλή βρίσκεται στο μυαλό μας. Αυτό, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστεί πιο έντονα, προκαλώντας κάθε είδους συμπτώματα, από δυσκοιλιότητα μέχρι ναυτία και ξηροστομία.

Ξεχνάτε συχνά

Το έντονο άγχος μπορεί να κάνει την ημέρα μας να μοιάζει λίγο θολή. Το στρες επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις γνωστικές μας δεξιότητες και τη λήψη αποφάσεων. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει τη μνήμη σας να μην είναι και στα καλύτερά της τελευταία και δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποιον άλλο λόγο, μάλλον είναι το στρες.

Μα απλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες όσο απλές κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά! Ενδεικτικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής:

1. Αναπνέουμε.Μπορεί η συμβουλή αυτή να φαίνεται «κλισέ», αλλά στην πραγματικότητα αποδίδει σημαντικά όταν έχουμε άγχος. Άλλωστε, η αναπνοή κατέχει ιδιαίτερη θέση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα.

2. Ασκούμαστε.Για να αποκομίσουμε τα οφέλη της, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική. Οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώνουμε 150 λεπτά την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης.

3. Τρώμε σωστά.Τα επίπεδα του άγχους και η σωστή διατροφή σχετίζονται στενά. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, συχνά καταφεύγουμε στην κατανάλωση σνακ υψηλής θερμιδικής, αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας.  Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά, καθώς και ψάρια με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, μειώνουν τα συμπτώματα του στρες.

4. Κοιμόμαστε καλά.Το άγχος μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας, αλλά και αντίστροφα: ο κακός ύπνος μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία άγχους.Απενεργοποιούμε τις οθόνες αρκετή ώρα πριν την ώρα του ύπνου, χαμηλώνουμε τα φώτα και δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να χαλαρώσει.

5. Πίνουμε χαλαρωτικά ροφήματα.Μια μεγάλη δόση καφεΐνης προκαλεί βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, διέγερση, γεγονός το οποίο δεν διευκολύνει τη διαχείριση του άγχους. Επιπλέον, μπορούμε να «καταφύγουμε» σε ένα κλασικό αφέψημα με χαμομήλι το οποίο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες.

6. Ακούμε χαλαρωτική μουσική.Όταν αισθανόμαστε έντονο στρες, είναι βέβαιο ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να μας βοηθήσει. Η αναπαραγωγή απαλής μουσικής έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και το σώμα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος.

7. Επικοινωνούμε με φίλους.Η επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν βιώνουμε έντονο άγχος.

8. Προσπαθούμε να είμαστε θετικοί.Αναζητάμε τα θετικά σημεία της ζωής μας και δοκιμάζουμε να γράψουμε τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στο τέλος κάθε ημέρας.

8+1. Ζητάμε ένα…φυσικό χέρι βοηθείας.