fbpx

Για την 50η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας

0 134

Του Γιώργου Παπαηλιού

Η πολλαπλή κρίση (υγειονομική, οικονομική, ακρίβειας, ενεργειακή και θεσμική), με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας έχει διεθνή διάσταση αλλά κυρίως εγχώρια εσωτερική απόληξη. Αυτό σημαίνει, ότι η (ελληνική) κυβέρνηση ασκεί τις δικές της πολιτικές για την αντιμετώπιση της.

Στη χώρα μας, οι κυβερνητικές πολιτικές (λειτούργησαν και) λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και επιταχυντές των επιμέρους κρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρίσεις επιτείνονται και η Ελλάδα καθίσταται αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες αποτελούν την αιχμή των συνεπειών των κυβερνητικών πολιτικών.

Στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον πραγματοποιείται η φετινή Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας. Επομένως, είναι απολύτως αναγκαίο ένα νέο περιβάλλον.

Στο νέο περιβάλλον, η Αρκαδία, η Πελοπόννησος, (η ελληνική περιφέρεια) χρειάζονται στήριξη, πόρους, γνώση και ανθρώπους, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, με παραγωγικές δράσεις, καινοτομία και εξωστρέφεια, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τα παραγόμενα προϊόντα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας..

Και αυτός ο προσανατολισμός πρέπει και μπορεί να λαβει «σάρκα και οστά», βάσει των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, της παρθένας φύσης, του φυσικού κάλλους, των κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, των τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε συνδυασμό με τη μεταποίησή τους, της παροχής ειδικών ήπιου χαρακτήρα τουριστικών υπηρεσιών, της μυθολογίας, της ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης, του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και του ισχυρού και ικανού ανθρώπινου δυναμικού που έχει ιδιαίτερους και στενούς δεσμούς με την πατρώα γη.

Μόνον έτσι, όλα αυτά θα μετασχηματισθούν σε βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, που εδώ και πολλά χρόνια, ιδίως τώρα, βιώνουν, με άδικο και επώδυνο τρόπο, τη σκληρή καθημερινότητα της μείωσης του εισοδήματός τους, της ανεργίας, της έλλειψης προοπτικών και του φάσματος της φτωχοποίησης..

Ευθύνη όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου είναι, συντονισμένα και αποτελεσματικά, να κινηθούν προς την κατεύθυνση δημιουργικής ρήξης με το ήδη χρεοκοπημένο υπόδειγμα μεγέθυνσης (όχι ανάπτυξης) της οικονομίας. Αντ΄ αυτού, επιβάλλεται η προώθηση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, βάσει ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος, με συνεργασίες, συντονισμό ενεργειών, συλλογική δράση, συμμετοχή και δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναδιάρθρωση (και η αναβάθμιση) της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας, στην οποία πρέπει να αποτυπώνονται όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν την Τεγέα, την Αρκαδία, την Πελοπόννησο και συνιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, αποτελεί σημαντικό όρο για την ανάταξη της οικονομίας ολόκληρης της περιοχής.

*Ο Γιώργος Παπαηλιού, είναι δικηγόρος-διδάκτωρ Νομικής και βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More