fbpx

7,4 τρισ. δολάρια σε έναν χρόνο έχασε ο κλάδος τεχνολογίας

0 116

Μοιάζει σαν μια αιωνιότητα πριν, αλλά έχει περάσει μόλις ένας χρόνος. Τέτοια εποχή πέρσι, το 2021, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρισκόταν στα ύψη, έχοντας διπλασιαστεί σε σχέση με τις ημέρες πριν την πανδημία, οι προσλήψεις αυξάνονταν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας απολάμβαναν τα οφέλη από την υψηλή αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Δώδεκα μήνες μετά, το τοπίο δεν είναι απλά διαφορετικό, αλλά βρίσκεται υπό κατάρρευση: Καμία από τις 15 πολυτιμότερες εταιρίες τεχνολογίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του cnbc.com, δεν έχει δημιουργήσει θετικές αποδόσεις, ενώ συνολικά οι επενδυτές έχουν χάσει περίπου 7,4 τρισ. δολάρια, με βάση την πτώση 12 μηνών του Nasdaq. Από το ζενίθ στο ναδίρ Ο τομέας της τεχνολογίας ήταν από αυτούς που όχι μόνο άντεξαν, αλλά εκτοξεύθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, όταν άλλοι κλάδοι βρέθηκαν στα τάρταρα. Σήμερα όμως βρίσκεται σε κρίση. «Δείχνοντας» τις αιτίες αυτής μεταστροφής, οι αναλυτές επικεντρώνονται σε δύο δυσμενείς συγκυρίες:
-Στον πόλεμο στην Ουκρανία.
-Στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό και τα επιτόκια δανεισμού.

Το διάστημα Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022 ήταν το χειρότερο όλων των εποχών για τις κορυφαίες πέντε εταιρίες του κλάδου. Κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στα αποτελέσματα των FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) που έχασαν πολύ από τη δύναμή τους. Και οι πέντε μετοχές καταγράφουν φέτος μεγάλες απώλειες, ενώ μόνο η Apple παρουσιάζει μικρότερη πτώση (-17%) από τις αρχές του έτους σε σχέση με τον Nasdaq (-29%).

Αυτές οι εξελίξεις, κάθε άλλο παρά αναμενόμενες, έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση του έμψυχου δυναμικού των εταιριών τεχνολογίας, καθώς έχει ανακοινωθεί η κατάργηση, συνολικά, πάνω από 130.000 θέσεων εργασίας.

Υποτίθεται ότι, το 2022 ήταν η χρονιά της Μeta. Πριν αλλάξει όνομα, στα τέλη του 2021, το Facebook προσέφερε σταθερές και εξαιρετικά ελκυστικές αποδόσεις στους επενδυτές, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και αναπτύσσοντας κερδοφορία με ιστορική ταχύτητα. Η εταιρία έχει κυρίαρχη παρουσία στις πλατφόρμες για κινητές συσκευές και επανεστιάζει στην εμπειρία του χρήστη μακριά από τον επιτραπέζιο υπολογιστή.

Η μετοχή της, όμως, παρουσιάζει μείωση κερδών της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι. Η Meta δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι, απολύει το 13% του εργατικού δυναμικού της, ή 11.000 υπαλλήλους, στην πρώτη μεγάλης κλίμακας μείωση προσωπικού που έγινε ποτέ. Η χρηματιστηριακή αξία της Meta έχει κάνει βουτιά 70% από το ιστορικό υψηλό της, κάτι που έχει «σβήσει» 600 δισ. από την κεφαλαιοποίησή της φέτος. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και για την Apple, η μετοχή της οποίας παρουσιάζει σταθερά πτωτική πορεία το 2022, ενώ η εταιρία βρίσκεται στα πρόθυρα της μείωσης των εσόδων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Η Microsoft έχει χάσει σχεδόν 700 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. H startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Rivian, είδε την κεφαλαιοποίησή της να εκτοξεύεται έως το αστρονομικό ποσό των 150 δισ. δολαρίων, για να κάνει στη συνέχεια βουτιά 80%.

Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο Nasdaq, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, αναμένεται να παρουσιάσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά φέτος, χειρότερη επίδοση από τον S&P 500 (βλέπε γράφημα). Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν η εποχή της φούσκας των «dot.com».

Πηγή: Εφημερίδα One Voice (φύλλο 4/12/22)

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More