fbpx

Θ. Πλεύρης: Υπουργός Υγείας χωρίς μυαλό, μια χώρα χωρίς φάρμακα

0 180

Στην πεπατημένη Μητσοτάκη και ο Πλεύρης! Μετά τον Άδωνι, τον Θεοδωρικάκο, τον Βορίδη, την συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, που μοιράζουν ευθύνες σε όλους «πλην ημών» για θέματα αρμοδιοτήτων τους, σειρά πήρε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, να βγάλει εαυτό εκτός κάδρου για τις ελλείψεις σε φάρμακα καθημερινής χρήσης.

Τι είπε ο κύριος Πλεύρης; Ότι για την αντιπυρετικά που έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά φταίνε οι φαρμακαποθήκες με τις παράλληλες εξαγωγές, οι φαρμακοποιοί που στοκάρουν, οι γιατροί που συνταγογραφούν κατά βούληση και οι γονείς που μέσα στον πανικό τους μαζεύουν φάρμακα και αντιβιοτικά στο σπίτι. Και όπως έχει πει και ο σύντροφος Γεωργιαδης, στη γραμμή Μητσοτακη, ότι η ακρίβεια είμαι εισαγόμενη, το ίδιο… εισαγόμενες είναι και οι ελλείψεις στα φάρμακα. «Υπαρχει τρομακτική έξαρση των λοιμώξεων στην Ευρώπη, που δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια και για αυτό υπάρχουν παντού ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» είπε ο αρμόδιος υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη του για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Και όταν πιέστηκε για τις ευθύνες του ίδιου και των συνεργατών του, για τους πλημμελείς ελέγχους, για το αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα περί αποθεμάτων για τρεις μήνες, τότε ο κ. Πλεύρης τα «έριξε» παντού.

Ήταν τέτοια η κατακραυγή για τα όσα είπε ο υπουργός και κυρίως για την παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών προκειμένου να μην μείνει ανοχύρωτη η χώρα και κυρίως ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες από την επέλαση των λοιμώξεων, που ο Θ. Πλεύρης αναγκάστηκε να τα «μαζέψει», εξαγγέλλοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παραδεχόμενος επί της ουσίας την καθυστέρηση και στην απόφαση και στις απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς του.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως παρά το γεγονός πως κινήθηκε αργά, αυτά που ανακοίνωσε δεν λύνουν το πρόβλημα, σύμφωνα με φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομήχανους, γιατρούς και αντιπολίτευση. Οι φαρμακοποιοί από τη μία κατηγορούν τον Πλεύρη πως έχει αφήσει ανεξέλεγκτη τη διακίνηση φαρμάκου «φορτώνοντας» συνεχώς τον κλάδο από την εποχή της πανδημίας. Από την άλλη οι φαρμακοβιομήχανοι χρεώνουν στον Πλεύρη και την κυβέρνηση γενικώς, πως δεν έχει σταθεί δίπλα τους αλλά συνεχίζει να τους υπερφορολογεί και τους αφήνει έρμαιο στον πληθωρισμό, την ώρα που τους διαπομπεύει για τις παράλληλες εξαγωγές.

Παράλληλα του απαντούν στο «δεν έχουμε γενόσημα, άρα δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και είναι θέμα εισαγωγών», πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δουλεύει νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός».

Η τακτική Πλεύρη ενοχλεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους στην Υγεία, που βλέπουν μετά τις επιλογές στην Πανδημία και κυρίως το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, το οποίο χειρίστηκε ο ίδιος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την μεθόδευση για την είσοδο των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την αντιμετώπιση γιατρών και νοσηλευτών, να πηγαίνουν τα πράγματα προς τη λάθος κατεύθυνση και στον χώρο του φαρμάκου. Μάλιστα επισημαίνουν τα λάθη με ευθύνη υπουργού στη λειτουργία του ΙΦΕΤ, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας που δραστηριοποιείται και ως δημόσιος φορέας στο φάρμακο, την παραγωγή και τη διακίνηση του, κάτι που επισήμανε και στην ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατρός Ανδρέας Ξανθός. «Και το ΙΦΕΤ (η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη) τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως “δεν προλαβαίνει” επειδή ασχολείται και το ίδιο με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον εισαγγελέα;». Και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άμεση αντικατάσταση του, πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More