Πώς άλλαξαν το Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι θετικές και οι αρνητικές εξελίξεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας με αφορμή την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη
Εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν στο Παρίσι εδώ και λίγες μέρες για να παρακολουθήσουν ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο: τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 11 Αυγούστου.
Με την ευκαιρία αυτή, ρίχνουμε μια ματιά στο τι έκανε το Παρίσι σωστά (χρυσά μετάλλια) και τι όχι («ξύλινα κουτάλια», ένα βραβείο που παραδοσιακά δίνεται σε έναν διαγωνιζόμενο που ήρθε τελευταίος).
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Ανακαινισμένη υποδομή
Οι Αγώνες του Παρισιού υποσχέθηκαν να είναι οι πιο «πράσινοι στην ιστορία». Μια βασική πτυχή των υποσχέσεων που έδωσαν οι Γάλλοι προκειμένου ν’ αναλάβουν τους Ολυμπιακούς ήταν να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας υποδομής, αντί να ρίξουν χρήματα σε νέες υποδομές, τόσο για λόγους βιωσιμότητας όσο και για να αποτρέψουν το οικονομικό κόστος να ξεφύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με την πόλη του Παρισιού, το 95% των αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες θα διεξαχθούν οι Αγώνες είναι προϋπάρχουσες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του σταδίου πολλαπλών χρήσεων Stade de France και του National Velodrome για την ποδηλασία.
Η πόλη παρουσίασε την πισίνα «Georges Vallerey» ως παράδειγμα του πώς οι Αγώνες θα έχουν διαρκή θετικό αντίκτυπο: Η πισίνα, που αρχικά χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924, έχει ανακαινιστεί για να χρησιμεύσει ως χώρος προπόνησης για αθλητές και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε δημόσια πισίνα για να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών και των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής.
Τα δύο βασικά νέα κομμάτια υποδομής που δημιουργήθηκαν για τους Αγώνες περιλαμβάνουν μια αρένα 8.000 θέσεων και το Ολυμπιακό Χωριό στην υποβαθμισμένη περιοχή του Σεν-Σαιν-Ντενί. Το πρώτο θα μετατραπεί σε συναυλιακό χώρο και έδρα για την ομάδα μπάσκετ του Παρισιού, ενώ το δεύτερο θα προσφέρει λύσεις στο οικιστικό πρόβλημα.
ΞΥΛΙΝΟ ΚΟΥΤΑΛΙ
Ανησυχίες για την ασφάλεια
Η διεξαγωγή υπαίθριων εκδηλώσεων σε εντυπωσιακούς χώρους, στην καρδιά του Παρισιού, έχει τουλάχιστον ένα σημαντικό πρόβλημα: την τρομοκρατική απειλή.
Η Γαλλία παραμένει σε επιφυλακή από τότε που μια σειρά από ισλαμιστικές επιθέσεις έπληξε τη χώρα, το 2015 και το 2016. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν έχει επανειλημμένα υποδείξει ότι, η τρομοκρατία παραμένει η Νο. 1 προτεραιότητα όσον αφορά την ασφάλεια ενόψει των Αγώνων. Έτσι, στον τομέα της ασφάλειας έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα.
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Εκσυγχρονισμός των μεταφορών
Η προοπτική να δουν το σύστημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Παρισιού -κορεσμένο ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες- να γίνεται ακόμα πιο κορεσμένο έχει ωθήσει πολλούς Παριζιάνους να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ώθησαν τις δημόσιες Αρχές να επενδύσουν στις μεταφορές, επεκτείνοντας δύο γραμμές μετρό και μία διαδρομή προαστιακού για να διευκολύνουν την πρόσβαση μεταξύ των χώρων διεξαγωγής των Αγώνων. Αυτές οι υποδομές θα εξυπηρετούν στη συνέχεια τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Το αεροδρόμιο Ορλύ, ένα από τα διεθνή αεροδρόμια στην περιοχή του Παρισιού, θα συνδέεται τώρα απευθείας με το κέντρο της πόλης μέσω μιας γραμμής μετρό που θα είναι ζωτικής σημασίας για τους Αγώνες, συνδέοντας διάφορους χώρους όπως το Aquatic Center, το Stade de France, η Place de la Concorde -που θα φιλοξενεί «αθλήματα» όπως το break dance και το skateboard- και το Bercy Arena, όπου θα διεξαχθούν οι τελικοί του μπάσκετ.
ΞΥΛΙΝΟ ΚΟΥΤΑΛΙ
Φιάσκο η κολύμβηση στον Σηκουάνα
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υποτίθεται ότι, θα βοηθoύσαν στην εκπλήρωση μιας υπόσχεσης δεκαετιών: να μετατραπεί ο ποταμός Σηκουάνας, που διασχίζει το Παρίσι, σε ένα υδάτινο περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κολυμπήσουν για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια.
Επενδύθηκαν 1,4 δισ. ευρώ για την κατασκευή μιας μεγάλης λεκάνης απορροής στο Παρίσι, που είναι σχεδιασμένη να αποθηκεύει λύματα και να αποτρέπει την έκχυση του αποχετευτικού συστήματος στον ποταμό. Όμως, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τους Αγώνες, προκάλεσαν υπερχείλιση του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη ροή ακατέργαστων λυμάτων στον ποταμό, καθιστώντας τον Σηκουάνα ακατάλληλο για κολύμπι.
Οι αγώνες του κολυμβητικού μαραθωνίου και του τριάθλου πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον Σηκουάνα. Για το πρώτο, έχει επιλεγεί εναλλακτικός χώρος διεξαγωγής, εάν ο ποταμός δεν κριθεί τελικά ασφαλής. Για το τρίαθλο έχουν προγραμματιστεί εναλλακτικές ημερομηνίες αγώνων, σε περίπτωση που το νερό είναι πολύ μολυσμένο. «Ως έσχατη λύση, οι κανόνες προβλέπουν τη δυνατότητα μετάβασης στο δίαθλο», είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, στην Equipe.
Επιδιώκοντας να αποδείξουν την καθαριότητα του Σηκουάνα, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, Χένρι Εστανγκέ πήγαν για μια βουτιά τις εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης.
ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα
Παρόλο που οι Αγώνες του Παρισιού 2024 έχουν ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό, το κόστος τους παραμένει μικρότερο από προηγούμενες διοργανώσεις.
Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να είναι 11,8 δισ. ευρώ, 15% πάνω από ό,τι είχε αρχικά προϋπολογιστεί. Αυτό, ωστόσο, παραμένει κάτω από το κόστος τόσο των Αγώνων του Λονδίνου το 2012 όσο και του Ρίο το 2016 και έτη… φωτός κάτω από τους Αγώνες του Σότσι το 2014, τους πιο ακριβούς στην ιστορία με κόστος 55 δισ. δολάρια.
Για το Παρίσι, το κόστος περιλάμβανε την κατασκευή των νέων χώρων, την πληρωμή ιδιωτικής ασφάλειας και τη διασφάλιση μεταφοράς και στέγασης για τους αθλητές, διευκρίνισε η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024.
ΞΥΛΙΝΟ ΚΟΥΤΑΛΙ
«Κοινωνική κάθαρση»
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προειδοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο: Οι γαλλικές αρχές χρησιμοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ευκαιρία για να απαλλάξουν την πρωτεύουσα από πληθυσμούς που κρίνονται ανεπιθύμητοι.
Και αυτό, πράγματι, συνέβη. Το τελευταίο διάστημα πριν την έναρξη της διοργάνωσης, οι Αρχές επιτάχυναν την απομάκρυνση των αστέγων γύρω από το Παρίσι, προσφέροντάς τους βραχυπρόθεσμες λύσεις στέγασης σε μικρότερες πόλεις σε όλη τη χώρα.
Ενώ το κράτος ισχυρίζεται ότι, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οργανώσεις που εργάζονται για την υποστήριξη των αστέγων υπογραμμίζουν την επιτάχυνση τέτοιων διαδικασιών τους τελευταίους μήνες, εκτοξεύοντας κατηγορίες για «κοινωνική κάθαρση» ενόψει των Αγώνων. Η πολιτική μετεγκατάστασης διεξάγεται ως μέρος μιας δοκιμαστικής φάσης, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2024.
Πηγή: Εφημερίδα One VOICE