fbpx

Στα 879 εκατ. τα έσοδα της Visa Europe

0 12

Συνολικά έσοδα της τάξης των 879 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2010 η Visa Europe, καθώς συμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την επιστροφή χρεώσεων στα μέλη της, της τάξης των 158 εκατ. ευρώ, προέκυψε πλεόνασμα προ φόρων 76 εκατ. ευρώ. Συνολικά έσοδα της τάξης των 879 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2010 η Visa Europe, καθώς συμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την επιστροφή χρεώσεων στα μέλη της, της τάξης των 158 εκατ. ευρώ, προέκυψε πλεόνασμα προ φόρων 76 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό επενδύθηκε στη στήριξη κεφαλαίου και αποθεματικών, τα οποία αυξήθηκαν στα 574 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Peter Ayliffe δήλωσε σχετικά: «Παρά το αβέβαιο οικονομικό κλίμα κατά το 2010, η ισχυρή αξία που αντιπροσωπεύει η Visa Europe και η συνεχόμενη επένδυση σε τεχνολογία ενίσχυσαν τη χρήση των καρτών Visa. Την τελευταία δεκαετία το μερίδιο καταναλωτικής δαπάνης της Visa Europe έχει υπερδιπλασιαστεί σε 12,5% από 5,6%. Για το 2011 η Visa Europe πρόκειται να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να γίνει το μέσο πληρωμών που επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι».

Οικονομικά στοιχεία για την Ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά, ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa (χρεωστικές, πιστωτικές, εταιρικές) διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2009, αγγίζοντας τα 8,6 εκατομμύρια.

Οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν σημαντική άνοδο κατά το 2010, με την καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται στα 835 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 16%, ενώ ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 9%, φτάνοντας τα 5,6 εκατομμύρια. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 19% και ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%, φτάνοντας τα 84 εκατομμύρια. Παράλληλα, η δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης έφτασε τα 160 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9%.

O συνολικός αριθμός των πιστωτικών καρτών μειώθηκε στα 3 εκατομμύρια (περίπου -15%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου -10%). Ωστόσο, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά πιστωτική κάρτα σημείωσαν αύξηση κατά 6%.

Τέλος, ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 6% (φτάνοντας τις 48.000), όπως και οι συναλλαγές ανά κάρτα, που αυξήθηκαν κατά 7%. Η δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 4% περίπου, στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, δήλωσε σχετικά: «Η μείωση που κατέγραψε η κατηγορία των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι και οι καταναλωτές και οι τράπεζες εμφανίζονται πιο προσεκτικοί στη χρήση και τη χορήγηση πίστωσης, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Παρ’ όλα αυτά ο μέσος όρος συναλλαγών ανά κάρτα για αγορές αυξήθηκε κατά 6%. Παράλληλα, η ανοδική πορεία των χρεωστικών καρτών δείχνει ότι και οι έλληνες καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με την ευκολία, την ασφάλεια και την ευελιξία που συνεπάγεται η χρήση τους, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κατηγορία καρτών ως εργαλείο πληρωμών και στηριζόμενοι σε χρήματα που έχουν ήδη στο λογαριασμό τους. Συνεπώς το διψήφιο ποσοστό αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης μέσω χρεωστικών καρτών μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Για το 2011 θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα πλεονεκτήματα των καρτών πληρωμών σε σχέση με τα μετρητά, καθώς και τη χρήση τους ως μέσου καταπολέμησης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής».

Η δαπάνη με κάρτες Visa στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση ύψους 16% το 2010, ξεπερνώντας το 1 τρισ. ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε σήμερα η Visa Europe. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι πλέον για κάθε 8 ευρώ δαπάνης το 1 ευρώ πραγματοποιείται με κάρτες Visa, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για το 2009 ήταν 1 ευρώ για κάθε 9 ευρώ δαπάνης.

Συνεχής άνοδος των χρεωστικών καρτών

Οι χρεωστικές κάρτες αποτέλεσαν τη μέθοδο πληρωμής που επέλεξαν οι περισσότεροι καταναλωτές, με το 70% της δαπάνης με κάρτες Visa να αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η αύξηση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχεται σε 20% στις δαπάνες και 19% στον αριθμό των συναλλαγών. Ο αριθμός των χρεωστικών καρτών Visa αυξήθηκε περισσότερο από 12%, συμπεριλαμβανομένων 14 εκατ. καρτών V PAY – τις chip & PIN κάρτες της Visa Europe αποκλειστικά για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στη Φρανκφούρτη, ο κ. Peter Ayliffe, Διευθύνων Σύμβουλος της Visa Europe, δήλωσε: «Έχοντας κατακτήσει δύο σημαντικά ορόσημα, την αναλογία 1 ευρώ ανά 8 ευρώ δαπάνης με κάρτες Visa και την υπέρβαση του 1 τρισ. ευρώ δαπάνης στα σημεία πώλησης, αποδεικνύεται ότι η Visa αποτελεί το σύστημα πληρωμών που επιλέγει η Ευρώπη. Η επιτυχία αυτή βασίζεται στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στις κυβερνήσεις και στις τράπεζες στην Ευρώπη».

«Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν διαδραμάτισε και η επένδυση σε τεχνολογία και καινοτομία, που μεταφράζεται σε 1 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια. 0,5 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στη δημιουργία του ταχύτερου και πιο αξιόπιστου διατραπεζικού συστήματος επεξεργασίας συναλλαγών στην Ευρώπη, το οποίο επεξεργάστηκε 10 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2010, μια αύξηση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και 0,5 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών πληρωμών όπως το chip & PIN, οι ανέπαφες συναλλαγές, οι πληρωμές μέσω κινητών και το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Μείωση της απάτης

Η επιτυχία της τεχνολογίας chip & PIN συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των περιστατικών απάτης με κάρτες Visa το 2010, με την αναλογία περιστατικών απάτης προς τις πωλήσεις να μειώνεται κατά 14%, φτάνοντας στο 0,049%. Τα περιστατικά απάτης είναι χαμηλότερα στις χώρες που έχουν λανσάρει την τεχνολογία chip & PIN, ενώ τα περιστατικά απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της διευρυνόμενης χρήσης της υπηρεσίας Verified by Visa από εκδότες και επιχειρήσεις. Πρόσθετα βήματα προς την αντιμετώπιση των περιστατικών απάτης πραγματοποιούνται κατά την επεξεργασία των συναλλαγών, με τη δυνατότητα που έχει η Visa Europe για τον εντοπισμό των περιστατικών απάτης σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία αυτή αναλύει και βαθμολογεί σε πραγματικό χρόνο τις πιθανότητες απάτης και έχει οδηγήσει σε 28% αύξηση στον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More