Μετά την τρόικα τα σπουδαία…(upd)
Πρώτα θα πάρουν την έγκριση της τρόικας και μετά, σε νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, θα ανακοινώσουν τα νέα σκληρά μέτρα… Τελικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται στην Αθήνα, αλλά στις έδρες των δανειστών μας… Πρώτα θα πάρουν την έγκριση της τρόικας και μετά, σε νέα συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, θα ανακοινώσουν τα νέα σκληρά μέτρα… Τελικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν καθορίζεται στην Αθήνα, αλλά στις έδρες των δανειστών μας…
Η κυβέρνηση έδωσε, για μία ακόμη φορά, δραματικούς τόνους στην κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή οικονομία, επιχειρώντας να εκβιάσει τη συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, έπειτα από τη σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, προκύπτει πως συζητήθηκαν νέα μέτρα περιστολής των δαπανών, που παραπέμπουν σε νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο και σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα.
Με άλλα λόγια, οι τροϊνακοί διατάσσουν και οι δικοί μας αποδέχονται να συνεχίσουμε την ίδια αδιέξοδη πολιτική στην οποία μας έβαλαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, παρά την κοινωνική αναταραχή που έσπειραν, αλλά και την σχεδόν καθολική δυσφορία που διαπιστώνεται.
Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη (στις 15:00) του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα και στη συνέχεια η κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάσει για να τα εγκρίνει (πάλι καλά που μας το επιτρέπουν κι αυτό) και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο περιλαμβάνεται και η άμεση απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, παράλληλα με την άμεση προώθηση του ενιαίου μισθολογίου.
«Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία, να είμαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, πρέπει να ληφθούν τρεις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέροντας συγκεκριμένα:
1) Η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, κλείνοντας τον προϋπολογισμό του 2011 και διαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του 2012.
2) Να επιτύχει το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε η χώρα να πάψει να παράγεται χρέος
3) Να προωθηθούν άμεσα όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως τα μέτρα περιλαμβάνονται ήδη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αποτελούν νόμο του κράτους.
Εκείνο που φαίνεται πως προβληματίζει τόσο τους δανειστές, όσο και την κυβέρνηση είναι η έντονη αντίδραση που εκφράζεται από μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, για τα νέα τέλη που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, δηλώνοντας πως δεν θα τα πληρώσουν.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, βασικός άξονας του προϋπολογισμού για το 2012 θα είναι η μείωση των δαπανών κι όχι νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ υποστήριξε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι «εγγυημένες κι εξασφαλισμένες» και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη ρευστότητα.
Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το απόγευμα και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ για την προεργασία της σημερινής τηλεδιάσκεψης τρόικας-Βενιζέλου, φαίνεται πως θα περιλαμβάνουν:
– την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
– την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.
– Την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
– Τη νομοθέτηση της παρακράτησης ως μέσου για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.
– Τις περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
– Την περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου
– Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.
– Το «πάγωμα» βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.
– Τον επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.
– το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.
– το κλείσιμο ή συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ
– Την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.
– Την έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.
– Το νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ
– την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της, όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
‘Οδύνηρη έκπληξη η ομιλία Σαμαρά‘
Eπίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε o E. Βενιζέλος, λέγοντας πως η ομιλία του και η συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε «οδυνηρή έκπληξη», παρ’ ότι είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση.
«Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ανέφερε, εξάλλου πως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει διαμορφωθεί μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα κι επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα.