Ποιός καταστρέφει και τώρα την αγορά;
Η τακτική της «καμμένης γης» είναι σωστή όταν υποχωρείς και θέλεις να δημιουργήσεις προβλήματα ανεφοδιασμού στον ξένο εισβολέα. Μπορεί όμως μια τέτοια τακτική να χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει την πολιτική -κατά τα άλλα– αντιπαράθεση δύο ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων;
Γράφει: Στάθης Σχινάς
Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό. Και επειδή το δις εξαμαρτείν ουκ εξ ανδρός σοφού (πολύ δε περισσότερο το τρις…) ας θέσουμε το θέμα ευθέως.
Ποιον νομίζει ότι κατέστρεψε η πρώην ηγεσία της ΝΔ με τις φωνές της «πάρτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ» και πριν τις εκλογές του 2012 και πριν τις εκλογές του 2015;
Η απάντηση είναι πλέον γνωστή :
Πρώτον τις τράπεζες γιατί έμειναν χωρίς κεφάλαια και καταθέσεις.
Δεύτερον,τη χώρα γιατί την ανάγκασαν να δανειστεί δεκάδες δις για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.
Τρίτον τους ΄Ελληνες που πληρώνουν τεράστιους φόρους για να ξεπληρωθούν τα χρέη της ανακεφαλαιοποίησης.
Και με τι αντάλλαγμα; Να κρατήσει ή να πάρει την εξουσία η ΝΔ.
Αξίζει άραγε τον κόπο;
Για τους υγιώς σκεπτόμενους ΄Ελληνες ΟΧΙ. Χίλιες φορές ΟΧΙ.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα γιατί η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Κουμουτσάκου ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Ότι δηλαδή φταίει η κυβέρνηση για τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο. Ποια είναι η αλήθεια;
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,72% στις 5.689 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 3,31% στις 8.979 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 3,21% στις 4.066 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκεχαμηλότερα 4,44%στις 8.122 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 4,69% στις 16.441 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο με τον εν λόγω δείκτη του Stoxx 600 να καταγράφει απώλειες άνω του 5%.
Ο Τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης, ο StoxxEurope 600 BanksIndex, κατέγραφε (μέχρι την Παρασκευή 5/2) απώλειες γιαέξι συνεχόμενες εβδομάδες (-20% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, έναντι της πτώσης 11% που καταγράφει στο ίδιο διάστημα ο δείκτης StoxxEurope 600), το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2008, όταν οι Τράπεζες κατέγραφαν πτώση για 10 συνεχόμενες εβδομάδες από τον Μάιο του έτους εκείνου.
Την ίδια στιγμή κορυφώνονται οι ανησυχίες για την τύχη της μεγάλης ιταλικής τράπεζας UNICREDIT της οποίας τα CDS εκτινάχθηκαν χθες στα ύψη δείχνοντας ενδεχόμενη χρεοκοπία. Και όλοι γνωρίζουν ότι όταν μια τράπεζα leader στην ευρωπαϊκή αγορά καταρρέει τότε όλες οι τραπεζικές μετοχές και οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών προσαρμόζονται στα χαμηλότερα επίπεδα. (ειδικά οι πιο αδύναμες εξού και το –25% στον τραπεζικό δείκτη στην Ελλάδα)
Συμπέρασμα : Όσο κι αν η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι τεταμμένη οι αιτίες της συμπεριφοράς των αγορών είναι προφανώς άλλες. Αν κάποιοι ξαναπαίξουν το παιγνίδι της «καμμένης γης» θα είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν στα αποκαϊδια και οι ίδιοι…..