Κόκκινα δάνεια: Ο εφιάλτης των πωλήσεων
Λήγει στα μέσα Μαρτίου η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους «θεσμούς» που απαγορεύει τη μεταβίβαση τραπεζικών δανείων πάσης φύσεως με «κάλυμμα» την πρώτη κατοικία.
Γράφει: Στάθης Σχινάς
Η διαπραγμάτευση για το καθεστώς που θα διαδεχτεί την απαγόρευση έχει ήδη αρχίσει και οι πληροφορίες φέρουν τους «θεσμούς» και δη το ΔΝΤ να εμφανίζονται άκαμπτοι και να απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων κόκκινων δανείων.
Αυτή όμως είναι η μία ανάγνωση της κατάστασης.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι στη συμφωνία του καλοκαιριού –σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός –είχε επιτευχθεί συμφωνία εξαίρεσης για τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία.
Το πώς έχουν ακριβώς τα πράγματα, δηλαδή το αν η συζήτηση αφορά μόνο επιχειρηματικά και δάνεια μικρομεσαίων με «collateral» πρώτη ή μοναδική κατοικία ή εν γένει όλα τα στεγαστικά δεν είναι μάλλον πολύ σαφές .Υπάρχει όμως ένα θέμα ουσίας που υπερβαίνει το σύνηθες πλαίσιο θεώρησης του ζητήματος. Ποιό είναι αυτό;
Θα υπάρξει fund που θα αγοράσει δάνεια των οποίων δεν μπορεί να ρευστοποιήσει την υποκείμενη αξία;
Το ερώτημα δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Τα distress και τα volturefunds αγοράζουν δάνεια τα οποία αντικρίζονται από περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να ρευστοποιηθούν. Όταν όμως το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει για λόγους κοινωνικής προστασίας της πρώτης κατοικίας τους πλειστηριασμούς της -για ένα σημαντικό μέρος τουλάχιστον των δανειοληπτών που καλύπτονται από την τελευταία τροποποίηση του νόμου Κατσέλη -τότε προφανώς δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του συγκεκριμένου δανείου. Γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρχει τρόπος το fund να πάρει τα λεφτά του πίσω τουλάχιστον… Όχι να κερδίσει κιόλας.
Το θέμα παρόλα αυτά είναι κρίσιμο και όλα δείχνουν ότι θα είναι το νέο μεγάλο μέτωπο της κυβέρνησης, ειδικά με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες τον επόμενο μήνα.