«Όπλο» η έκθεση της BlackRock για τα Κόκκινα Δάνεια
Τεράστιες αποκλίσεις εμφανίζονταν στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, μεταξύ των Θεσμών και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ως προς το θέμα της δυνατότητας των τραπεζών να μεταβιβάζουν πακέτα δανείων σε distress funds.
Γράφει ο Στάθης Σχινάς
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση των στεγαστικών δανείων κι όσων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια, με όριο τα 20.000 ευρώ.
Για τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια υπάρχει προστασία ως προς τη μεταβίβαση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Επαρκώς καλυμμένα
Από τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «F&M Voice», τα οποία προέρχονται από την έκθεση που συνέταξε η BlackRock με εντολή της ΤτΕ, εν όψει της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κι έχει καταγράψει ακριβώς την εικόνα των Κόκκινων Δανείων, την 30ή Ιουνίου 2015, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει ελαφρώς επί τα χείρω, στην ουσία όμως η έκθεση της BlackRock παραμένει η βάση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.
Από την έκθεση και τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται στην F&M Voice (Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016, σελ. 10) και στηρίζονται σε επεξεργασία και συμπύκνωση στοιχείων της εν λόγω έκθεσης, προκύπτουν τα εξής:
- • Το 90,9% των δανειοληπτών (315.660 φυσικά και νομικά πρόσωπα), που έχουν Κόκκινο στεγαστικό Δάνειο, οφείλει μέχρι 150.000 ευρώ. Το ποσό που οφείλει η συγκεκριμένη κατηγορία ανέρχεται στα 17,2 δισ., που αντιστοιχεί στο 66% του συνολικού ποσού των Κόκκινων στεγαστικών.
- • Ο αριθμός ανεβαίνει στο 96,9% (336.235 δανειολήπτες) αν το υπόλοιπο δανείου ανέλθει στις 250.000 ευρώ. Η συνολική οφειλή της συγκεκριμένης κατηγορίας (δάνειο μέχρι 250.000 ευρώ) ανέρχεται στα 21,2 δισ. ή 81,5% του συνολικού ποσού των κόκκινων δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει 3ετές πρόγραμμα παγώματος του συνόλου των σχετικών δανείων.
Στην πραγματικότητα η κατηγορία αυτών των δανείων είναι επαρκώς καλυμμένη, καθώς η ύπαρξη του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών (τροποποιημένος νόμος Κατσέλη) αποτελεί ισχυρότατο αντικίνητρο για τα distress funds, μιας και δεν θα δύνανται επί μακρόν να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση του ενυπόθηκου ή προσημειωμένου ακινήτου.
Οι διαφορές και οι αιτίες
Τα Κόκκινα στεγαστικά στο σύνολό τους ανέρχονται στο 26% του συνόλου των NPL’s. Το 24% αφορά επαγγελματίες, μικροεπιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ σχεδόν το 50% επιχειρηματικά δάνεια νομικών προσώπων, κατά κύριο λόγο.
Για το 24% των μικρομεσαίων και για τα επιχειρηματικά δάνεια επιχειρήσεων με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση, δια του κ. Σταθάκη, ζητά προστασία για δάνεια μέχρι ύψους ενός εκατ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα –των μεγάλων επιχειρήσεων- απλώς συζητούνται βελτιώσεις του νόμου Δένδια.
Κατά συνέπεια δεν εμφανίζονται διαφωνίες μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, που υπολογίζονται στο 35% του συνόλου των Κόκκινων Δανείων, ως προς το ποσόν.
Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως επιμένουν ότι η βασική δέσμευση του πρωθυπουργού αφορά τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Η δέσμευση αυτή υλοποιείται εν τοις πράγμασι, δεδομένου ότι η παρεχόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας καταργεί στην πράξη οποιοδήποτε σχετικό ενδιαφέρον για αγοραπωλησία τέτοιων δανείων.
Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα μεταβίβασης δανείων, με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο, αποτελεί συστατικό στοιχείο της ελευθερίας της κίνησης κεφαλαίων εντός της ΕΕ και πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτή.