Monte dei Paschi: Tο στοίχημα της νέας διοίκησης – Eμμένει η απειλή για την ιταλική οικονομία
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσει» ο διορισμός του Μάρκο Μορέλι στο τιμόνι της προβληματικής Monte dei Paschi. Όμως, το ενδιαφέρον παραμένει στην δρομολόγηση της κρίσιμης ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, που θεωρείται βέβαιο ότι πλέον θα μετατεθεί για τις αρχές του 2017, παρατείνοντας την αγωνία για την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα και τη σταθερότητα της ιταλικής τραπεζικής αγοράς ευρύτερα.
Το ιταλικό Δημόσιο (που κατέχει το 4% της τράπεζας) και αρκετοί ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές είχαν κλιμακώσει τη πίεση τους το τελευταίο διάστημα για μια αλλαγή στην ηγεσία προκειμένου να βελτιωθεί το προφίλ της τράπεζας, που έχει απόλυτη ανάγκη να προσελκύσει νέα κεφάλαια για να διασωθεί. Ειδικά δε, μετά την «προσγείωση» της τράπεζας στη τελευταία θέση των stress tests της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, τον Ιούλιο.
Ο Φαμπρίτσιο Βιόλα συμφώνησε τελικά να υποβάλει την παραίτηση του, τη περασμένη εβδομάδα, και το όνομα του Μορέλι, που έχει διατελέσει επικεφαλής της Bank of America Merrill Lynch στην Ιταλία, κυκλοφόρησε από τη πρώτη στιγμή ως το μεγάλο φαβορί. Όμως, αν και το όνομα του Μορέλι χαίρει ευρύτερης εκτίμησης στην αγορά, τα σημαντικά προβλήματα της τράπεζας και τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την ύψους 5 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση, κρατούν ζωντανή τη νευρικότητα των επενδυτών.
Είναι, άλλωστε, σαφές ότι μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη στήριξη της τράπεζας και τη δρομολόγηση της αύξησης κεφαλαίου το εξαιρετικά χλιαρό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, και καθιστά από τώρα εξαιρετικά δύσκολο το έργο του νέου CEO. Για το λόγο αυτό, αν και η καθυστέρηση της ανακεφαλαιοποίησης συνιστά ρίσκο, κρίνεται μάλλον απαραίτητη ώστε ο Μορέλι να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά και η κυβέρνηση από τη πλευρά της να βεβαιωθεί ότι ένα ενδεχόμενο στραβοπάτημα δεν θα συμπέσει με το δύσκολο πολιτικά φθινόπωρο που έχει μπροστά της.
Θυμίζουμε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας θεωρείται υψηλός, υπό το τεράστιο βάρος των Κόκκινων Δανείων που υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ. Όμως, εξαρχής στόχος της Ρώμης ήταν η στήριξη της τράπεζας, χωρίς ωστόσο να ενεργοποιηθούν οι νέοι κανόνες περί bail in, που θα μετέφεραν την επιβάρυνση στους απλούς ομολογιούχους, μετόχους και καταθέτες. Κι αυτό διότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά καταστροφικό για την ιταλική κυβέρνηση, εν όψει και της επικείμενης κρίσιμης κάλπης για το συνταγματικό δημοψήφισμα, μέσα στο φθινόπωρο, που θεωρείται crash-test για τον Ματέο Ρέντσι προσωπικά.
Από την άλλη πλευρά, και η βιωσιμότητα της Monte dei Paschi είναι κρίσιμη, διότι τυχόν κατάρρευση της θα συμπαρέσυρε τον τραπεζικό κλάδο συνολικά απειλώντας και την σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, το συμβούλιο της τράπεζας θα συγκληθεί για να επικυρώσει το διορισμό του νέου CEO την ερχόμενη Πέμπτη.