Τσίπρας: Δεν θα βγει το σχέδιο «βάστα Σόιμπλε»
Κανείς δεν ποντάρει τα λεφτά του σε μια κρίση στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μόνο με διακομματική συναίνεση ρύθμιση στα ΜΜΕ. Οι τράπεζες όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση δεν θα δώσουν δάνεια με αέρα. Σε εκκαθάριση ο ΔΟΛ.
“Εχετε ένα σχέδιο: βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ. Δεν θα σας βγει γιατί κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ξήλωμα της κάλτσας στην ΕΕ. Το σχέδιό σας είναι «καταστροφή» για να έρθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία φιλελεύθερη πολιτική”.
Με αυτό τον τρόπο απάντησε στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για το αγροτικό στη Βουλή ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα πήρε θέση για τα τεκταινόμενα στον ΔΟΛ:
“Γιατί ακριβώς μιλάτε στην περίπτωση του ΔΟΛ; Αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ποιο είναι το αίτημα; Επί ενάμιση χρόνο ένα ιστορικό συγκρότημα με έχει στοχοποιήσει προσωπικά με ψευδείς κατηγορίες και πολιτικό bullying. Το έκαναν για να κάνω ότι και οι προηγούμενοι: να σηκώσω το τηλέφωνων και να πάρω έναν τραπεζίτη για να δώσει δάνεια με αέρα. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω”, υποστήριξε και συνέχισε:
“Μας κατηγορείτε επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με τους εργαζόμενους να σώσει την εφημερίδα. Πριν λίγες ημέρες ο κος Μιχελάκης, πρώην βουλευτής της ΝΔ έγινε διευθυντής ειδήσεων του Αntenna. Ο γιος Ψυχάρη ήταν βουλευτής της ΝΔ”.
“Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για αυτά”, είπε. “Η ουσία είναι ότι τα ΜΜΕ περνούν δομική κρίση. Θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσει το Βήμα και τα ΝΕΑ, όπως και το Εθνος. Όπως ήταν όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία.
Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν θα συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου. Μέχρι στιγμής όμως επενδυτές δεν υπάρχουν και η ιδιοκτησία δεν θέλει να βάλει χρήματα. Οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια με αέρα όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση”, ξεκαθάρισε.
Όπως είπε οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσουν τα μέσα όσο διαρκεί η ειδική εκκαθάριση που ξεκινά. Να πληρώνονται και να μην χαθεί η εμπορική αξία.
“Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό δεν θα γίνει με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση φωτογραφικά για ένα συγκρότημα και χωρίς ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση. Αν υπάρξει συναίνεση για μια συνολική ρύθμιση εμείς θα το συζητήσουμε”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τα αγροτικά
“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική αλλά έχουν ευθύνες γιατί διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια και είχαν την ευθύνη κατανομής των επιδοτήσεων και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων στον πρωτογενή τομέα”, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Υποστήριξε ότι το 2015-16 πληρώθηκαν επιδοτήσεις 1 δισ. που αφορούν περιόδους από το 2011. Προσέθεσε δε ότι 250 εκατομμύρια ευρώ από τα 617 εκατομμύρια του έκτακτου εισοδήματος ήταν σε αγροτικές συντάξεις.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το 85-90% των αγροτών επωφελείται από τις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό και εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση υπερασπίζεται την μειοψηφία των αγροτών με μεγάλα εισοδήματα και επιδοτήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για να ισορροπήσουν οι αριθμοί.