fbpx

Oι προτάσεις της Super League για πιο… ελκυστικό πρωτάθλημα

0

Η Super League απέστειλε στις ΠΑΕ πρόταση, για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, η οποία αποτελείται από 31 σελίδες και αναζητά τρόπους να γίνει…ελκυστικότερο το ελληνικό πρωτάθλημα.

Η FMVoice.gr δημοσιεύει τα κυριότερα σημεία, που θα καθορίσουν την πορεία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Η πρόταση θα αξιολογηθεί από τις ΠΑΕ-Μέλη του Συνεταιρισμού και στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο (στις 10 Φεβρουαρίου), θα κληθούν να πάρουν θέση και να αποφασίσουν, σχετικά με τη συγκεκριμένη εισήγηση της διοργανώτριας αρχής.

Εκ σύστασεως της Λίγκας, είναι η πρώτη φορά, που παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία περιλαμβάνει από το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος και το σύστημα εκλογών της ΕΠΟ, έως το σύστημα διαιτησίας και τα κριτήρια διανομής διαχείρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της πρότασης:

Γ. Προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος

i. Εισαγωγή

Τα κυριότερα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τις αλλαγές στη δομή και στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, είναι τα ακόλουθα: i. Πόσες ομάδες θα υπάρχουν, με ποιο τρόπο θα παίζουν μεταξύ τους και αν θα είναι απαραίτητα τα play-offs ή/και τα play-out ii. Πως θα διαμορφωθεί το ετήσιο συνοπτικό πρόγραμμα iii. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των αλλαγών στην ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος iv. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία προσαρμογής και ποια τα προβλήματα που πιθανόν να παρουσιαστούν κατά τη διαδικασία προσαρμογής v. Ποιος θα είναι αντίκτυπος των αλλαγών στο ευρύ κοινό αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς (τηλεόραση, media, ΕΠΟ, Football League, πολιτεία, κλπ.) vi. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των αλλαγών στην εμπορικότητα του Πρωταθλήματος vii. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των αλλαγών στα οικονομικά στοιχεία των ΠΑΕ αλλά και στην ίδια την αγωνιστική απόδοση των ομάδων viii. Τι άλλες ενέργειες πρέπει να γίνουν παράλληλα ώστε να υποστηριχθεί κατάλληλα η οποιαδήποτε αλλαγή

ii. Αριθμός Ομάδων – Τρόπος Διεξαγωγής

Με ορίζοντα 3ετίας θα πρέπει να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός όσο αφορά στη δομή και στη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων των 2 πρώτων εθνικών κατηγοριών. Αναλύοντας τα διαχρονικά στοιχεία διεξαγωγής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων καθώς και τα στοιχεία της μελέτης, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των Πρωταθλημάτων είναι απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Προτείνεται να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων που στελεχώνουν τις 2 επαγγελματικές κατηγορίες από τριάντα τέσσερις (34) ομάδες σε είκοσι έξι (26). Αναλυτικά, προτείνεται η μείωση του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν στη Super League από 16 σε 14 από την αγωνιστική περίοδο 2018/19. Επίσης, προτείνεται η σταδιακή μείωση των ομάδων του Πρωταθλήματος της Football League σε 14 ομάδες το 2018/19 και σε 12 ομάδες 2019/20.

Υιοθετώντας την πρόταση για Πρωτάθλημα της Super League με 14 ομάδες και συγκρίνοντας το με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, προκύπτει ότι είκοσι έξι (26) αγωνιστικές είναι λίγες για τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση ενός Πρωταθλήματος. Επίσης, έχοντας σαν παράδειγμα την αγωνιστική περίοδο 2001-2002 όπου το Πρωτάθλημα διεξήχθη με 14 ομάδες και η περίοδος άρχισε στις 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου (αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχε και διάλλειμα ενός μηνός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων), προκύπτει ότι η αγωνιστική περίοδος είχε συρρικνωθεί σε επτά (7) με οκτώ (8) μήνες. Μια καθυστερημένη έναρξη του Πρωταθλήματος, σήμερα, θα είχε επιπτώσεις στην πορεία των ομάδων μας στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, ενώ, παράλληλα, υπάρχουσες συμβάσεις ορίζουν ότι η έναρξη του θα πρέπει να είναι κατά τις τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου. Αντιστοίχως, λιγότεροι αγώνες στο Πρωτάθλημα (αγώνες κανονικής διάρκειας: 182 αγώνες με 14 ομάδες, 240 αγώνες με 16 ομάδες, 306 αγώνες με 18 ομάδες), πιθανότατα να έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εσόδων των ομάδων λόγω πτώσης του αριθμού των συνολικών εισιτήριων, περιορισμένων εσόδων από χορηγούς κ.ο.κ.

Όσο αφορά στον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος, τα στοιχεία της μελέτης αναδεικνύουν ξεκάθαρα την αναγκαιότητα αλλαγών στη διαδικασία των play-offs ενώ κρίνεται αναγκαίο να εισαχθούν και play-out για τις θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό.

Με βάση τα ανωτέρω, είναι απαραίτητο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος ώστε να ικανοποιούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

-Ελάχιστος αριθμός αγώνων για κάθε ομάδα.

-Ισοκατανεμημένοι αγώνες κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου ώστε να μην επιβαρύνονται οι ομάδες με πολλά παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα

– Αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος δημιουργώντας κίνητρα για όλες τις ομάδες

-Περισσότεροι εμπορικοί αγώνες προκειμένου να αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα και το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό

iii. Πρόταση για τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων – Αγωνιστική Περίοδος 2017/18

Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου θα διεξαχθούν 30 αγωνιστικές (15 αγωνιστικές σε κάθε γύρο), ενώ οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το αγωνιστικό πρόγραμμα της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος θα διαμορφωθεί κατόπιν κλήρωσης. Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε αγώνες κατάταξης (play-offs και play-out) ως εξής:

-Θέσεις 1-4: Μετά την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1η έως 4η θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις (6 αγωνιστικές συνολικά), ενώ το πρόγραμμα θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης. Όλες οι ομάδες, μετά την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, θα μεταφέρουν τους βαθμούς τους αυτούσιους στην επόμενη φάση.

– Θέσεις 5-8: Μετά την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 5η έως 8η θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις (6 αγωνιστικές συνολικά), ενώ το πρόγραμμα θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης. Όλες οι ομάδες, μετά την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, θα μεταφέρουν τους βαθμούς τους αυτούσιους στην επόμενη φάση.

Υποβιβασμός (3 ή 4 ΟΜΑΔΕΣ)

Κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 2017-2018 θα υποβιβαστούν απευθείας από τη Super League στη Football League τρεις (3) ομάδες, ήτοι οι Π.Α.Ε. που θα τερματίσουν στη 14η , 15η και 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League.

Η ομάδα που θα τερματίσει στη 13η θέση της Super League (4η ομάδα από το τέλος της βαθμολογίας), θα δώσει αγώνα μπαράζ (2 αγώνες) με την ομάδα που θα τερματίσει στη 2η θέση στο βαθμολογικό πίνακα της Football League. Η ομάδα η οποία θα επιβληθεί στα μπαράζ, θα είναι η ομάδα που θα συμμετέχει στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League.

iv. Πρόταση για τη διοργάνωση των Πρωταθλημάτων – Αγωνιστική Περίοδος 2018/19

Κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου θα διεξαχθούν 26 αγωνιστικές (13 αγωνιστικές σε κάθε γύρο), ενώ οι ομάδες θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις. Το αγωνιστικό πρόγραμμα της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος θα διαμορφωθεί κατόπιν κλήρωσης. Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου οι ομάδες θα συμμετάσχουν σε αγώνες κατάταξης (play-off και play-out) ως εξής:

-Θέσεις 1-4: Μετά την ολοκλήρωση των 26 αγωνιστικών, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 1η έως 4η θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις (6 αγωνιστικές συνολικά), ενώ το πρόγραμμα θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης. Όλες οι ομάδες, μετά την ολοκλήρωση των 26 αγωνιστικών, θα μεταφέρουν τους βαθμούς τους αυτούσιους στην επόμενη φάση.

-Θέσεις 5-8: Μετά την ολοκλήρωση των 26 αγωνιστικών, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις από 5η έως 8η θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε εντός-εκτός έδρας αναμετρήσεις (6 αγωνιστικές συνολικά), ενώ το πρόγραμμα θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης. Όλες οι ομάδες, μετά την ολοκλήρωση των 26 αγωνιστικών, θα μεταφέρουν τους βαθμούς τους αυτούσιους στην επόμενη φάση.

Οι αγώνες για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 5 – 8 θα διεξαχθούν εφόσον η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας συμμετέχει στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 1-4 και, ως εκ τούτου, έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Υποβιβασμός (1-2 ΟΜΑΔΕΣ)

Από την ποδοσφαιρική περίοδο 2018-2019 και έπειτα θα υποβιβάζεται απευθείας από τη Super League στη Football League μία (1) ομάδα, ήτοι η Π.Α.Ε. που θα τερματίσει στη 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League.

Η ομάδα που θα τερματίσει στη 13η θέση της Super League (2η ομάδα από το τέλος της βαθμολογίας) θα δώσει αγώνα μπαράζ (2 αγώνες) με την ομάδα που θα τερματίσει στη 2η θέση στο βαθμολογικό πίνακα της Football League. Η ομάδα η οποία θα επιβληθεί στα μπαράζ, θα είναι η ομάδα που θα συμμετέχει στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League.

iii. Πρόταση για την ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων

Με βάση τις παραπάνω απόψεις αποτυπώνεται μια γενική παραδοχή, η οποία είναι συγκλίνουσα όλων των απόψεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ: Χωρίς τους 4 «μεγάλους» δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση, χωρίς κεντρική διαχείριση, δεν υπάρχει πρωτάθλημα. Από την άλλη, χωρίς τους «μικρούς» δεν υπάρχει επίσης πρωτάθλημα.

Με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή προτείνεται η παρακάτω αναδιανομή των εσόδων που προέρχονται από την Κεντρική Διαχείριση Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων.

ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ: Κατ’ αρχάς, προκειμένου να υπάρχει μια ισορροπία στο πρωτάθλημα θα πρέπει να καθορισθεί ένα ελάχιστο ποσό το οποίο θα παίρνει κάθε Π.Α.Ε. απλά συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Super League ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων. Η ισομέρεια ως κριτήριο κατανομής εσόδων ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη και αφενός διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Π.Α.Ε. και αφετέρου δεν μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Προτείνεται να ενισχυθεί το κριτήριο της ισομέρειας και να αυξηθεί το ποσοστό από 25% σε 40%, ποσοστό που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μ.ο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ:

Εξίσου σημαντικό είναι και το κριτήριο της αγωνιστικής επίδοσης. Στην ουσία το κριτήριο αυτό δίνει κίνητρο για όλους σε όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος γεγονός που αυξάνει την ελκυστικότητα του Πρωταθλήματος. Στο σημείο αυτό, θεωρούμε ότι η πρόταση των εταιρειών PwC και Deloitte, να συνδέσουμε τους βαθμούς, με την οικονομική απολαβή των ομάδων, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Προτείνεται να ενισχυθεί το κριτήριο της αγωνιστικής επίδοσης και να αυξηθεί το ποσοστό από 25% σε 30%. Το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο με της Ιταλίας και της Γαλλίας και πλησιάζει αυτό της Γερμανίας. Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό ποσό ανά βαθμό ανά ομάδα. Ένα πόσο που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος και θα μειώσει τις αδιάφορες ομάδες προς το τέλος του Πρωταθλήματος. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο των αδιάφορων ομάδων στο Β’ γύρο του Πρωταθλήματος θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας διαφορετικός δείκτης βαρύτητας αγωνιστικής επίδοσης για τον Α’ γύρο και άλλος για το Β’ γύρο. Π.χ. θα μπορούσε το 10-13% να μοιράζεται σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στον Α’ γύρο και το υπόλοιπο 17-20% να μοιράζεται σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στον Β’ γύρο. Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στη μορφή που θα έχει το νέο πρωτάθλημα.
Προτείνεται, λοιπόν, η μείωση του ποσοστού της εμπορικότητας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (13%) με την παράλληλη κατάργηση του ποσοστού εμπορικότητας για το σύνολο των ομάδων και την αναλογική εφαρμογή του μόνο στις τέσσερις κατά γενική ομολογία εμπορικές ομάδες (Α.Ε.Κ., ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, Π.Α.Ο.Κ.). Τα ποσοστά των ομάδων επί του συνολικού ποσού θα μπορούσαν να κυμανθούν στα ακόλουθα επίπεδα:

-Α.Ε.Κ. 3%

-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4%

-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3%

-Π.Α.Ο.Κ. 3%

ΛΟΙΠΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

Για το υπόλοιπο προς διανομή προϊόν προτείνεται, η πριμοδότηση στόχων για τις ομάδες ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του Πρωταθλήματος, η ελκυστικότητα του προϊόντος και να επιβραβευθούν για την παρουσία τους στη Super League. Το ποσοστό της πριμοδότησης για τις ομάδες θα μπορούσε να κυμαίνεται στο 17%, ενώ, ενδεικτικά, η πριμοδότηση στόχων θα αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες:
• Η Πρωταθλήτρια Π.Α.Ε.
• Η Π.Α.Ε. που θα καταλάβει την υψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα εκτός από Α.Ε.Κ., Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, και Π.Α.Ο.Κ.
• Η Π.Α.Ε. που θα έχει την καλύτερη επίθεση στο τέλος του Πρωταθλήματος εκτός από Α.Ε.Κ., Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, και Π.Α.Ο.Κ.
• Οι Π.Α.Ε. που έχουν σταθερή παρουσία στη Super League με διαφορετική αναλογία για την τελευταία δεκαετία, πενταετία και τριετία
• Η Π.Α.Ε. που στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα έχει τους περισσότερους Έλληνες με περισσότερες από 15 συμμετοχές
• Η Π.Α.Ε. που στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα έχει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν εκπαιδευτεί στη ίδια ΠΑΕ (γηγενής) με περισσότερες από 7 συμμετοχές

ii. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Super League

Για τις ομάδες που θα συμμετέχουν ή πρόκειται να συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα της Super League προτείνεται να θεσπιστούν κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

1. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα της Super League, θα πρέπει πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2018/19 και συγκεκριμένα κατά το μήνα Μάιο, να προσκομίσουν στη διοργανώτρια τα εξής: α) Λήψη άδειας από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ. β) Λήψη άδειας από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. γ) Υποβολή πραγματικού οικονομικού προϋπολογισμού που να φαίνεται ότι υπάρχει εγγύηση για τη βιωσιμότητα των ομάδων. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο προϋπολογισμός, θα πρέπει υποχρεωτικά, στο τμήμα των εξόδων, να μην υπερβαίνει το 130% των προϋπολογισμένων εσόδων. Εξαίρεση θα αποτελεί, η πρόβλεψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Τα παραπάνω στοιχεία θα είναι απολύτως εμπιστευτικά.

2. Οι ομάδες που θα προβιβάζονται στο Πρωτάθλημα της Super League, θα πρέπει πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2018/19 και συγκεκριμένα κατά το μήνα Ιούνιο, να προσκομίσουν στη διοργανώτρια τα εξής: α) Λήψη άδειας από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ. β) Λήψη άδειας από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. γ) Υποβολή πραγματικού οικονομικού προϋπολογισμού, προς έγκριση. Ο οικονομικός προϋπολογισμός πρέπει να περιέχει πραγματικά στοιχεία και δεν θα έχει καμία σχέση με τον κατ’ έτος υποβαλλόμενο στην ΕΕΑ, προϋπολογισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο προϋπολογισμός, θα πρέπει υποχρεωτικά, στο τμήμα των εξόδων, να μην υπερβαίνει το 120% των προϋπολογισμένων εσόδων. Τα παραπάνω στοιχεία θα είναι απολύτως εμπιστευτικά. δ) Έγγραφο που θα πιστοποιείται ότι το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσουν είναι ιδιόκτητο ή έχουν την αποκλειστική χρήση και θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 θεατών με σύγχρονες εγκαταστάσεις (αποδυτήρια, αγωνιστικός χώρος, ηλεκτροφωτισμό κ.ο.κ.).

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ.

iv. Πρόταση Νέου Θεσμικού Πλαισίου Διαιτησίας

Είναι γεγονός ότι ο σφικτός εναγκαλισμός της διαιτησίας από την Ε.Π.Ο., έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα καχυποψίας και συνθηκών μη ανεκτών στον Έλληνα φίλαθλο. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι υπερεθνικές Ομοσπονδίες (FIFA – UEFA), θέλουν τη διαιτησία ελεγχόμενη από τις Ομοσπονδίες-μέλη της, με την καθιέρωση δε της συνθήκης διαιτησίας της UEFA, δεν επιτρέπονται μία σειρά από θέματα, τα οποία θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα στην χώρα μας, να δημιουργήσουν περισσότερη και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, τόσο στα θεσμικά όργανα της διαιτησίας (ΚΕΔ), όσο και στα ίδια τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Τελευταία επικρατεί μία διαχέουσα, μέσω του τύπου άποψη, ότι η FIFA, επιθυμεί να «κρατήσει» η ίδια, δια των εκπροσώπων της, τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της διαιτησίας, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και απαλλάσσει, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, από τις καχυποψίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Όμως, κάποια στιγμή, αργά η γρήγορα, η FIFA, θα αποχωρήσει από την χώρα μας, αφού κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο. Με τη λήξη, λοιπόν του μεταβατικού αυτού σταδίου, προτείνεται το εξής θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ:

Η ΚΕΔ να είναι τριμελής επιτροπή και τα δύο (2) από τα τρία (3) μέλη της (ο Πρόεδρος και ένα μέλος) να εκλέγονται από το σύνολο των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας. Το τρίτο μέλος θα εκλέγεται από το Δ.Σ. της Super League, με τα ανάλογα τυπικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει. Τα ειδικότερα προσόντα των υποψηφίων, θα ορίζονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. Βεβαίως θα πρέπει να τεθούν και ασφαλιστικές δικλείδες στον τρόπο, με τον οποίο θα ασκούν τα καθήκοντα τους.

Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται σε μέγιστο βαθμό, η ανάγκη να φύγει η Διαιτησία από τον εναγκαλισμό της Ε.Π.Ο.

Επίσης, προτείνεται, με ειδική άδεια που θα ζητηθεί από την FIFA και την UEFA, όπως δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Ο.: Α. Την επόμενη ημέρα των αγώνων η βαθμολόγηση των διαιτητών και βοηθών από τους Παρατηρητές Διαιτησίας. Β. Οι ποινές Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών, καθώς και των Παρατηρητών Διαιτησίας.

Πιστεύουμε ότι η δημοσιοποίηση των παραπάνω, θα συντελέσει ακόμη περισσότερο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Διαιτησίας και θα αποφεύγονται δηλώσεις και κρίσεις που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αναξιοπιστία στο χώρο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το μέτρο λειτούργησε με επιτυχία κατά το παρελθόν.

v. Εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο.

Είναι γεγονός ότι η υπάρχουσα κατάσταση, με την σύνθεση του σώματος της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. καθώς και την σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Διοικητικό Συμβούλιο) αυτής, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ότι υπάρχει μία πραγματική εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η οποία υποτυπωδώς μπορεί να θεωρηθεί σωστή. Αν δε αναλογιστεί κανείς ότι, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Π.Ο., καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 60% από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τότε η εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που αγγίζει το 10% στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας και το 20% περίπου στην Εκτελεστική Επιτροπή, αντιλαμβάνεται και ο πιο καλόπιστος ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιστοίχιση.

Στα πλαίσια αυτά εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Π.Ο., όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή (Διοικητικό Συμβούλιο) αυτής.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η πρόταση μας για την νέα σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο., έχει ως εξής:
Α. Οι 54 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας, να έχουν από 2 ψήφους: Σύνολο ψήφων εκατόν οκτώ (108).
Β. Οι 16 Π.Α.Ε. της Super League να έχουν από 3 ψήφους: Σύνολο ψήφων σαράντα οκτώ (48)
Γ. Η Super League να έχει μία (1) ψήφο
Δ. Η Football League να έχει έξι (6) ψήφους.
Ε. Ο Π.Σ.Α.Π. να έχει μία (1) ψήφο
ΣΤ. Η Ομοσπονδία Προπονητών να έχει μία (1) ψήφο. ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ: 165(108+48+1+6+1+1) ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 33% ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
Στην περίπτωση μείωσης του αριθμού των Π.Α.Ε. της Super League από 16 σε 14, τότε οι ψήφοι για κάθε Π.Α.Ε., αυξάνονται από τρεις (3) σε τέσσερις (4), με αποτέλεσμα οι ψήφοι των Π.Α.Ε. να ανέρχονται συνολικά σε πενήντα έξι (56) και συνολικά οι ψήφοι διαμορφώνονται σε εκατόν εβδομήντα τρεις (173 (108+56+1+6+1+1)). ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΩΝ: 173 ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 36% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση

 

Eisisgisi.pdf

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra