Politico: Ο Σόιμπλε θα πάρει την εκδίκησή του;
«O Wolfgang Schaeuble θα πάρει την εκδίκηση του;». Με αυτό το ερώτημα αρχίζει το δημοσίευμα του Politico σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων δανειστών (και κυρίως της Γερμανίας) με το ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Αφού έχουν περάσει λιγότερα από το δυο χρόνια από τότε που προσπάθησε να πετάξει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πήρε ξανά τη σκληρή του στάση, απορρίπτοντας προτάσεις για ελάφρυνση του ελληνικού και επιμένοντας σε ακόμα περισσότερη λιτότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Schaeuble δυσκολεύει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις και την τρίμηνη διαμάχη της Ελλάδας με τους δανειστές της. Το αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018 αλλά και για τα επόμενα δέκα χρόνια, έχει απορριφθεί από το ΔΝΤ ως μη ρεαλιστικό.
«(Αυτό το αίτημα) έρχεται τη στιγμή που οι Έλληνες άρχισαν επιτέλους να βγαίνουν από την 8ετή ύφεση που αφάνισε το 25% της οικονομικής παραγωγής τους και έβγαλε εκτός της αγοράς εργασίας το 1/4 του εργατικού δυναμικού» σχολιάζει το Politico.
Αυτή η στάση του κ. Schaeuble έχει αυξήσει τις αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε με την έυρωζώνη τον Ιούλιο του 2015, και περιορίζει τις πιθανότητες για τη διατήρηση του προγράμματος εντός τροχιάς πριν τις εκλογές της Ολλανδίας και της Γερμανίας το 2017.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης περνάει τη χειρότερη περίοδο πανικού μετά το 2015.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά το Brexit και νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του 2016 που ενίσχυσε το αίσθημα του λαϊκισμού, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη είναι η ακόμα μία οικονομική κρίση.
«Εάν ο Schaeuble θέλει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα για να εγγυηθεί την εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων, όπως έχει υποσχεθεί στη γερμανική βουλή, θα πρέπει να λάβει υπόψη τη συμβουλή του Ταμείου και να δεσμευτεί για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σχολιάζει το Politico. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα διαγραφή χρέους.
Μπορεί να σημαίνει επέκταση της περιόδου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία αποπλήρωσε τα δάνεια που είχε λάβει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 2015, έναν αιώνα αφού είχε πάρει τα δάνεια.