Τρομοκρατία, ρατσισμός, ξενοφοβία, σεξισμός
Στο Λονδίνο μακελειό. Στην Άγκυρα απειλές. Στις Βρυξέλλες υπονοούμενα. Στη Ρώμη «πολλαπλές ταχύτητες». Ευρώπη «καλό κουράγιο».
Είναι, πραγματικά, εντυπωσιακός, ο τρόπος με τον οποίο οι leader της πολιτικής προσπερνούν τα φαινόμενα. Εξίσου, απίστευτη, όμως, είναι και εμμονή τους στην αντιδραστική προσέγγιση των πραγμάτων. Οι ακρότητες, με έναν τρόπο, συνδέονται. Και το αποτέλεσμα είναι, τέρατα.
Λίγες ώρες πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 20, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλούσε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα μπορούν ούτε να περπατήσουν με ασφάλεια.
Ενδιαμέσως, η μισή Ευρώπη ασχολούνταν με τις ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί Βορρά και Νότου. Ο συνήθης ύποπτος, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έσπευσε να υποστηρίξει τον πρόεδρο του Eurogroup.
Αντιθέτως, όσοι διαθέτουν ένα δράμι πολιτικής ευφυίας, προνοητικότητας, διορατικότητας ή και αυτογνωσίας (και δεν ήταν λίγοι αυτοί) κατακεραύνωσαν τον κατ΄ όνομα σοσιαλιστή υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας.
Ας κάνουμε ένα πείραμα, με μια σειρά ερωτήσεων. Στο τέλος, θα διαπιστώστετε ότι η σωστή απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις είναι το «ΟΧΙ».
- Θα υπήρχε Ντάισελμπλουμ, αν οι ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί αλληλεγγύης και ισότητας, δεν αποτελούσαν, απλώς, ένα γενικόλογο θεώρημα αμφιθεάτρου;
- Θα υπήρχε «σουλτάνος», αν όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετώπιζαν χωρίς σκοπιμότητες το Προσφυγικό και οι ισχυροί δεν έβλεπαν τη γειτονική χώρα μόνο ως γεωστρατήγημα;
- Θα εκτινασσόταν η ακροδεξιά σε Ευρώπη και Αμερική, αν είχε μπει εγκαίρως ένα φρένο στη διάλυση του κοινωνικού ιστού;
- Θα καταγραφόταν, σε αυτά τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, η ισχυρή επιρροή των δεξιών κομμάτων, αν είχαν βρει πειστικές «απαντήσεις» οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί;
- Θα είχε φουντώσει ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αν τα παιδιά όλων των θεών είχαν τις ίδιες ή παρόμοιες ευκαιρίες;
- Θα μιλάγαμε σήμερα για τη διάλυση της Ευρωζώνης, αν είχαν απομονωθεί οι υπέρμαχοι των «πολλαπλών ταχυτήτων;».
Τις δικές τους απαντήσεις καλούνται να δώσουν οι «ηγέτες» της Ε.Ε. στη επετειακή σύνοδο της Ρώμης. Μόνο το κριτήριο της τοποθεσίας είναι ίδιο. Γιατί η σημερινή Ευρώπη σε ελάχιστα μοιάζει με το όραμα όσων συνυπέγραφαν τις ιδρυτικές συνθήκες της πριν από 60 χρόνια…