H «αφρόκρεμα»… του ελληνικού επιχειρείν θα συναντηθεί με τους επιχειρηματίες που θα συνοδεύουν τον Μακρόν
Ακρως σημαντική για την ελληνική επιχειρηματικότητα, θα είναι το ραντεβού που θα έχει η επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον Πρόεδρο Μακρόν με Έλληνες εξωστρεφείς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της fmvoice.grστην εν λόγω συνάντηση, θα μετέχουν μεταξύ άλλων: οι Δημήτρης Κοπελούζος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Γιώργοs Κορρές, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο Στάθης Τσοτσορός, ο Ευτύχιος Βασιλάκης, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, κ.α.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, εκτός από τις καθιερωμένες συναντήσεις θα περιλαμβάνει και δύο ομιλίες. Το απόγευμα της Πέμπτης 7/9, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνουν ομιλία σε επιλεγμένο κοινό στην Πνύκα και η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο. Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου ο Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα.
Η Γαλλία επενδύει στην Ελλάδα
Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Αν και κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη ύφεση, εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν σημαντικά επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία, οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τέταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 1.331 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2015, οπότε αυτές ανέρχονταν σε 1.360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά στοιχεία.
Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.
Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:
-
Βιομηχανία (Lafarge – τσιμέντο, Michelin – ελαστικά, S&B – ορυκτά, Nexans – καλώδια, Safran και Thales – αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider – ηλεκτρολογικό υλικό).
-
Οχήματα ( PSA Peugeot και Renault).
-
Ενέργεια (Ήρων ENGIE – μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Schneider Electric, DCNS και Total).
-
Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Alstom).
-
Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L’Oréal, Hermès, Seb, Dior).
-
Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi-Aventis, Pierre Fabre Farmaka, Biomerieux).
-
Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin).
-
Τρόφιμα (Danone, Délifrance, Groupe-Bel).
-
Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Credit Agricole Life, Bureau Veritas Greece).
-
Τουρισμός (Accor, Club Med).
Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.α.
Από τις ηγέτιδες γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι η Lafarge, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 εξαγοράζοντας την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Επίσης, υπό την κατοχή της βρίσκονται πολλές θυγατρικές εταιρείες ανά την Ελλάδα όπως οι εταιρείες ΛΑΒΑ, Lafarge Beton, Σταθμοί Αιγαίου, Λατομεία Μαράθου, ΑΝΕΗ, ΕΒΙΕΣΚ, οι ναυτικές εταιρείες Α. Χατζηκυριάκος, Γ. Χατζηκυριάκος, Δύστος, η ναυτιλιακή εταιρεία Διακίνησης Τσιμέντου Μέσης Ανατολής, η εταιρεία ΕΔΑΚΕ και η εταιρεία Περικλής.