Μια ετεροβαρής σύγκριση …
Το Κόρβο είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των εννέα νησιών των Αζορών, απέχει από την Λισαβόνα 1200 ναυτικά μίλια, σε ευθεία γραμμή, αλλά στην πραγματικότητα για να φθάσεις εκεί απαιτούνται περί τις δέκα ώρες αφού χρειάζεται να μεταπιβιβαστείς σε άλλες δύο πτήσεις που «πιάνουν» τα μεγαλύτερα νησιά.
Με την λάντζα Ariel, φθάνεις από το γειτονικό νησί Flores – απόσταση περί τα 20 νμ – σε 45 λεπτά, όταν ο Ατλαντικός είναι σχετικά ήρεμος, αν έχει ανταριάσει όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, εξαρτάται από τους ελιγμούς που χρειάζεται να κάνει με τα κύματα ο καπετάνιος. Η έκτασή του δεν ξεπερνά τα 17,1 τ χλμ και έχει 430 κατοίκους.
Η Ερείκουσα είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου Πελάγους και ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων που διοικητικά υπάγονται στο νομό Κερκύρας. Απέχουν από το βόρειο άκρο του Νύμφης του Ιονίου, μόλις 5 ναυτικά μίλια αλλά για να φθάσεις εκεί απαιτείται μια ώρα από το βορειότερο άκρο της Κέρκυρας και περί τις 3 αν ξεκινήσεις από την πρωτεύουσα του νησιού. Έχει έκταση 5 τ χλμ και ατοικείται από 496 άτομα.
Και τα δύο νησιά ενδείκνυνται – σύμφωνα με τους τουριστικούς οδηγούς – για ήρεμες διακοπές. Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι διαφορές που αναδεικνύουν την παντελή αδιαφορία του ελληνικού κράτους για την Ερείκουσα, όταν σε αντίθεση το πορτογαλικό δίνει μαθήματα φροντίδας για το Κόρβο.
Διάβαζα χθες ότι φέτος έκλεισε το δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας, και έτσι κανένα από τα τρία κατοικημένα νησιά των Διαποντίων δεν διαθέτει πιά σχολείο σε λειτουργία. Στο Κόρβο λειτουργεί ακόμα και λύκειο.
Το χειμώνα η μεταφορά από την Κέρκυρα στα νησιά μπορεί να διακοπεί ακόμα και επί δεκαήμερο. Στο Κόρβο αν τα μποφόρ στον Ατλαντικό υπερβαίνουν τα εννιά και το Αriel αδυνατεί πράγμα σπάνιο (διαθέτει 2 650άρες Volvo), φθάνεις μέσω ενός εκ των δύο ημερήσιων αεροπορικών δρομολογίων.
Στα δύο από τα τρία Διαπόντια δεν υπάρχει σήμερα ούτε αγροτικός γιατρός. Στο Κόρβο λειτουργεί σύγχρονο κέντρο υγείας που εφαρμόζει την τηλειατρική.
Στα παραμελημένα νησιά του Βορείου Ιονίου δεν υπάρχει ένα σύγχρονο λιμάνι. Στο Κόρβο για την επέκταση του λιμανιού δαπανώνται τούτη την περίοδο περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Στα Διαπόντια δεν λειτουργεί τράπεζα ούτε υπάρχει ΑΤΜ. Στο Κόρβο είναι εγκατεστημένες δύο τράπεζες και το πρώτο ΑΤΜ λειτούργησε το 1980 επί πρωθυπουργίας Μάριο Σοάρες.
Σταματώ τις συγκρίσεις. Μόνο όμως με τις μικρές αυτές επισημάνσεις καταλαβαίνει κανείς , γιατί τα τρία «διαμάντια» του Ιονίου σήμερα κατοικούνται από γερόντια, ενώ στο Κόρβο δεκάδες παιδιά παίζουν καθημερινά δίπλα στην πίστα του αεροδρομίου …
ΥΓ: Ακόμα και τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου αξίζει το κόπο να επισκεφθείτε τα Διαπόντια. Εκεί είναι ακόμα καλοκαίρι… Εξάλλου το Κόρβο πέφτει …λίγο μακριά!