Παρατείνεται η… ομηρία πέριξ των 810 μονάδων
Άλλη μια επιβεβαίωση της αδυναμίας της αγοράς να κινηθεί με σταθερό βηματισμό προς υψηλότερα επίπεδα έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα αρχικά κέρδη (άνοδος ως τις 815 μονάδες) εξανεμίσθηκαν από πωλήσεις της τελευταίας στιγμής και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά χαμηλότερα από το σημαντικό τεχνικό όριο των 810 μονάδων (στις 809,98, με ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,10%).
Γίνεται εμφανές, φθάνοντας σχεδόν στα μισά του Σεπτεμβρίου, ότι η ορμή της αγοράς από τον Μάιο έχει πλέον εξασθενήσει και υπάρχουν στην… ουρά πωλητές, κυρίως τραπεζικών μετοχών, καθώς πρυτανεύει η επιφυλακτικότητα για τις εξελίξεις στην τρίτη αξιολόγηση, αλλά και σχετικά με την πορεία των τραπεζών.
Πάντως, η σημερινή άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων από αξιωματούχο του υπ. Οικονομικών, όπως και οι αντίστοιχες «διαρροές» από τις Βρυξέλλες, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: η διαπραγματευτική ατμόσφαιρα είναι συναινετική και όχι συγκρουσιακή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τοποθετούν χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης στο τέλος του έτους, ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο.
Οι διακηρύξεις καλών προθέσεων, όμως, δεν είναι αρκετές για να πείσουν τους επενδυτές, που έχουν επανειλημμένα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις στην Ελλάδα, ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρξουν νέες προστριβές, που θα προκαλέσουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις.
Στο Χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση είχε αρκετά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα (κοντά στα 50 εκατ. ευρώ) και περίπου μια ώρα πριν το κλείσιμο ο Δείκτης προσέγγισε τις 815 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν, αλλά τα κέρδη χάθηκαν στο κλείσιμο.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών βρέθηκε σήμερα υψηλότερα και από τις 983 μονάδες, αλλά αυτό αποδείχθηκε «μαγνήτης» για πωλητές εν αναμονή, που με ρευστοποιήσεις τον γύρισαν στις 965,86 μονάδες (πτώση 0,35%).
Η μετοχή της Τρ. Αττικής ανέκαμψε ύστερα από ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών (άνοδος 15,63%), με τον Π. Ρουμελιώτη να δηλώνει ότι η αύξηση κεφαλαίου περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ τοποθετείται χρονικά στο α’ εξάμηνο του 2018.
Εκτός τραπεζικού ταμπλό, σημαντική για την αγορά και με επιρροή στο κλείσιμο ήταν η πτώση της Τιτάν κατά 4,02%, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησαν Μυτιληναίος (1,78%), Coca Cola (0,99%), Ιντραλότ (1,75%), Χαλκόρ (1,42%) και Πλαίσιο (2,51%).