Νέα επιστολή Αλιβιζάτου, στους υποψήφιους το “μπαλάκι” (upd)
Στους υποψήφιους πετάει τελικά το μπαλάκι η Επιτροπή Αλιβιζάτου επιχειρώντας παράλληλα να ρίξει τους τόνους που έχουν ανέβει επικίνδυνα στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά τις απαντήσεις που έδωσαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για την διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη της κεντροαριστεράς,
Με νέα επιστολή προς τους υποψήφιους για την ηγεσία του νέου φορέα, ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τους υποψήφιους να αποφασίσουν εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η μεταξύ τους σύσκεψη που είχε προτείνει και η οποία φαίνεται να ναυαγεί μετά την αρνητική απάντηση της Φώφης Γεννηματά, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Απόκειται σε σας να την αποδεχθείτε ή να προκρίνετε άλλο προσφορότερο τρόπο για να καταλήξετε σε κοινή απόφαση, οπωσδήποτε πάντως εντός της εβδομάδος”.
Δεσμεύεται τέλος να καταθέσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το τεχνικό σκέλος της ψηφοφορίας, ενώ για την εξ αποστάσεως δυνατότητα συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές υποστηρίζει ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν.
Νωρίτερα στην FMVoice.gr:
Σε μια κλωστή κρέμεται το εγχείρημα της συγκρότησης του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς καθώς η διαδικασία εκλογής έφερε στην επιφάνεια το χάσμα που χωρίζει επί της ουσίας και επί της διαδικασίας τη Χαριλάου Τρικούπη με τους υποψήφιους για το μέλλον του νέου σχήματος.
Δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης των υποψηφίων για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αναφέρει η Φώφη Γεννηματά στην απαντητική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος να σημειωθεί πρότεινε σύσκεψη όλων των υποψηφίων μετά την άρνηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα την εκλογική διαδικασία.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εξηγώντας τη διαφωνία της, τονίζει ότι οι υποψήφιοι δεν αποτελούν όργανο καθώς συν τοις άλλοις δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα και επισημαίνει πως δεν είναι παραδεκτή η οποιαδήποτε ανακίνηση του θέματος της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, από τη στιγμή που οι απαντήσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν καταδείξει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν παρέχει τα εχέγγυα του αδιάβλητου.
Μάλιστα η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών και υπογραμμίζει ότι “πολιτικά η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους”, ενώ προτείνει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha είχε πει πως η σύσκεψη των υποψηφίων για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, που ζήτησε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, θα γίνει την Τρίτη, καθώς σε γενικές γραμμές είναι σύμφωνος με το σχέδιο του επικεφαλής της Επιτροπής, λέγοντας επίσης πως το πιο πιθανό είναι οι εκλογές να γίνουν στις 3 και στις 10 Δεκεμβρίου, αντί στις 5 και 12 Νομεβρίου. Δήλωσε επίσης με νόημα πως “δύο υποψήφιοι φαίνεται να μην προτιμούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία”, αλλά “δεν μπορούμε όμως να κάνουμε εκλογές με βάση τις φοβίες του καθενός”.
Έτοιμος να ανταποκριθεί στο αίτημα για σύσκεψη των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, “χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα” δηλώνει ο Γιώργος Καμίνης και υπογραμμίζει “Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων”.
Υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών στην Κεντροαριστερά για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να ψηφίσουν όλοι τάχθηκε ο υποψήφιος για τον νέο φορέα Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κανάλι “Εψιλον” και πρόσθεσε “Εγώ πιστεύω και στηρίζω τον κ. Αλιβιζάτο, άλλωστε είναι αυτός που προτείναμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, τα θέματα της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να τα λύσει η επιτροπή, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να ασχολούνται πολύ μ’ αυτά”.
Ο Γιάννης Μανιάτης ζήτησε να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις εκλογές, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας, καθώς “Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα εμπόδια των μηχανισμών θα ξεπερνιόνται απ’ όπου κι αν προέρχονται”.
Ο Γιάννης Ραγκούσης τέλος σε συνέντευξή του στη “Εφημερίδα των Συντακτών” δήλωσε “Η απάντηση της Vodafone δημιουργεί ξαφνικά νέα δεδομένα, όχι θετικά. Την ίδια στιγμή βέβαια προκαλεί και ερωτηματικά όταν είναι γνωστό ότι η ίδια εταιρεία διεξήγαγε τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τώρα πρέπει να αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και για τη συμβατική. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν εκλέγουμε μόνον Πρόεδρο, χτίζουμε νέα πολιτική παράταξη”.