fbpx

IOBE: Περαιτέρω βελτίωση οικονοµικού κλίµατος στην ΕΕ, σταθερότητα στην Ευρωζώνη

0

Τον Σεπτέµβριο, ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, η οποία επί της ουσίας ξεκίνησε το περσινό φθινόπωρο, σε ΕΕ και Ευρωζώνη.

Έτσι, ο δείκτης αυξάνεται κατά 1,1 µονάδες και στις δύο ζώνες σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα, φθάνοντας στις 113 µονάδες σε αµφότερες τις ζώνες, στην καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι του 2007. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση των προσδοκιών εκπορεύεται από τη Βιοµηχανία (+1,6), τις Κατασκευές (+1,6) και το Λιανικό εµπόριο (+1,4), αφού στις Υπηρεσίες (+0,2) και την καταναλωτική εµπιστοσύνη (+0,3) καταγράφεται σχετική σταθερότητα. Σε επίπεδο των µεγαλύτερων οικονοµιών της Ευρωζώνης, το κλίµα βελτιώθηκε σε όλες και περισσότερο στην Ολλανδία (+1,9) και την Ιταλία (+1,8), ακολουθούµενο από µικρότερη άνοδο στην Ισπανία (+0,6) και οριακά στην Γερµανία (+0,5) και την Γαλλία (+0,4).
Η βελτίωση του κλίµατος σε επίπεδο ΕΕ εναρµονίζεται σε µεγάλο βαθµό µε τις αντίστοιχες µεταβολές των τοµέων στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο χωρών, καταγράφεται οριακή πτώση στο Ηνωµένο Βασίλειο (-0,4) και βελτίωση του κλίµατος στην Πολωνία (+2,1). Σε τοµεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση µε την Ευρωζώνη παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις Υπηρεσίες, όπου καταγράφεται οριακή επιδείνωση και το την καταναλωτική εµπιστοσύνη, η οποία και βελτιώνεται ήπια.
Αναλυτικότερα:
• Στη Βιοµηχανία, οι δείκτες επιχειρηµατικών προσδοκιών διαµορφώθηκαν στις +6,7 και +6,6 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής µεταβάλλονται θετικά και στις δύο ζώνες, όπως και οι εκτιµήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης, µε τις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να υποδηλώνουν σταθερότητα.
• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαµορφώθηκαν στις +12,5 και +15,3 µονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιµήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους δεν µεταβάλλονται, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση κινούνται θετικά, περισσότερο στην ΕΕ, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση να χάνουν έδαφος, κυρίως στην Ευρωζώνη.
• Στο Λιανικό Εµπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαµορφώθηκαν στις +4.2 µονάδες στην ΕΕ και τις +3 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα επιχειρηµατική δραστηριότητα ανακάµπτουν, ενώ οι εκτιµήσεις για τα αποθέµατα υποδηλώνουν µικρή αποκλιµάκωση, µε την τάση στις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόµενους µήνες να είναι θετική και στις δύο
ζώνες.
• Στις Κατασκευές, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών κινήθηκε στις -2,6 µονάδες στην ΕΕ και τις -1,7 µονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών βελτιώνονται σε αµφότερες τις ζώνες, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση.
• Ο ∆είκτης Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης διαµορφώνεται στις -1,6 και -1,2 µονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού τους κινούνται ελαφρώς πτωτικά στην Ευρωζώνη, eνώ οι αντίστοιχες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας βελτιώνονται και στις δύο ζώνες. Η πρόθεση αποταµίευσης χάνει έδαφος, ενώ και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται.
Σεπτέμβριος 2017 ΙΟΒΕ – DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας
• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Χρηµατοοικονοµικές Υπηρεσίες (δεν περιλαµβάνεται στο δείκτη κλίµατος) µειώνεται τόσο στην ΕΕ (+19,5 από +24,6 µον.), αλλά και την Ευρωζώνη (+18,8 από +25,6 µον.). Οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, όπως και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις της ζήτησης στο επόµενο τρίµηνο µεταβάλλονται ελαφρώς θετικά και στις δύο ζώνες.

ΕΛΛΑ∆Α: Συνεχίζει να βελτιώνεται το οικονοµικό κλίµα, µε άνοδο και της καταναλωτικής εµπιστοσύνης

Ο ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύεται τον Σεπτέµβριο και φθάνει στις 100,6 µονάδες (από 98,2 τον Ιούλιο και 99 τον Αύγουστο), στο υψηλότερο µάλιστα επίπεδο από τον ∆εκέµβριο του 2014. Έντονη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές και στη Βιοµηχανία, ενώ οι προσδοκίες σε Λιανικό Εµπόριο και Υπηρεσίες δεν µεταβάλλονται σηµαντικά. H καταναλωτική εµπιστοσύνη
βελτιώνεται επίσης, κυρίως λόγω λιγότερο δυσµενών προβλέψεων για την ανεργία. Η ανάκαµψη του δείκτη καθ’όλη τη διάρκεια του 2017 είναι συµβατή µε τον θετικό ρυθµό µεγέθυνσης της οικονοµίας, και η ενίσχυσή του κατά τους τελευταίους µήνες είναι συνεπής µε την προσδοκία ότι ο ρυθµός αυτός θα έχει επιταχυνθεί, τουλάχιστον κατά το τρίτο τρίµηνο του έτους. Αν και ο δείκτης εξακολουθεί να κινείται σηµαντικά χαµηλότερα από τα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης, η βελτίωσή του είναι αξιοσηµείωτη. Αντανακλά κατά κύριο λόγο τη σηµασία που είχε η άµβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά µε την οµαλή πορεία του
προγράµµατος, όπως σε κάποιο βαθµό και την καλή πορεία του τουρισµού. Αυτοί είναι και ο ισχυρότεροι παράγοντες στην τρέχουσα περίοδο και, παρά τις δυσµενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαµορφώνονται προσδοκίες ανάκαµψης της οικονοµίας, έστω και µε µικρότερο ρυθµό από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Αναλυτικότερα:
 στη Βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ανακάµπτουν, όπως συµβαίνει και µε τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ και τα αποθέµατα αποκλιµακώνονται.
 στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται, αν και από χαµηλό επίπεδο.
 στο Λιανικό Εµπόριο, οι εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, αντίθετα µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιµήσεις για το ύψος των αποθεµάτων καταγράφεται αποκλιµάκωση του σχετικού δείκτη
 στις Υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων µεταβάλλονται θετικά τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, όπως και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, όµως οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή της εξασθενούν.
 στην Καταναλωτική Εµπιστοσύνη, καταγράφεται σηµαντική βελτίωση του δυσµενούς ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας, µε τις προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας όµως να επιδεινώνονται και την πρόθεση αποταµίευσης να παραµένει στα ίδια επίπεδα.

Σεπτέμβριος 2017 ΙΟΒΕ – DG ECFIN: Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Βελτίωση προσδοκιών, µε πιο αισιόδοξες προβλέψεις για παραγωγή – εξαγωγές Ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στη Βιοµηχανία βελτιώνεται τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο και διαµορφώνεται στις 99 (από 91,6) µονάδες, σε επίπεδο ελαφρώς ανώτερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (94 µον.). Από τις βασικές µεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες ανακάµπτουν, όπως συµβαίνει και µε τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, µε το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να αποκλιµακώνεται.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης αµβλύνεται τον Σεπτέµβριο σε σχέση µε τον Ιούλιο, στις -10 (από -17) µονάδες, µε το 1/5 (από ¼) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαµηλές για την εποχή παραγγελίες και το 9% να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 µήνες, το σχετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +19 (από +12) µονάδες, µε το 31% (από 27%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόµενο τρίµηνο και ένα 12% (από 15%) µείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέµατα έτοιµων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο περιορίζεται στις +6 (από +15) µονάδες, µε το 16% (από 24%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέµατα και το 10% να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Σεπτέµβριο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι θετικές εκτιµήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίµηνο εντείνονται (στις +26 από +17 µον. το ισοζύγιο), ενώ οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς µήνες παραµένουν στα ίδια επίπεδα (+23 από +22 µον. ο δείκτης), µε το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να αυξάνεται στις +4 (από +1) µονάδες.
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς µήνες ενισχύονται αισθητά τον Σεπτέµβριο (στις +26 από +15 µον. το σχετικό ισοζύγιο), µε το 39% (από 30%) των επιχειρήσεων να αναµένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστηµα και ένα 12% (από 15%) µείωσή τους. Και οι θετικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, στις +16 (από +11)
µονάδες.
στ) Οι µήνες εξασφαλισµένης παραγωγής παραµένουν στους 4, ενώ το ποσοστό χρησιµοποίησης εργοστασιακού δυναµικού υποχωρεί οριακά στο 70,2% (από 71,7%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση µεταβάλλεται έντονα αρνητικά τον Σεπτέµβριο (-8 από +12 µον.), µε το ποσοστό των επιχειρήσεων το οποίο προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίµηνο να κινείται στο 7% (από 18%), έναντι ενός 15% (από 6%) που αναµένει µείωση.
η) Οι προβλέψεις για τις µεταβολές των τιµών υποδηλώνουν επανάκαµψη πληθωριστικών τάσεων (στις +6 από -5 µον.), µε το 86% (από 82%) των επιχειρήσεων να προβλέπει σταθερότητα τιµών το επόµενο τρίµηνο και ένα 4% (από 11%) εκ νέου άνοδό τους.
Σε επίπεδο βασικών τοµέων, οι επικρατούσες τάσεις είναι ανοδικές.
Αναλυτικά:

Ο ∆είκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά βελτιώνεται τον Σεπτέµβριο έναντι του Ιουλίου, φθάνοντας στις 100,5 (από 94) µονάδες. Η άνοδος του δείκτη προέρχεται εξολοκλήρου από την έντονη αποκλιµάκωση των αποθεµάτων (-13 από +19 µον. ο δείκτης), αφού τόσο τo ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης (στις -26 από -11 µον.), όσο και ο
δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή (στις +19 από +22 µον.) χάνουν έδαφος. Οι τάσεις στις εξαγωγικές µεταβλητές είναι µικτές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σαφώς θετικό ισοζύγιο δίνει τη θέση του σε αρνητικό δείκτη (-2 από +27 µον.). Οι προβλέψεις για τις τιµές υποδηλώνουν εξοµάλυνση των αποπληθωριστικών τάσεων (+1 από -6 µον. το ισοζύγιο), µε το 96% (από 86%) των επιχειρήσεων να αναµένει εκ νέου σταθερότητα.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra