Τι να σου κάνει η Κομισιόν άμα έχεις τις αγορές;
Μπορεί η αρμόδια Δανέζα Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό να απολαμβάνει τη φήμη της «σιδηράς» κυρίας και του τίτλου της «trustbuster» (του ανθρώπου που καταπολεμά τα εταιρικά καρτέλ) όμως οι πολυεθνικοί εμπορικοί κολοσσοί έχουν βρει τον τρόπο να την «εξουδετερώνουν» στο επίπεδο μιας απλής ενόχλησης.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες την παραπομπή της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν έκανε τίποτα για να ανακτήσει τα 13 δισ. ευρώ από την Apple. Η Ιρλανδία έχει έναν από τους χαμηλότερους επιχειρηματικούς φόρους της Ευρώπης, στο 12,5%, προσελκύοντας τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Η απροθυμία του Ιρλανδικού κράτους να εισπράξει τα 13 δισ. ευρώ εξηγείται ακριβώς από την επιλογή της διατήρησης του «φιλικού» επενδυτικού προφίλ της χώρας.
Ωστόσο η κα. trustbuster, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, διαπίστωσε ότι οι σχέσεις εταιρίας –Ιρλανδίας είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο από το «φιλικό». Τόσο, ώστε η Apple να αποδίδει στο Ιρλανδικό Δημόσιο 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο που βγάζει, δηλαδή οι φόροι που τελικά κατέβαλλε η εταιρία να «πέφτουν» από το (χαμηλό) 12,5% στο (ανύπαρκτο) 0,005%.
Και ενώ θα φαντάζονταν κανείς ότι η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για παραπομπή της Ιρλανδίας θα ήταν άσχημα νέα για την χώρα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χθες, επίσης, η χώρα εισήλθε στο κλαμπ των χωρών τα ομόλογα των οποίων διαπραγματεύονται με μηδενικό ή και αρνητικό κουπόνι. Δηλαδή, άτοκος δανεισμός στην περίπτωση του μηδενικού κουπονιού ή, το ακόμα καλύτερο, «σας πληρώνουμε για να σας δανείσουμε» στην περίπτωση του αρνητικού κουπονιού. Στην τελευταία κατηγορία είναι η Γερμανία, ενώ Φιλανδία, Αυστρία και από χθες και Ιρλανδία δανείζονται άτοκα.
Το μήνυμα τόσο προς την Ιρλανδία όσο και προς την Κομισιόν απλό και άμεσο. Η κα. Βεστάγκερ μπορεί να μοιράζει όσα πρόστιμα θέλει. Ήδη ασχολείται με την Amazon ζητώντας της να καταβάλει 250 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Και σίγουρα θα επρόκειτο για σύμπτωση εάν ούτε το Λουξεμβούργο θελήσει να τα εισπράξει.