Οι ζυμώσεις, η κινητικότητα και η πρωτοβουλία του Σταύρου Κοντονή με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας να πείσουν τους διαφωνούντες δεν απέδωσε καρπούς. Γεννιά, Μιχελογιαννάκης και Μπολάρης τελικώς διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία για το άρθρο 3 που αφορούσε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Η Γεωργία Γεννιά επέμεινε στις θέσεις της και επέλεξε την καταψήφιση, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, από την άλλη πλευρά, προτίμησαν να απέχουν ώστε να κάνουν τη λιγότερη δυνατή ζημιά επικοινωνιακά στην κυβέρνηση.
Αίσθηση προκάλεσε χθες -κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου δικαιοσύνης στην ολομέλεια – η ανοιχτή «κόντρα» της Αννέτας Καββαδία με τη Νίνα Κασιμάτη με την τελευταία να καταψηφίζει την τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης.
Η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα αξιολογηθεί και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπου θα γίνει ο απαραίτητος απολογισμός. Κοινοβουλευτική πηγή μάλιστα μετά το τέλος της συνεδρίασης υπογράμμιζε πως «μας απασχολεί η περαιτέρω ομογενοποίηση». Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν μπήκε εξαρχής ούτε υπάρχει ζήτημα επίπληξης των διαφωνούντων ωστόσο θα κληθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα για τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Η… συγκατοίκηση με τους ΑΝΕΛ
Μπορεί τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος να έχουν εξηγήσει αρκετές φορές πως η συμπόρευση τους δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφωνίες.
Ωστόσο η χθεσινή στάση τους με τη σχεδόν συνολική απόρριψη του άρθρου 3 προβλημάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου τριχοτομημένο είχε απ’ όλα: 7 «όχι», 1 «παρών» και 1 «ναι». Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι στη βάση μια προγραμματικής συμφωνίας. «Δεν είμαστε κυβέρνηση ιδεολογικής ενότητας» έλεγαν με νόημα συμπληρώνοντας ότι «στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ένα αριστερό κόμμα και οι ΑΝΕΛ (όπως είχε πει ο κ.Καμμένος) ανήκουν στο πατριωτικό κέντρο».